Кућа Добрих Вести

Login

Ангажовање дигиталне агенције или запошљавање нових људи?

Оцените овај чланак
(4 гласова)

Аутор текста: Иван Билди

bildiБЕОГРАД - Дигитални маркетинг постаје обавезни део укупних маркетиншких активности једне фирме.

 

Он захтева низ специфичних вештина и стратегијског размишљања које можда ваши запослени или фирма у којој радите не поседује и логично је размишљање који је то најбољи начин да одговорите на ове потребе.


Пред вама су два пута, један је да запослите особу или тим људи да се бави дигиталним маркетингом а друга опција је аутсорсовање тог посла једној од дигиталних агенција.

 

Сасвим је јасно да не постоји универзални одговор на ово питање и да коначна одлука коју будете донели зависи од више фактора али пре него што се и упустите у доношење овакве одлуке треба добро размислити о свим аспектима и потребама које имате. Покушаћу у наредним редовима да што је више могуће излистам предности и мане једног и другог приступа.

 

Ангажовањем агенције ангажујете цео тим људи

 

И дизајнера и комјунити менажера (особу која води друштвене мреже) и онлине стратега и SЕОвца и CPCексперта и кодера и програмера и то све за делић цене коштања када би појединачно запошљавали такве људе. Једноставно, специфична знања којима располаже дигитална агенција су често далеко већа од оних које можете наћи на тржишту рада и могу бити “ваша” за далеко нижу цену од оне која би била потребна да све то имате под својим кровом. Ту је и време као фактор јако битно јер ангажовање агенције добијате уигран тим људи који се међусобно већ разумеју док је за тај процес под вашим кровом потребно додатно време.


Такође излазна стратегија је много једноставнија и јефтинија. Сарадњу можете прекинути скоро увек у року од месец дана и често без додатних трошкова, док би вас расформирање оваквог тима коштало далеко више и далеко би дуже трајало.


Ангажовањем дигиталне агенције ангажујете цео тим људи који имају специфична знања
Формирање дигиталног тима може бити теже него што сте мислили


Пронаћи особе које ће радити пуно радно време у вашој фирми а да имају горе поменута знања је крвав посао у овој нашој земљи. Ако вам је потребан широк спектар услуга (СЕО, друштвене мреже, плаћено оглашавање, креирање садржаја) немојте мислити да то може да вам ради једна особа, бар не квалитетно. Верујте ми, ако до сада нисте имали прилике да радите са програмером, креативцем и онлине стратегом на једном месту ви не знате шта је хорор.

 

Шалу на страну али то су стварно људи који су тешки за сарадњу, лако мењају посао и солидно су плаћени управо зато што их је тржиште у дефициту (оних добрих) генерално јако лоше трпе ауторитет и нису превише поуздани. Знам да се многи  неће сложити са овим али то ми је пракса последњих 5 година показала. Такви људи ће се пре запослити код мене у агенцији где је радно време релативна ствар, где рад од куће није неуобичајен, где су окружени сличним људима и где је посао динамичан и никад монотон него у вашој фирми да гуле од 9-5 на истом пројекту наредних XY месеци уз екипу људи која им можда није блиска. Наравно ово све важи ако вам фирма није дигитална сама по себи па да овакви слични људи већ раде код вас.


Агенција даје нови поглед на изазове


Некада је потребно да вам неко са стране, неко ко није свакодневно у вашем окружењу, предложи идеје, промене, побољшања и нове погледе на постојеће проблеме/изазове. Када превише времена проводите са неким, почнете да размишљате слично и често се дешава да запослени у фирми “потроше” своју креативност и да почну да слично размишљају и да не увиђају неке проблеме који су можда очигледни. Агенција овде може имати велику корист јер на вас гледа потпуно другим (реалним) очима.


Запослени много боље познају културу фирме


Једна од највећих предности запошљавања особе или тима који би се бавили интернет маркетингом је та што много прецизније могу да искомуницирају културу фирме са клијентима преко друштвених мрежа. Ми као агенција највећи изазов имамо управо у томе да кад водимо клијентове друштвене мреже да покушамо да на што вернији начин искомуницирамо са фановима јер је јако битно да исти “тон” комуникације буде на друштвеним мрежама, исти тон кад клијент позове на телефон и исти тон кад дође у објекат да направи посао или купи нешто.


Још једна ствар је присутна а то је брзина и прецизност одговора на питања на друштвеним мрежама. Нормално је да агенције не знају све одговоре и да питања прослеђују запосленима и да чекају одговор. Често уме да се изгуби и један цео дан на том проналажењу одговора што је на интернету читава вечност. Ја ако у пар сати не добијем одговор на питање које сам поставио на профил неке фирме, ја их сматрам неажурним и неодговорним.


Запослени се лакше контролишу него агенција


Степен контроле над процесом рада је далеко већи кад вам одговара запослени директно него кад је реч о агенцији. Са агенцијом можете имати састанке једном или два пута месечно уз добијање извештаја на рецимо недељном нивоу, али са друге стране са запосленим се можете виђати свакодневно и много је лакше држати их на оку и постарати се да заиста дају све од себе. Наравно постоје и агенције које потпуно предано и транспарентно приступају сваком клијенту али ипак то не може да се пореди са неким ко седи поред вас сваки дан.


Стицање специфичних знања


Иако је скупљи и дуготрајнији процес, запошљавањем особе или тима људи и ваша фирма стиче нова специфична знања која могу бити од изузетне вредности. Нове вештине увек могу бити плус али је питање колико су вам те нове вештине заправо потребне и да ли дугорочно желите да инвестирате у њих. Треба бити искрен према себи и свом бизнису и добро размислити да ли је то залогај који можете прогутати. Све везано за дигитал се мења муњевитом брзином и морате бити свесни да ако желите да задржите та знања и да их унапређујете, морате им посветити пуно времена, а то може да кошта или да утиче на ваш примарни производ или услугу.


Да сумирамо:


Агенција:

Предности:

-Јефтиније
-Можете услуге да користите само онда када су вам потребне
-Висок ниво већ постојећих знања и вештина које су вам доступне одмах
-Објективан поглед на ваш бизнис

Мане:
-Мања контрола
-Имају и друге клијенте осим вас
-Стечена знања и искуства вам не остају

 

Запослени:

Предности:

-Познавање културе организације
-Већа контрола
-Више времена може да посвети вама
-Нова знања и вештине могу остати у кући

Мане:

-Тешко је наћи добре кандидате
-Скупље је
-Недостак широког спектра специфичних вештина (осим ако не запошљавате велики тим људи).


Дакле универзалан одговор шта је боље не постоји, морате сами као власник бизниса сагледати ваше потребе и могућности. Ако вам је потребно брзо решење проблема, широк спектар знања доступан одмах, не желите баласт додатних плата, желите једноставну излазну стратегију онда је агенција прави избор за вас. Ако са друге стране желите већу контролу, дугорочно стицање нових знања и вештина и спремни сте финансијски све то подржати онда је креирање дигиталног тима свакако прави пут.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/ivanbildi.com


Последњи пут измењено недеља, 11 јануар 2015 15:30
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија