Кућа Добрих Вести

Login

Администрација у доба короне

Оцените овај чланак
(1 Глас)

racunikomunalijeЗбог борбе против епидемије корона вируса, пре два дана у Србији је проглашено вандредно стање, а Влада Србије посебним административним мерама решила је питање како се људи не би нагомилавали по Градским управама, банкама, шалтерима...

 

Наиме, како би се што више смањио број најстријих суграђана на улице наше земље, тачније како би они могли да остану код куће, донета је одлука да се свим пензионерима одложи плаћање рачуна током три месеца.

 

Поред новчане помоћи од 4.000 динара, колико ће добити сваки од укупно 1,7 милиона пензионера у Србији, Влада Србије је донела одлуку да најстаријима помогне и у погледу плаћања месечних рачуна за време трајања ванредног стања уведеног због корона вируса у Србији. Пензионерима и домаћинствима у којима има пензионера, практично ће бити одложено плаћање трошкова за комуналије за фебруар, март и април. Трошкови, дакле, неће бити опроштени, већ пролонгирани.

 

Одложена плаћања за "Инфостан"

 

Пензионери ће рачуне за фебруар, март и април ове године моћи да плате накнадно, без обрачунавања камате, по завршетку ванредног стања.

 

Како би се заштитили корисници, током трајања ванредног стања неће се покретати нови поступци принудне наплате, при чему ће се застати са спровођењем поступака извршења у периоду од 90 дана, наведено је у саопштењу ЈКП "Инфостан и технологије". Такође, у наведеном периоду неће се обрачунавати камате на кашњење.

 

Укинут рад шалтера за издавање Бусплус картица

 

Одлуком Владе Републике Србије укинут је рад свих јавних шалтера, па је у складу са наведеном одлуком и Секретаријат за јавни превоз укинуо рад шалтера за издавање персонализованих Бусплус картица. Све персонализоване картице које су истекле у овом месецу и које буду истицале за време трајања ванредног стања биће софтверски аутоматски продужаване и корисници неће морати да обезбеђују нову персонализовану картицу. Тако продужене картице ће моћи да се допуне на киосцима, путем онлајн допуне и уплатом правног лица.

 

Одлагање наплате кредита

 

Народна банка Србије усвојила је јуче одлуке којима се прописује застој у отплати обавеза дужника (мораторијум), који не може бити краћи од 90 дана, и то за све кориснике кредита и лизинга који то желе (физичка лица, пољопривреднике и предузетнике и привредна друштва).

 

Ове одлуке донете су због актуелне ситуације у вези са корона вирусом у Србији, а из централне банке су објаснили и како корисници зајмова могу да одложе плаћање својих месечних рата.

 

Наиме, банке и даваоци финансијског лизинга су дужни да обавештење о понуди застоја у отплати обавеза објаве на својим интернет презентацијама, чиме ће се сматрати да је обавештење достављено свим клијентима. Уколико клијент у року од 10 дана након тога не одбије наведену понуду, сматраће се да прихвата мораторијум без било каквих обавеза одласка у банку.

 

Из Народне банке Србије објашњавају да у наведеном периоду од 90 дана дужник неће бити у обавези да отплаћује своје обавезе по основу кредита, односно лизинга.

 

Додају и да током трајања ванредног стања банка, као ни давалац лизинга, неће обрачунавати затезну камату на доспела, а неизмирена потраживања, и неће покретати поступак извршења односно принудне наплате, нити ће предузимати друге правне радње у циљу наплате потраживања од клијената.

 

Измењен начин рада и комуницирања Пореске управе

 

Пореска управа Републике Србије обавештава пореске обвезнике да ће за време трајања ванредног стања, а у циљу безбедоносно-здравствене заштите грађана и у складу са препорукама и мерама које спроводи Влада Републике Србије, важити измењен начин рада и комуницирања између пореских обвезника и Пореске управе.

 

Пореска управа Републике Србије саветује коришћење електронских сервиса еПорези, затим електронског начина комуницирања путем мејла, као и коришћење услуга Контакт центра уместо посета организационим јединицама Пореске управе.

 

Електронски сервиси еПорези радиће несметано и у наредном периоду. Несметано ће моћи да се предају електронски потписани обрасци пореских пријава, прати статус послатих пријава, има увид у стање на рачунима и добију е-уверења.

 

Пореска управа Републике Србије омогућила је електронски начин комуникације са пореским обвезницима отворивши посебне мејл адресе за пријем поднесака електронским путем. Спискови електронских адреса за пријем поднесака електронским путем објављени су на сајту Пореске управе и видно истакнути у форми обавештења на објектима свих организационих јединица Пореске управе.

 

За непосредан пријем поднесака, уколико за тим постоји потреба, радиће четири писарнице Пореске управе Републике Србије и то:

 

Београд

 

Писарница Пореске управе у Београду, ул. Деспота Стефана 118;

 

Нови Сад

 

Писарница Пореске управе у Новом Саду, ул. Модене 7;

 

Крагујевац

 

Писарница Пореске управе у Крагујевцу, 27. марта 14 и Ниш

Писарница Пореске управе у Нишу, ул. Николе Пашића 24.

 

Појачан је и рад Контакт центра, коме се грађани могу обратити радним даном од 8:00 до 18:00 часова за све информације у надлежности Пореске управе Републике Србије на бројеве телефона:

 

0700-700 007

011-33 10 111

 

Информације о свим евентуалним накнадним изменама објављиваће се редовно и на сајту Пореске управе www.purs.gov.rs.

 

Регистрација аутомобила

 

Грађани продужење регистрације својих возила у наредном периоду могу обављати искључиво на техничким прегледима у овлашћеним сервисима, саопштио је МУП. Уколико грађани имају потребу за издавањем новог документа, из МУП-а апелују да се се обрате Министарству унутрашњих послова електронским путем на имејл-адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. и сачекају даље инструкције.

 

Обустава рада на свим шалтерима у Новом Саду и Нишу

 

„Донели смо и одлуку да се затварају све шалтер сале у Новом Саду, које припадају граду Новом Саду“, рекао је градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

 

Он је додао да ће грађани моћи да измире своје обавезе када оне поново нормално буду функционисале, нагласивши да неће имати никакве негативне репрекусије.

 

„Говорим о шалтер салама информатике, пореске управе... Све што припада граду, од данас, после овог састанка, биће затворено не само за старије, него уопште за рад, како бисмо смањили могућност да дође до ширења епидемије“, поручио је Вучевић.

 

На јучерашњој седници Нградски штаб је наредио неколико најзначајнијих мера због вандредне ситуације у Нишу, на челу са градоначелником Дарком Булатовићем. Тако да се подразумева обустава рада на свим шалтерима Градске управе, одлагање плаћања рачуна градских комуналних предузећа до прекида ванредног стања без камате, прекид рада спортских центара, теретана, кладионица, ограничење радног времена кафића, ресторана, барова и осталих угоститељских објеката од 10 до 20 часова, редуковање аутобуског саобраћаја, дезинфекција вртића, основних школа, аутобуса.

 

Важни телефони

 

Телефони епидемиолошке службе за све информације

 

Специјалан број Министарства здравља за питања у вези са коронавирусом:

064 8945 235

 

Институт за јавно здравље Србије

 

"Др Милан Јовановић Батут": 011 2684 566

 

Будимо одговорни према себи и према другима

 

На овом линку можете да прочитате списак свих телефона широм Србије за информације о корона вирусу.

 

Извор: Блиц


Последњи пут измењено четвртак, 19 март 2020 00:20

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија