Кућа Добрих Вести

Login

Kултура слободног времена за младе током лета

Оцените овај чланак
(1 Глас)

decjikulturni34343БЕОГРАД - Млади (15 до 18 година) имају могућност да своје слободно време током летњег распуста проведу смислено и квалитетно укључени у програме Дечјег културног центра Београд.

 

На располагању су им квалитетно осмишљене радионице у којима ће развијати своје креативне способности и целокупну личност.

 

 

Пријављивање је обавезно.

 

Целокупан пројекат ће бити видљив на изложби у септембру у Галерији Дечјег култруног центра Београд.

 

За лето су осмишљене следеће радионице:

 

Радионица анимираног филма:

 

Млади кроз практичан рад у трајању од  5 радионица,  (1 радионица траје 2 часа односно 90 минута), уче основе анимације, како настаје анимирани филм, која је разлика између анимираног и играног филма, разлика између класичне и компјутерске анимације, главне технике у коришћењу анимираног филма ,шта је 2Д а шта 3Д анимација, примена анимације у филму, адвертајзингу, видео споту, wеб технологијама.

 

II део се састоји од две радионице,  односи се  на цртану анимацију и упознавање са Праксиноскопом.(Играчка филма са покретним цртежима у облику добоша кроз чије прорезе могу да се погледају цртежи окретањем добоша на равној плочи).Полазници радионице ће моћи да погледају без монтаже и постпродукције свој први анимирани рад који представља циклични покрет- покрет који се понавља.

 

III део се састоји од три радионице, такође се односи на цртану анимацију и прављење свог првог мини филма помоћу Flip-booka или џепног биоскопа.

 

Полазници ће моћи да на 50-60 листова велицине 8 x12 цм  нацртају и оживе своје јунаке користећи светлећи сто од клирита намењен само за израду цртаних филмова и тиме упознају технику која се користила у свим класичним делима анимираног филма (W. Disney, Tex Avery, б раћа Flajšer и многи други).

 

Број полазника: 10 ученика

Води: Марија Милановић Лазаревски

Уметност калиграфије:

У петодневном дружењу деца и млади упознали би спектар уметности калиграфије кроз кратка предавања и презентације, њене варијетете данас. Фокус је на учењу основих калиграфских принципа. Полазници радионице ће након упознавања имати могућности избора на којем писму ће их примењивати. Упознаће и које уметности се лепо надопуњују и исте имати прилику да примењују у својим радовима. Крајњи исход радионице су завршни радови полазника.

Број полазника: 20 учесника

Води: Силвана Ручнов

Израда керамичких посуда на грнчарском точку и осликавање земљаним бојама

У Атељеу за примењену уметност, млади би истраживали и радили на формирању естетских критеријума у сагледавању просторних форми, кроз израду употребних посуда „из руке” и на грнчарском точку по узору на уникатне старе посуде, како би им се приближила специфична естетика и историја керамичких посуда. Кроз рад и разговор са педагозима ДКЦБ, учесници пројекта би током радионица, упознавали материјал и технике израде посудне керамике. Пројекат првенствено има за циљ да подигне свест код ученика о сопственој културној баштини и традиционалним занатима који су представљали одраз вишевековне традиције у селу и граду, а данас ишчезавају због савременог технолошког развоја и масовне робне производње.

Број полазника: 10 учесника

Води: Александра Грбовић

Радионица стрипа и карикатуре

Идеја је да се млади опробају у форми каиша (кртка форма стрипа), јер је то најбољи начин да покажу своје умеће, јер их много компликованије форме стрипа често демотивишу. Посебан значај ове радионице је у томе што је стрип идеалан медиј који помаже адолесцентима да се кроз визуелно-сатиричну форму суоче са одрастањем и превазиђу кризне године (акутне и развојно-психолошке проблеме у процесу самореализације личности).

Број полазника: 15 учесника

Води: Милета Милорадовић

Упознајмо ликовне технике

(цртеж оловком, суви пастел, уљани пастел, акварел, гваш..

Да би млади исказали своја запажања и замисли кроз ликовно дело, прво ће бити у прилици да се упознају са пажљиво одабраним примерима из историје уметности, а након презентације следи практична примена. Врста  материјала и начин његове примене утицаће на уобличавање ликовног израза. Зависно од технике и поступка у обради материјала настају цртежи оловком, тушем и пером, и слике рађене акварел, гваш или пастел техником . Циљ овог програма је да младима омогућимо да креативно и квалитетно проведу летњи распуст у Београду и да простору атељеа препознају склоност и развију интересовање за ликовним изражавањем.

Број полазника: 20 учесника

Воде: Катарина Булајић Павловић и Лидија Сеничар

Радионица илустрације, концепт арта и стрипа

Идеја је да радионица стрипа, илустрације и концеп арта окупи не само ауторе стасале у школи, већ и све оне који су разним сплетовима околности, ушли у свет стрипа. Стварање стрипа је увек био и остаће, усамљенички посао, где је човек упућен само на своје способности, свој таленат, знање и машту. Зато је и зрелим ствараоцима, једнако као и младим почетницима, потребно да са себи сличнима ту своју страст поделе, размене искуства, покажу и виде радове у настајању, јер у стрипу нема шта друго да се ради, сем да се црта. Та једноставна реченица, крије нешто веома комплексно, а то је  широко и свеобухватно знање. Да би се направио стрип не треба ни много људи, ни новца. Довољан је један и само један човек, нешто папира, оловка, туш, боје, четкице и пера, јер стрип пружа његовом ствараоцу толику слободу и моћ, захтева велико знање, снагу, одлучност, истрајност и одговорност. Млади ће имати прилику да се опробају у овој захтевној дисциплини.

Више о радионицама погледајте ОВДЕ.

 

Извор: Дечији културни центар/Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено субота, 02 јул 2016 23:06
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија