Кућа Добрих Вести

Login

Десет година „Магацина“

Оцените овај чланак
(0 гласова)

desetgodinaБЕОГРАД - Културни центар "Магацин" обележава од 9. до 11. јуна десет година рада.


Тим поводом из ове институције позивају да посетите неке од бројних програма које су уметници, који у овом простору стварају, припремили и да заједно обележите и прославите десет година примене идеја заједничког рада, солидарности, отворености и толеранције које су све ове године красиле "Магацин".


Целокупан програм изложби, представа, перформанса, пројекција, видео и аудио радова, радионица и отворених проба које ће се дешавати у културном центру Магацин, можете наћи овде.


Овај јединствени културни центар у нашој земљи од 2007. године функционише као отворени простор за уметнике, уметничке организације, студенте, неформалне групе и све оне којима је простор потребан по принципу отвореног календара.


Годишње у њему ради преко 60 организација из поља савременог уметничког стваралаштва које просечно продукују три дешавања дневно, скоро 1000 програма годишње.


У простору бившег складишта издавачке куће Нолит, организације независне културне сцене створиле су динамични простор перформанса, експеримента, плеса, дебате, интервенције, критике, створиле су место због кога Београд може бити поносан и због ког може стати раме уз раме са бројним градовима у Европи и региону који су напуштене градске ресурсе искористили за отварање нових могућности уметничког стварања, сусрета и размене.


Борба за опстанак


Упркос фасцинантним резултатима и након десет година постојања Магацин је и даље нелегалан.


Организације које у њему раде под сталним су притиском и у страху од затварања центра.
Уместо да учини све да овај простор подржи, сачува и негује, градска власт се показала као најозбиљнији извор несигурности и неизвесности.


Због тога тродневни програм у петак 9. јуна у 18,30 часова отвара панел дискусија "Модели нових институција независне културе – какве нам институције требају, примери из региона и случај Магацин" на којој ће са колегама из Скопља и Загреба, а очекивања су и са градском секретарком за културу Ивоном Јевтић и в.д. директором Дома омладине Београда Ненадом Драговићем, који још нису потврдили учешће на трибини, разговарати о могућностима да један овакав простор опстане.


Културни центар „Магацин“ налази се у Краљевића Марка 4-8.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 08 јун 2017 18:19
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија