Кућа Добрих Вести

Login

Како боље рангирати свој сајт на Гуглу?

Оцените овај чланак
(1 Глас)

salemnovaljijaОпште је познато да Google користи преко 200 фактора приликом рангирања сајтова и страница.


Али који од ових 200 фактора има највећи утицај на рангирање? Или што је још важније, на које факторе би ви требало да се фокусирате како би SЕО оптимизација вашег сајта била по вољи Google, истраживао је портал Marketinguj.me.

Ово су 10 најважнијих фактора на које би требало да се фокусирате када је SЕО оптимизација у питању:

Кључна реч на почетку наслова

Google даје већу вредност кључним речима које се налазе на почетку наслова. Рецимо да хоћете да се рангирате за кључне речи Како смршати. Који од ова два наслова ће Гоогле боље рангирати?

Пример бр. 1: Како смршати: 10 начина да брзо и лако дођете до идеалне тежине
Пример бр. 2: Уз помоћ ових 10 сјајних савета сазнајте како смршати

Google ће први наслов видети као наслов који се више односи на како смршати него пример бр. 2. Тако да, у овом случају, треба изабрати наслов бр. 1.

АКЦИЈА: Ставите вашу кључну реч што ближе почетку наслова.

 

Дужина поста


Неколико студија случаја из различитих индустрија је показало да се дужи постови (1500+ речи) рангирају много боље на Google.

Топ 10 резултата на Google имају просечно 2000 речи.

АКЦИЈА: Ако хоћете што боље да рангирате ваш пост на

Google, нека садржи најмање 1500 речи.

 

testatura443545
 

Брзина учитавања странице


Ово је веома важан фактор који Google приликом рангирања узима у обзир. Толико је важан, да је Google званично рекао да брзину учитавања страница узима као фактор приликом рангирања.

Можете лако да анализирате и побољшате брзину учитавања вашег сајта користећи Google PageSpeed Insight tool.

 

АКЦИЈА: Искористите Google PageSpeed Insight tool како бисте сазнали која је брзина учитавања вашег сајта. Ако користите WordPress, постоје два плугина – W3 Total Cache i WP Smush It (оба су бесплатна) која могу да вам помогну да убрзате учитавање.

 

Позиционирање и број кључних речи


Свакако Google не обраћа више толико пажње о броју кључних речи у посту, али то не значи да кључне речи нису важне.
Ставите кључне речи на права места – УРЛ странице, на почетку поста, 2-3 пута у посту као и у H2 – то све шаље сигнале Google
да ја ваш пост о тој кључној речи за коју покушавате да се рангирате.

АКЦИЈА: Ставите кључне речи на почетку наслова, обавезно у првих 100 речи текста као и још 2-3 пута у тексту (немојте да претерујете, цео текст мора да има смисла), у УРЛ као и у H2 и H3.

Page Authority

 

Ауторитет странице се одређује квалитетом и квантитетом екстерних линкова, односно линкова који воде ка страници. И ово је засигурно најважнији фактор који Google користи приликом рангирања сајтова.

АКЦИЈА: Постоји много техника уз помоћ којих се може доћи до квалитетних екстерних линкова, за почетак вам препоручујем да пробате са
Guestographics техником.

Domain Authority


Приликом рангирања, Google користи и степен ауторитета домена, односно вашег сајта. Управо зато се сајтови попут YouTube или Amazon лако рангирају за готово било коју кључну реч.

Ауторитет вашег домена можете проверити користећи Open Site Explorer

АКЦИЈА: Повећајте ауторитет вашег домена тако што ћете креирати (и промовисати) сјајан садржај.

                                      cestaj 
Релевантност линкова

Као што смо већ рекли, ауторитет линкова је веома важан.

Али, морате имати у виду да Google све више и више пажње поклања релевантности екстерних линкова. Шта то уствари значи?

Морате да водите рачуна да већина линкова који воде ка вашем сајту буде са сајтова који се баве истом или сличном тематиком као и ваш. На пример, ако је ваш сајт о мобилним телефонима, постарајте се да добијате линкове са сајтова који такође за тему имају мобилне телефоне или говоре генерално о технологији, а не сајтови о аутомобилима.

АКЦИЈА: Водите рачуна и о ауторитету сајта, али и о релевантности.

Време проведено на вашем сајту


Шта се деси када неко пронађе ваш сајт у резултатима које приказује Google?

Да ли они остају на страници и посећују друге странице на вашем сајту…или се одмах враћају на резултате претраге?

Google поклања много пажње овом фактору. Време које посетиоци проведу на вашем сајту је веома важно. Што се посетиоци дуже задрже на вашем сајту, Google ће га рангирати боље.

АКЦИЈА: Уз помоћ Google Analytics пратите колика је просечна временска посета вашем сајту. Убацујте нови садржај, као и нове колоне попут Најчитаније ове недеље.

Респонзиван дизајн


Више од половине веб сајт посета долази са мобилних телефона. Званичан став Googleје да они преферирају респонсивни дизајн сајта у односу на сајтове који су само за мобилне телефоне.

АКЦИЈА: Постарајте се да се ваш сајт брзо учитава и кад се посећује са мобилних телефона као и да има респонзиван дизајн.

Садржај


Google преферира сајтове који имају оригиналан и велики садржај (причали смо о томе – 1500+ речи). Много старији сајтови су нагомилали јунк странице током година, као што су на пример архиве или стари постови који више нису релевантни.

АКЦИЈА: Проверите ваш сајт и обришите све странице које немају квалитетан садржај или чији се садржај понавља (на пример, написали сте пост пре 3 године о SЕО техникама које више не важе, а у међувремену имате нови пост са најновијим трендовима о SЕО.

Извор: Marketinguj.me


Последњи пут измењено субота, 05 новембар 2016 22:55
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија