A+ A A-

Друштвене мреже и живот - Твитоманија

Оцените овај чланак
(3 гласова)

novivinodolskiНОВИ ВИНОДОЛСКИ - “Друштвене мреже и живот” основна је тема друге по реду Твитоманије - највеће регионалне конференције посвећене друштвеним мрежама, која је свечано отворена вечерас у Новом Винодолском, а траје до 12. маја.


У хотелу Novi Spa Hotels&Resort у Новом Винодолском, на хрватском приморју, окупило се више од хиљаду корисника популарних друштвених мрежа, који ће у наредна три дана конференције говорити о свим сферама живота у којима су друштвене мреже направиле револуцију – комуникацијама, спорту, медијима, образовању, политици, моди, науци, бизнису, уметности, естради, култури…
Програм Твитоманије предвиђа предавања, панел дискусије и радионице које ће се одржавати паралелно на две, или више локација у хотелу током три дана – четвртка, петка и суботе.
На Твитоманији ће се представљати појединци, јавне личности, медији, институције, компаније и чланови владе који су присутни на друштвеним мрежама. Гостоваће најпопуларнији блогери и твитераши из целог региона.

Од употребе твитера у пословању до грађанског новинарства

Већ првог радног дана конференције – 9. маја, планирана су предавања на разне теме, а прво је у банкет сали предвиђено излагање “Имамо ли будућност или смо већ осуђени” Милоша Чирича из Словеније, саветника у бордовима регионалних компанија, лобиста,, интернационални предавач и тренер, док ће Недим Шабић из Босне и Херцеговине говорити о “Оснивању и вођењу фирме путем Twitera”, а Саша Станковић, стручњак за онлајн (online) адвертајзинг, о употреби “Твитера у пословне сврхе“.
Хрвоје Хафнер из Хрватске, оснивач платформе „Дониралица“ (Doniralica) ће причати о томе „Како искористити друштвене мреже за финансирање пројекта“. Домаћини из Хрватске Игор Рогинек и Маја Дамјановић одржаће предавање „Како организације цивилног друштва користе друштвене мреже“ а биће речи и о теми грађанског новинарства, као и како изабрати друштвену мрежу за свој бренд.
На поподневном панелу „Туризам и друштвене мреже“ учесници Мери Матешић, директорка Хрватске туристичке заједнице, Звонимир Орешар, Ирена Першић Живадинов и Илија Брајковић покушаће да одговоре на питања - Како се сада туристи информишу? Како допиру поруке из класичних медија а колико се информишу путем интернета. Блогови, facebook, twitter, инстаграм, на који начин их користити, а на који не у промовисању хотела, дестинација, туристичког пакета...
До краја сутрашњег дана биће одржан и панел „Политика, државна управа и друштвене мреже“, на коме су панелисти Игор Радојичић, председник Народне скупштине Републике Српске, Борис Милетић, градоначелник Пуле, Војко Оберснел, градоначелник Ријеке, Милан Ђокић, градоначелник Књажевца.
Вечерње сате обележиће панели на тему „Образовање и друштвене мреже“ и „Јавне личности на друштвеним мрежама“, где су учесници певачица Нина Бадрић, Марко Кон, Иван Зељковић и Стефан Капичић.

Други дан Твитоманије

Други дан Твитоманије – 10. маја, започеће предавањем Драгана Варагића на тему утицај на Twiteru и Истока Павловића „Креирање виралног садржаја за друштвене мреже“. Након тога феноменолошки ће Горан Милаковић покушати да објасни зашто је Twiter у регији мање заступљен од Фејсбука?
Уследиће затим округли сто Националне организације ПР-ова – на тему: да ли је могућа сарадња? Укључени у ову дискусију расправљаће о томе колико су стандарди комуникације исти, или различити, где је сарадња и како се преплиће комуникација у региону, шта су трендови у односима са јавношћу ...
Занимљиво ће бити и предавање о односу штампаних медија и интернет издања, како користити интернет у промоцији штампе и обрнуто, који је значај друштвених мрежа у дељењу вести...Говорници су, између осталих Бојан Родик из листа „24 h“, Душко Вукајловић из листа „Ало“, Дамира Калач из „Вијести“, „Ана Марковић“ из Рингиера.
У петак, другог дана конференције у поподневном термину биће одржан и панел „Бизнис и друштвене мреже“, где су учесници успешни директори и људи који доносе одлуке у својим организацијама. Један од говорника је и Божидар Лаганин, директор Агенције за страна улагања и промоцију извоза из Србије (СИЕПА).

Да ли су телевизија и друштвене мреже конкуренти?

Трећи дан ће почети са панелом „ТВ и друштвене мреже“ – а покушаће да се одговори на питање „да ли су телевизија и друштвене мреже у конкурентском односу“, „колико дељење видео садржаја утиче на популарност“, „које су то емисије које су постале популарне захваљујући баш друштвеним мрежама“ и на многе друге теме.
Биће испитан и однос новинарства и друштвених мрежа са панелом у поподневним часовима о томе колико новинари користе и верују друштвеним мрежама, да ли налазе баланс између приватног и пословног коришћења друштвених мрежа, јесу ли друштвене мреже промениле новинарство? Учесници су Антонија Мандић, Зоран Станојевић, Зоран Шпрајц, Ана Стунић.
До краја дана говорници ће на панелу „Портали и друштвене мреже“ расправљати у чему је разлика између офлајн (offline) и онлајн (online) новинарства? Ко је у предности - Интернет портал или Интернет издање офлајн медија? Како се валоризује Интернет портал? Кредибилитет вести и објективност.
Учесници овог панела су Иван Димитријевић из Телеграфа, Александра Петровски из Монда, Борис Радошевић из Gadgeterije, Иван Брезак Бркан из Нетокрације (Netokracija), Јелена Павловић (ЛокалПортаизам).
Дан ће бити завршен панелом „Активизам на друштвеним мрежама“.
Поред званичног дела конференције организоваће се и спортска такмичења, као и богат пратећи програм са нагласком на забаву до ситних сати, по узору на високе стандарде који су постављени на Блогоманији на Старој Планини.

Радионице

Радионица Фотографија и друштвене мреже, предвиђена је за први дан конференције. У сат и по предавања биће представљене неке занимљиве приче како друштвене мреже могу помоћи да фотографско знање постане квалитетно и препознатљиво, а сазнаћете и како се фотографија користи у свакодневном раду community managera. Истог дана биће одржана и радионица на тему “Размишљај вирално: како до 500.000 посета у 48 сати“ (Никола Предојевић).
Трећег дан биће одржана радионица „Алати за мерење и управљање друштвеним мрежама“ (Вукашин Брњада) и радионица „Твитераш као занимање“ (Недим Шабић).

                                                                                                                     Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 09 мај 2013 00:16
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани