A+ A A-

Грађани све више очекују oнлајн кредите

Оцените овај чланак
(2 гласова)

missssssБЕОГРАД - Према истраживању које је спроведено кроз анкете финансијског портала Каматица у којој је учествовало 3500 посетилаца о услугама онлајн банкарства у Србији, резултати анкете показују да онлајн услуге највише користимо код плаћања рачуна (49 одсто), а разлог који су највише наводили је уштеда времена, док услугу за отварање рачуна користи мањи број испитаника (17 одсто).

 

Резултати анкете показују да је 70 одсто испитаника спремно да се упусти у онлајн систем и преко апликације поднесе захтев за кредит, али је само девет одсто и учинило, што је за 36 одсто више него претходне године, преноси портал Каматица.

 

Разлог због ког нису поднели захтев путем интернета или мобилне апликације испитаници наводе као страх од злоупотребе личних података приликом подношења захтева (18 одсто), банка чији су клијент нема могућност подношења захтева за кредит путем упит форме (20 одсто), али дефинитивно највећи проценат (29 одсто) је оних који не разумеју процедуру и подношење захтева сматрају уговореном обавезом, а не само упитом ка банци.

 

Онлајн банкарство треба да обезбеди комфор клијентима и уштеди време, енергију и новац у обављању свакодневних банкарских послова, иако смо доста далеко од дигитализације банкарског система у већини, код нас је једино заживела могућност плаћања рачуна онлајн, а то је уједно и најпопуларнија услуга коју користи скоро половина испитаника.

 

Постоји велика жеља да се пређе на онлајн систем. Банке су почеле да нуде разне олакшице за оне који користе модерно банкарство, поред мањих провизија код плаћања рачуна, камате на кредите за које се захтев поднесе онлајн иду и до 5 одсто ниже од класичне понуде коју можете добити у филијали. Банке улажу напоре како би ова банкарска услуга заживела, али и поред тога велики проблем дефинитивно представља неинформисаност грађана као и нејасни захтеви и процедуре банака.

 

Неинформисаност и страх од злоупотребе података у великој мери коче банкарски систем, осим отварања рачуна и плаћања, ипак не користимо све могућности који овај вид банкарства пружа.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 31 мај 2016 21:59
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани