Кућа Добрих Вести

Login

Грешка
  • JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 381
  • JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 377

Новосадски "ВК Ароматикс" на путу успеха

Оцените овај чланак
(9 гласова)

vklogo-uvodnaНОВИ САД – Сингапурска компанија “ВК Ароматикс Интернешенел” (Aromatics International), познати светски произвођач арома, већ пуне три године послује у Србији, а лане је у мају отворила своју прву фабрику у Новом Саду за производњу и испоруку арома за прехрамбену индустрију, једину те врсте у Југоисточној Европи.

У том релативно кратком периоду успела је да се позиционира као једна од важних робних марки на нашем тржишту, постане препознатљива у свету ароматичних укуса и да, као епилог уложених напора свих запослених у Србији - освоји награде за квалитет на овогодишњем 79. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду, као и престижно међународно признање „Златни трофеј“ у Мадриду.

НАГРАДЕ ЗА НОВОСАДСКИ ВК АРОМАТИКС

Фирма „ВК Ароматикс д.о.о. Нови Сад“ (Aromatics) је, како је изјавио за интернет новине „Кућа добрих вести“ њен директор Мирослав Делић, на овој престижној сајамској манифестацији освојила две награде – Велику Златну медаљу за прашкасту арому ваниле 1025 М и Златну медаљу за арому путера 4001.

Резултате ове компаније препознала је и светска пословна заједница, тако да је у фебруару ове године “ВК ароматикс д.о.о. Нови Сад“ освојила престижну међународну награду за квалитет „Златни трофеј“ (Golden international trophy for quality), коју додељује Клуб тржишних лидера у Мадриду.

Своје успехе новосадски огранак ове сингапурске компаније обележио је ове седмице и пригодном манифестацијом “Ванила партi” (Vanila party), одржаној током трајања пољопривредног сајма.
Директор и сувласник компаније “ВК ароматикс Србија“ у Новом Саду Мирослав Делић подсетио је госте на палету прозвода ове компаније у свету од, како је рекао, више стотина арома и укуса врхунског квалитета.

“Данас ћемо посебну пажњу посветити јединственом укусу ароме ванила, краљевског букеа, која ће сигурно пронаћи заслужено место у прехрамбеној, пекарској и кондиторској индустрији Србије”, поручио је он присутним званицама.
Како се могло чути, планови “ВК ароматикса” су амбициозни – осим већег тржишног учешћа у Србији, фирма намерава да извезе и повећа пласман својих произода у Русију и у Турску. “Спремни смо да одговоримо на све захтеве нашег тржишта и да направимо производ по потреби купца”, рекао је Делић.

Компанија “ВК ароматикс интернешенел” послује у десетак земаља, укључујући Аустралију где се налази централна фабрика, као и Сингапур, у коме је њено званично седиште, затим у Малезији, Филипинима, Индонезији и још неколико азијских држава.

Та фирма у свом производном програму има више од 700 артикала, а главни производи су ароме ваниле, чоколаде, прашкасте ароме млека, воћне ароме, укључујући тропско и егзотично воће, месне ароме, ароме кафе, као и мирисе који се, осим у прехрамбеној, користе и у индустрији производа кућне хемије.

Поседује све међународне сертификате квалитета, што јој омогућава да своје производе пласира на трзишта широм света.

Висококвалитетна радна снага, још једна је њена главна карактеристика, каже Делић, па тако у компанији ради двадесетак технолога и других стручњака који својим визионарством и развојним стратегијама употпуњују целокупну ‘слику’ успешности.

Виктор Кох (Victor Koh), власник и оснивач компаније „VK Aromatics International“, чије иницијале носи ова фирма, отворио је огранак ове компаније и у Србији (као регионални центар за производњу и дистрибуцију), пошто је уочио да за његовим производима влада велико интересовање и у нашој и у државама региона.

Као важан део своје одлуке да улаже капитал у насој земљи, Кох, који је пре више деценија дипломирао хемију у Аустралији и који је у свету познат као „Азијски краљ арома“, посебно ваниле, препознао је могућност набавке већине сировина неопходних за производњу арома, директно у Србији, од домаћих добављача.

Фабрика се налази у Новом Саду (Руменачки пут 68.) и простире се на површини од 1.200 квадрата, где је, како је предочио Делић, смештен производни погон опремљен по највишим стандардима, као и магацински простор и канцеларије.

„ВК ароматикс Србија“ је са великим успехом учествовала и на овогодисњем Медјународном пољопривредном сајму у Новом Саду, где су, према речима Делића, остварили више стотина контаката.

Њено величанство ванила

vanila-aroma-vk-aromaticsУкус ваниле је састављен од преко 200 различитих компоненти, а ваниллин је, мада најпознатија, само једна од њих. „ВК ароматикс“ нуди широку палету арома типа ваниле, од природних екстракта ваниле, преко ароме кристал ванилина, до арома крем ваниле.
Ароме које су у понуди су прашкасте или течне, температурно су стабилне и погодне за све примене у прехрамбеној индустрији.
Ароме ваниле су са одличним резултатима примењиване и за исхрану прасади одбијене од дојења после друге недеље зивота. Тако је, рецимо, са прашкастом аромом ваниле 1010 додатом у храну, на фармама клијената у Југоисточној Азији (Кини) постигнуто побољшање прираста више од 15 одсто.

Азијски краљ арома

„Азијски краљ арома“, како је широм света познат Виктор Кох, одлучио се да инвестира због значаја Србије и њеног централног места у овом региону, а на његово опредељење за улагање највише је утицао Мирослав Делић, директор фабрике у Србији, наш суграђанин из Аустралије, који се после четири деценије боравка и рада на том далеком континенту, вратио у своју земљу да би ту наставио пословање.
Виктор Кох је после стицања звања дипломираног хемичара провео 18 година у познатим кондиторским фирмама у Великој Британији и Немачкој где је, радећи иу лабараторијама, заволео баш ароме. Одлучујући се за самостално пословање, Кох већ више од две деценије има своју фабрику, а највећи успех постигао је са ванилом и својим чувеним ванилиним прахом, када је реч о кондиторским аромама.

 

Шта је арома?

Порекло карактеристичног укуса и мириса поједине хране треба тражити у садржају карактеристичних ароматичних супстанци, које настају у природи у сложеним процесима биосинтезе и акумулирају се у воћу, поврћу, зачинском и ароматичном уљу.
Ароме су концентрисане смесе, које се додају прехрамбеним производима ради давања, или допуњавања укуса и мириса. Сврха ароматизовања хране није прикривање лошег мириса или укуса (како се то понекад мисли), већ, како кажу познаваоци, давање храни, односно враћање или повећање дела изгубљене ароме приликом технолошке обраде.
Тако припремљене ароме су смесе ароматичних материја, а створио их је људски ум.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 26 јул 2012 16:57
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

2 Коментара

  • Charlesmt

    Однажды я случайно наткнулся на один очень интересный сайт. Хотите и Вам покажу? Вот:
    http://hair42.ru/ - парикмахер. Это действительно то, что Вы искали.

    Charlesmt понедељак, 28 јул 2014 11:39 Линк коментара
  • Thomasml

    Здравствуйте! Представляю Вам очень хороший ресурс, в котором Вы найдете все самое нужное:
    http://novostim.ru/ - новости сегодня россия. Очень хорошо, что есть такие сайты.

    Thomasml петак, 25 јул 2014 04:52 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија