A+ A A-

Jужнокорејска снажна способност тестирања

Оцените овај чланак
(3 гласова)

ko61

Наставак другог дела:

Стратегија корејске владе за обуздавање КОВИД-19 састоји се од робусног тестирања ради препознавања случајева оболелих, проналажења њихових контаката ради спречавања даљег ширења и лечења заражених у најранијој могућој фази.

 

Уз то, јавност активно учествује у одржавању физичког растојања и другим превентивним мерама.

 

"Скенирајте или тестирајте, лечите оболеле особе, изолујте их, па откријте оне који су били изложени зарази, упозорите их, тестирајте и њих или ставите у карантин," објаснио је Џером Ким, Јужнокорејац, генерални директор Међународног института за вакцине. "Светска здравствена организација то сматра најбољом праксом."

                                                            ko1

 

СЗО је поручила другим земљама да уче од Јужне Кореје. Генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус је на конференцији за штампу 18. марта указао како је „Кореја била суочена са убрзавањем ширења заразе у заједници, али се није предала. Обучавала је, оснажила и ангажовала заједнице, развила иновативну стратегију проба и проширила лабораторијске капацитете, спровела исцрпно праћење и тестирање контаката у одабраним подручјима...“

 

„СЗО солидарно сарађује са другим земљама (у којима се зараза преноси по заједницама) како би биле примењене лекције научене у Кореји и другде, те прилагођене локалним условима“, додао је Тедрос. По њему, „СЗО, од ране фазе избијања КОВИД-19 у Кореји верује у способност (те државе) да реагује у хитним случајевима и у њене мере јавног здравства.“

 

Јужнокорејски званичници истичу да је у срцу њихове стратегије контроле епидемије КОВИД-19, снажна способност дијагностичких проба. Повећана могућност тестирања на коронавирус у Јужној Кореји доприноси бољем карантину и помаже у сузбијању даљег ширења потенцијално смртоносног вируса.

 

Крајем јануара Јужна Кореја је могла да скромно тестира само 200 људи дневно. Три месеца касније, у понедељак, 27. априла обављено је укупно 601.660 тестова, закључено 592.765, а стопа позитивних (позитивни тестови подељени са укупним бројем обављених тестова) је изнела 1,8 процената. Корејска способност тестирања на КОВИД-19 се у тој земљи сматра најефикаснијим и најмоћнијим арсеналом у борби против вируса.

 

                                                               ko2

 

Од 3. јануара до 20. марта у Јужној Кореји је обављено око 316.000 тестова. До тада су, на пример, Сједињене Америчке Државе тестирале више од 60.000 људи, иако су 20. јануара пријавиле свој први случај вируса, као и Јужна Кореја, наводе медији у Сеулу.

 

Горке поуке MERS

 

Импресивна способност тестирања нових коронавируса је у Јужној Кореји произишла из спремности домаће дијагностичке индустрије. Дуго у здравству сматрана „тихим шампионом“, ин витро( “унутар стакла “). дијагностика (IVD) утиче на преко 60-70 процената клиничког одлучивања. Наиме, одржива здравствена заштита зависи од дијагностике.

 

У Јужној Кореји се дијагностичка индустрија учила на кризи изазваној блискоисточним респираторним синдромом (MERS) 2015. године. Tада је било пријављено 186 кужних случајева, пошто је у једној сеулској болници заразу проширио међу пацијентима и медицинским особљем јужнокорејски пословни човек повратник са Блиског истока. Забележено је 38 смртних случајева, више него у било којој земљи изузев Саудијске Арабије, епицентра епидемије, Стопа смртности у Јужној Кореји је изнела 20 процената.

 

Стручњаци кажу да је криза MERS нагнала здравствене власти Јужне Кореје да успоставе центар у потпуности посвећен лабораторијској контроли заразних болести. Циљ је био да у земљи буде омогућена подробнија анализа заразних патогена, развију лабораторијске методе испитивања и дијагностички реагенси.

 

"Успостављањем центра су KCDC (Корејски центри за контролу и превенцију болести) били у прилици да блиско сарађују са стручњацима за заразне болести и убрзају напоре ради прилагођавања националних стандарда за системе прегледа и лабораторијске акредитације заразних болести", изјавио је јужнокорејски стручњак Сеонг Вон-кеун. Др. Сеонг је бивши шеф лабораторијског контролног центра KCDC.

 

Рана спремност за сузбијање заразе

 

Поучени епидемијом МЕРС, у Јужној Кореји су се брзо ухватили у коштац са ширењем новог коронавируса. Квон Гје-чол, председавајући Корејског друштва за лабораторијску медицину (KSLM) је казао да су јужнокорејске здравствене власти и произвођачи комплета за тестирање били спремни да се боре против новог коронавируса и пре него што је земља пријавила први домаћи случај.

 

                                                      ko3

 

" KCDC и чланови KSLM су почели истраживање метода дијагнозе за нови коронавирус чим су добили податке о секвенци генома објављеној у Кини 13. јануара", рекао је Квон. „Произвођачи тестова и институције задужене за пробе, такође, су се брзо придружили напорима свесни шта се 2015. догодило у земљи“.

 

Двадесетак представника KCDC, KSLM и произвођача софтверског комплета окупили су се у Сеулу 27. јануара. На састанку су здравствене власти рекле програмерима дијагностичких комплета да поднесу захтев за „дозволу за употребу у хитним случајевима“. Она омогућава употребу неодобрених медицински производа у хитним ситуацијама за дијагностицирање или лечење болести опасних по живот, када не постоје друге алтернативе.

 

Јужна Кореја је добила тестни комплет домаће израде, 4. фебруара. Наиме, Министарство за прехрану и лекове је локалном произвођачу комплета за тестове Kogene Biotech Co. доделило одобрење за хитну употребу.

 

Од тада су још четири произвођача опреме добила такво одобрење. Јужна Кореја је закључно са 20. мартом могла производити максимално 130.000 тестних комплета дневно, казали су званичници Министарства здравља.

 

Успостављање комплетног система тестирања

 

Биотехничке компаније, произвођачи комплета за тестове, су прионуле на посао, уз очување највиших стандарда функционисања. Власти су се, пак, усредсредиле на избор ефикасних метода проба и обезбеђивање поузданих институција за тестирање.

 

"За мање од месец дана, земља је успела да успостави комплетан систем тестирања, јер су сви били спремни и знали шта да раде", рекао је др. Квон. "Иако је постављен брзо, систем тестирања у земљи је поуздан. Тачност тестова на вирус у Јужној Кореји је тренутно око 98 процената," казао је тај стручњак.

 

                                                              ko4     

 

Истовремено, брзо су преношене технологије у одговарајуће секторе и ефикасно умрежаване јавне и приватне институције способне за обимно тестирање. Према домаћим медијима, Јужна Кореја сада може обавити око 25.000 тестова дневно.

 

Истовремено, према подацима од 30. марта, тестови на КОВИД-19 су обављани у 118 институција надлежних за тестирање широм земље, укључујући KCDC, четири националне карантинске станице, 18 истраживачких института за јавно здравље и животну средину, а придружило им се и 95 приватних медицинских лабораторија и болница. Употреба методе испитивања ланчане реакције полимеразом (ензим чија је централна функције формирање полимера нуклеинских киселина као што су РНК и ДНК) у реалном времену (RT-PCR), а која даје резултате теста за шест сати, такође је помогла да у Јужној Кореји буде обављено више проба на вирус.

 

Иновативна тестирања

 

Да би у потпуности искористиле овакву способност дијагностичких проба за рано откривање КОВИД-19, власти су донеле мере за олакшавање практичног приступа људи центрима за тестирање. Тиме је истовремено очувана безбедност здравствених установа и медицинских радника у њима.

                                                                      ko5

 

Ради заштите здравствених установа од заразе КОВИД-19 током узимања узорака и спречавања унакрсне инфекције међу пацијентима постављени су одвојени, изоловани “Скрининг центри” у јавним домовима здравља и здравственим установама широм земље. Они су искључиво намењени за тријажу лица која су или имала контакт са потврђеним случајевима заразе или исказују симптоме повезане са КОВИД-19. На крају марта је 635 “Скрининг центара” деловало широм Јужне Кореје.

 

Ради масовног прегледа, скраћивања дијагностичких проба и ограничавања изложености могућој зарази медицинских радника на „линији фронта“ и оних који чекају пробу, власти су на прометним аутопутевима широм земље установиле покретне станице за тестирање. Регистровања и узимања узорка од возача траје мање од 10 минута, а да они и не излазе из возила.

 

Ово је за три пута убрзало време тестирања, омогућавајући до шест узимања узорака на сат, у поређењу са два у „Скрининг центрима“. Влада је сачинила и поделила „Стандардни приручник ради радних поступака на пробним станицама за тестирање“.

 

Даље смањивање притиска на здравствене установе

 

За оне који не користе аутомобиле, а желе да се контролишу, неке приватне болнице су успоставиле лабораторије за тестирање у форми кабина које омогућавају брз проток потенцијалних пацијената. Тако се, истовремено, штите медицински радници на линији фронта који безбедно приступају пацијентима са друге стране чисте и прегледне пластичне плоче.

 

На Међународном аеродрому Инчон код Сеула, су пак, увели станице за тестирање на отвореном. У њима се користи природно ветровито спољно окружење за вентилацију, како би приликом уласка брзо и безбедно био обрађиван велики број путника.

 

Овим поступцима се умањује притисак на здравствене установе и опасност од преноса заразе, јер су потенцијални пацијенти ван болничке чекаонице. Скраћују се и време дезинфиковања спољних површина и друге мере контроле нужне за узимање узорака између два пацијента унутар болничких просторија.

 

 

 

Значај лабораторијске медицине у Јужној Кореји

 

Дијагностичка способност у Јужној Кореји, такође, долази од знања лекара лабораторијске медицине. Земља има више од 1.100 лекара лабораторијске медицине, специјалиста за управљање тестовима вируса.

 

"Неки људи из других земаља су били изненађени пошто су открили да доктори заразних болести овде не дијагностицирају заразне патогене", рекао је Ли Хјук Мин, лекар у Северанс болници Универзитета Јонсеи у Сеулу. "Наравно, они доносе коначне клиничке пресуде, али у Јужној Кореји то је посао лекара лабораторијске медицине", објаснио је др. Ли из водеће медицинске институције у Јужној Кореји.

 

Ли, такође директор у KSLM, је казао да је способност приватних лабораторија да брзо премештају своју радну снагу ради тестирања, такође, помогла Јужној Кореји да побољша властите дијагностичке способности. "Јужна Кореја, такође, има добар систем комуникације у коме се подаци о вирусима и систему обуке деле са јавним здравством," закључио је он.

 

                                                      ko7      

 

(Наставља се)

 

Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 01 мај 2020 19:55
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани