A+ A A-

Јужна Кореја: Сузбијање заразе без крајњих мера

Оцените овај чланак
(4 гласова)

seullНаставак првог дела:

Стручњаци указују да Јужну Кореју издваја и то што у борби против заразе није прибегла крајњим мерама.

 

Усред мука борбе против заразе, власти Јужне Кореје су оставиле државне границе отвореним и дозволиле кретање људи, чак и у Дегуу, одакле је главни ток болести кренуо. Са изузетком школа, није било обавезног затварања, па широм земље функционишу многи пословни објекти, укључујући ресторане.

 

Средишња стратегија јесте обилато тестирање, најопсежнији и најбоље организован програм у свету, комбинован са огромним напорима да заражене особе буду изоловане и лечене, а лица са којима су биле у контакту нађена и стављена у карантин. Нису затварани читави градови или региони нити предузимане друге оштре мере.

                                           jedankoreja

Влада је као врхунски приоритет поставила рано откривање заражених. Почев од 3. јануара и закључно са суботом 25. априлом тестирана је 595.161 особа, једна на мање од 90 житеља Јужне Кореје. Истина, ту су урачунати и случајеви особа које су неколико пута тестиране.

 

Влада је саопштила да је садашњи капацитет тестирања до 20.000 проба дневно, а медији помињу 25.000. То није могло да буде постигнуто без велике брзине којом су у Јужној Кореји развијени комплети за пробу и њихова масовна производња.

 

                                                  dvakoreja

Специјални тим и хитне мере за КОВИД-19

 

Локалне здравствене власти и стручњаци за заразне болести сматрају да је у Јужној Кореји релативно добро поступано после избијања епидемије КОВИД-19. Здравствене власти су предузеле журне мере када је у децембру у НР Кини пријављен први случај новог коронавируса.

 

KCDC су оформили специјални тим још 3. јануара, када вирус и није био идентификован. Појачане су мере карантина у ваздушним лукама - укључујући међународни аеродром Инчон (IIA), главној капији земље - ради откривања и „филтрирања“ придошлих путника са симптомима обољења, попут повишене температуре и кашља.

 

У Јужној Кореји су били поучени сазнањима и грешкама из две епидемиолошке ноћне море - тешког акутног респираторног синдрома (SARS) 2003. и блискоисточног респираторног синдрома (MERS) 2015. године, У случају SARS је званична стопа смртности у НР Кини била 10 процената. Током MERS који је погодио Јужну Кореју било je заражено 186 особа, а умрло 36, лица.

 

Први случај заразе

 

Први случај КОВИД-19 у Јужној Кореји је забележен 20. јануара. Тридесетогодишњој Кинескињи је утврђена повишена температура по силаску на IIA који опслужује главни град Сеул у чијем ширем подручју живи готово половина становника Јужне Кореје.

 

Од тада је у Јужној Кореји примењена двострана стратегија дезинфекције. Ограничени су доласци из кинеске провинције Хубеи и њеног главног града Вухана, тадашњег епицентра заразе, те додатно ојачан карантин за путнике из Хонгконга и Макаоа.

 

Истовремено су донете мере за сузбијање ширења заразе широм Јужне Кореје. Локални трговци су добровољно затворили своје продавнице за које је установљено да су их посетили потврђени оболели од коронавируса.

                                                    trikoreja

 

Став стручњака

 

Ђеонг Еун-кјонг, генерална директорка Корејскиx центaрa за контролу и превенцију болести (KCDC) је тада поручила како напори морају да буду усредсређени на спречавање ширења коронавируса у медицинским установама и заједницама по регионима. "Коронавирус се може брзо ширити, чак и уколико заражена особа има благе симптоме", рекла је Ђеонг. "Још увек постоји могућност да се вирус навелико прошири из медицинских установа у којима има пуно старијих и болесних пацијената."

 

Стручњаци такође истичу да су здравствене власти у земљи успешно откриле епидемиолошке везе између потврђених случајева. То је довело до ране дијагнозе заразе.

 

Ким Ву Ђу, специјалиста инфективне медицине са болнице Корејског универзитета у Сеулу указао је да су пратеће мере добро спроведене. Брзо су широм земље постављене клинике за прву линију фронта и уведен 14-дневни карантин за оне који су имали контакт са потврђеним оболелима.

                                       cetirikoreja

Пацијент 31.

 

До 18. фебруара је Јужна Кореја успевала да контролише ширење вируса, за готово месец дана је пријављено укупно 30 случајева. Уследио је пацијент 31, 61-годишња Јужнокорејка. Верује се да је она у граду Дегуу, јужно од Сеула изазвала велико ширење заразе међу припадницима хришћанског новог покрета, Шинчеонђи цркве, пошто су се хиљаде тамо окупиле 1. фебруара.

 

Број оболелих је 19. фебруара био двоцифрен и достигао 50, а наредног дана 100. За само шест дана је десетоструко порастао на 1.000.

 

Број оболелих је 28. фебруара вртоглаво порастао на 909, врхунац у зарази. Потом се 3. марта укупан број заражених попео на 5.000, а од средине тог месеца је крива инфекције почела да се смањује. Укупни број оболелих је 24. марта премашио 9.000.

 

Нагли пораст оболелих од вируса у том периоду догодио се усред масовног тестирања следбеника Шинчеонђи цркве, која је у Јужној Кореји основана 1984. Закључно са 15. мартом, око 9.300 припадника цркве je после тестирања стављено у самоизолацију. Сви остали припадници цркве - око 250.000 - су откривени, интервјуисани и тестирани, уколико су пријавили симптоме заразе.

                                                         petkoreja

Стабилизовање ситуације

 

Здравствене власти у Јужној Кореји су од фебруара усредредиле напоре да исцрпно тестирају и изолују оне који су изложени високом ризику у региону око Дегуа који је са преко 2,5 милина житеља четврти највећи град у земљи, као и међу члановима групе широм земље. То је довело до повећаног откривања стотина нових случајева дневно и тако је ситуација стабилизована.

 

У ствари су у Јужној Кореји случајеви КОВИД-19 до сада превасходно потврђени у провинцији Северни Ђеонгсанг и њеном главном граду Дегу, као и међу члановима Шинчеонђи цркве. Укупан број случајева пријављених у Даегуу у недељу, 26. априла достигао 6.846, а 1.364. у у Северном Ђјеонгсангу.

 

Да би успешније били откривени „увезени“ случајеви вируса и обуздано његово ширење по заједницама, власти су 22. марта покренуле националну кампању физичког раздвајања. Све нове придошлице из иностранства су стављане у самоизолацијутоком две недеље. Истовремено, грађани су позвани да избегавају скупове и не посећују затворене спортске, културне и верске објекте.

                                                          sestkoreja                                  

Компанија Самсунг електоникс и друге велике јужнокорејске фирме промовишу рад од куће као део покрета за поштовање физичког раздвајања. Обнова школске године пребачена је за 9. април, и уведена је настава посредством интернета. Отварање дечјих вртића и центара за бригу о најмлађима је одложено на неодређено време.

 

Све више опорављених, власти и даље будно мотре

 

До 13. марта су се извесни пацијенти у потпуности опоравили, тестирани негативно на КОВИД-19 и напустили болницу или центре за лечење, па је њихов број почео да премашује новопотврђене случајеве. Од 15. марта када је та цифра први пут пала испод 100, просечан број нових потврђених случајева је дневно осцилирао око тог нивоа. Два месеца после прве инфекције коронавирусом у Јужној Кореји број потврђених случајевa KОВИД-19 премашио је суморну прекретницу од 10.000, a темпо епидемије је успорио.

 

Упркос охрабрујућем тренду, власти и даље будно мотре јер постоје спорадични скокови у преносу заразе унутар група или заједница у разним деловима Јужне Кореје, као и пораст броја случајева КОВИД-19 међу недавним путницима iz иностранства. Закључно са недељом 26. априлом, повећавајући укупан број увожених случајева на 1.037.

 

                                                                         

 

Генерална директорка KCDC Ђеонг је, пак, рекла 26. априла да су укупно 263 особе које су биле проглашене излеченим, поново позитивно тестиране на вирус. По њој, у овим случајевима је могло доћи до "реактивације" вируса, а не до "поновне инфекције", јер су били позитивни током тестирања убрзо пошто су пуштени из изолационих објеката. „Није потврђено могу ли тих 263 људи да поново шире вирус,“ рекла је Ђеонг.

 

Отуда, уз досадашњи јужнокорејски успех, иде упозорење да треба бити на великом опрезу како зараза не би почела поново да јача. Повећање кластер инфекција које су усредсређене на цркве, болнице и радна места, те“увезених” случајева може наговестити дугу борбу против вируса. Здравствене власти одржавају висок ниво будности и настоје да брзо прилагођавају своје мере и контроле као одговор на промену природе ширења КОВИД-19.

 

(Наставља се)

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 28 април 2020 21:13
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани