A+ A A-

Научница из Србије у трци Европске награде за проналазаче

Оцените овај чланак
(2 гласова)

GordanavunjakdfdfdfdСви грађани Србије, као и дијаспора, могу од данас да гласају за српску научницу Гордану Вуњак Новаковић, која је у финалу престижне Европске награде за проналазаче номинована у категорији Животно дело за иновативни допринос у биомедицине, саопштио је Европски завод за патенте (ЕЗП).

 

Победнике у пет категорија бира независни међународни жири, а јавност одлучује ко ће добити Награду публике.

 

Гласање је једноставно и отворено за све грађане и дијаспору до 17. јуна на сајту Popular-prize.epo.org.

 

Професорка Вуњак Новаковић се две деценије бави истраживањима и применом биореактора који омогућавају да се хумана ткива гаје у лабораторији.

 

Са својим тимом научника направила је срчани мишић од матичних ћелија који ради као срчани мишић одраслог човека, што представља праву револуцију у медицини какву познајемо.

 

Тренутно истражује и да ли би њихова технологија могла да помогне и опоравку плуц́а оштец́ених услед Ковид-19.

Гордана Вуњак Новаковић је професорка Универзитета Колумбија у Њујорку, чланица САНУ и прва Српкиња и жена која је постала члан Националне академије инжењерства САД.

 

Угледна научница је и креативни амбасадор Србије у оквиру Савета за креативне индустрије при Кабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић.

 

Председник Србије Александар Вучић је 2020. године одликовао Орденом Карађорђеве звезде другог степена за нарочите заслуге у представљању Србије и њених грађана и постигнуте изузетне резултате у области медицинских наука и биомедицинског инжењерства као једног од најперспективнијих начина за продужење људског века и побољшање квалитета живота.

 

Европски завод за патенте ће у четвртак, 17. јуна ове године бити домаћин прве онлајн церемоније доделе Европске награде за проналазаче, коју ће гледаоци моц́и да гледају уживо на nventoraward.org.

 

Извор: Кућа добрих вести/Нова


Последњи пут измењено четвртак, 03 јун 2021 13:31

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани