Кућа Добрих Вести

Login

ИЗЛОЖБА: “Џозеф Бојс и Мангелос - 100 година и уметност данас”

Оцените овај чланак
(2 гласова)

VizualbojsИзложба “Џозеф Бојс и Мангелос - 100 година и уметност данас”поводом стогодишњице рођења Џозефа Бојса, једног од најзначајнијих уметника светске уметничке сцене после Другог светског рата, и Димитрија Башичевића Мангелоса, једног од најзначајнијих уметника региона и родоначелника концептуалне уметничке праксе код нас, биће одржана од 26. августа до 18. септембра у Галерији Гете Института, Уметничком простору У10 и Новој галерији визуелних уметности НГВУ у Београду.

 

Поред изложбе, поводом овог јубилеја биће организован и пратећи програм с округлим столовима, предавањима, пројекцијама филмова и ТВ емисијама.

 

Ове године навршава се тачно сто година од рођења Џосефа Бојса, аутора који је занимљив посебно кроз развој аспеката и кључних појмова нове уметности, као што су директна демократија, социјална скулптура и социјална пластика, његове познате тезе да је сваки човек уметник, концепта проширени појам уметности, револуција то смо ми, и низ других.

 

 

На изложби посвећеној обележавању стогодишњице рођења Џосефа Бојса у галерији Мењачница Гоетхе Института биће изложене фотографије, графике и мултипли из личне колекције Карла Хајнца Руменог и Мангелосови радови из колекције Фонда Илија&Мангелос и приватне колекције из Загреба. Карл Хајнц Румени, важан колекционар Бојсове уметности, потврдио је организаторима да су на располагању за изложбу 40 сигнираних графика и мултипла, 45 сигнираних плаката, 50 сигнираних поштанских дописница и позивница као и 20 сигнираних каталога-књига.

 

Однос уметничког легата Бојса и Мангелоса са савременом уметничком сценом у Србији биће тема дела поставке у просторијама галерије У10. Тај однос биће пропитан кроз радове одабраних савремених уметника Сање Латиновић, Слободана Стошића, Надежде Кирћански и Луке Цветковића, који ће специјално за ову изложбу продуковати нове радове инспирисане трагом два велика уметника – Бојса и Мангелоса. На тај начин ће импулс о могућим одговорима који је легат рада Бојса и Мангелоса доћи директно од уметника.

 

У просторијама галерије НГВУ биће изложени неки од оригиналних радова Димитрија Башичевића Мангелоса, неке од вредних мултипли Јозефа Бојса, а свакодневно ће се емитовати филм о Мангелосу у продукцији ХРТ-а под називом „Једно ђело“ аутора Евелине Турковић и Ане Марије Хабјан.

 

Карл Хајнц Румени, колекционар који за ову изложбу позајмљује Бојсова дела, одржаће предавање „О колекцији и личним искуствима у односу са Бојсом”. Такође, изложбу ће пратити разговор о уметницима са Биљаном Томић и Јерком Денегријем у просторијама Гоетхе Института. Промоција студије о историјској авангарди под називом „Црвени хоризонти“ Дејана Сретеновића такође ће бити одржана као пратећи програм изложбе, у сарадњи са Зораном Пантелићем, док ће у библиотеци Гоетхе института бити приказан филм о Јозефу Бојсу.

 

У оквиру сарадње са Гете Институтом у Сарајеву у Загребу, изложба ће се након Београда у нешто измењеном облику приказати и у Музеју савремене умјетности у Бања Луци и у Музеју сувремене умјетности у Загребу. Кустоси и сарадници београдске изложбе су др Ивана Башичевић Антић, др Селман Тртовац, тим У10, и тим НГВУ. За визуелни идентитет плаката изложбе побринуо се Славимир Стојановић Футро.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 31 јул 2021 20:56

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија