Кућа Добрих Вести

Login

„Песмом кроз Балкан“

Оцените овај чланак
(2 гласова)

tamaricadfdfdffВокална солисткиња Тамара Ковачевић и Народни оркестар Академског културно-уметничког друштва „Иво Лола Рибар“ у петак, 11. јуна са почетком у 19 часова, одржаће у Културном центру „Чукарица“ концерт „Песмом кроз Балкан“.

 

На програму су народне песме Србије, Црне Горе, Босне и Македоније.

 

 

Музичке аранжмане написао је шеф Народног оркестра проф. Александар Степић.

 

Гости концерта: ученици одсека за традиционално певање и свирање Музичке школе „Мокрањац“ и Певачка група „Свети цар Давид“.

 

Цена карте је 400 динара.

 

Тамара Ковачевић је апсолвент Факултета музичке уметности на одсеку за етномузикологију и етногореологију. Завршила је одсек за народно српско традиционално певање у музичкој школи „Мокрањац“.

 

На почетку њене певачке каријере била је чланица певачког студија РТС-а, под руководством Мериме Његомир. Добитница је великог броја награда и признања како у Србији, тако и у Европи. Њену музичку каријеру прати велики број наступа широм света. Велики допринос даје очувању српског културног музичког наслеђа и традиционалног народног српског певања. Чланица је певачке групе „Свети цар Давид“, која се бави извођењем духовне музике. Од 2015. године је чланица народног оркестра Академског културног уметничког друштва „Иво Лола Рибар“, са којим до данас наступа као виолиниста и вокални солиста.

 

Народни оркестар Академског културног уметничког друштва „Иво Лола Рибар“ је постао један од носећих ансамбала друштва још од његовог оснивања. Оснивач и први шеф народног оркестра био је Жарко Милановић. Након њега на месту шефа оркестра смењивали су се велики мајстори народне музике као што су Миодраг Раде Јашаревић, Душан Душко Радетић, Бранимир Ђокић, Милутин Поповић Захар, Божидар Боки Милошевић, Растко Павловић, Имре Сабо, Жељко Лукић, Велимир Цветковић.

 

Данас народни оркестар броји око 15 чланова, ради са бројним вокалним солистима, прикупља, обрађује и популаризује народну музику.

 

Репертоар, поред традиционалног српског народног мелоса, садржи и музику других народа, што га чини разноврсним и богатим.

 

Народни оркестар АКУД-а „Лола“ представља својеврсну школу народне музике, у којој се млади музичари упознају са богатством и лепотом нашег народног музичког стваралаштва. Промовише фолклорно наслеђе, путујући и дајући концерте широм света, дајући велики културни допринос афирмацији наше земље.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 06 јун 2021 13:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија