Кућа Добрих Вести

Login

Уручене награде "Доброчинитељ" за подвиге у 2020. години

Оцените овај чланак
(2 гласова)

ministrinagradedfdfdfdПредседница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић уручиле су данас на свечаности поводом 100 дана рада Владе Србије, признања „Доброчинитељ“ појединцима чији су подвизи, исказана солидарност, пожртвованост и племенитост обележиле претходну годину.

 

Признање "Доброчинитељ" додељује се за подвиге који су обележили 2020. годину, која је на предлог Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, проглашена Годином солидарности.

 

Брнабић је на свечаности у Комбанк дворани рекла да јој је част што је данас у друштву људи који су симбол племенитости, пожртвоватности, људскости, доброте и хуманости.

 

Доделом признања, симболично, данас завршавамо годину солидарности и сарадње и на толико много начниа је настављамо вођени примером ових невероватних људи. Нема бољег места за представљање резултата рада 100 дана Владе, истакла је Брнабић.

 

Кисић Тепавчевић је оценила да је 21. век - век највећих цивилизацијских достигнућа, технолошких иновација, али и век у којем се појавио вирус који је зауставио свет.

 

Вирус који чак ни не видимо, а зауставио је све животне токове, али нас и подсетио и опоменуо шта су праве људске вредности - солидарност, хуманост, пожртвованост, племенитост, које нас враћају на прави пут, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Честитајући награђенима, министарка је навела да је свако вредан онолико колико је спреман да себе да другом, а да су они показали да су у сваком моменту спремни да помогну људима око себе.

 

Нека 2021. година буде она у којој ће победити живот, поручила је министарка.

                                                                     nagradadobrociniteljdfdfddf

Признања су уручена 15-годишњем Стефану Станковићу из једног прокупачког села, који самоиницијтивно доноси храну и потрепштине старијим житељима, као и Николи Субашићу који је донирао бубрег и део јетре најбољем другу.

 

Такође, међу награђенима је и 83-годишња Даница Шмиц, једна од најстаријих волонтерки у Србији, као и Радослав Марјановић, који је продао кућу, а новац донирао за лечење мале Миње Матић, која болује од спиналне мишићне атрофије.

Међу подвизима године је и подвиг Марка Антића из Зрењанина, који је спасао 7-годишњу девојчицу и њеног ујака из набујале реке.

 

Уручене награде "Доброчинитељ" за подвиге у 2020. години

 

Признање је уручено и Надици Јоргић из Преоца, која шије и поклања маске од када је почела епидемија коронавируса, Кристијану Налечкару, физиотерапеуту који сваке недеље бесплатно масира запослене у ковид болницама, те Стефану Симоновићу из Пирота који је поклоно визире, урађене на 3Д штампачу медицинским радницима.

 

Међу награђенима су и Катарина Илић која је спасила бебу бачену у контејнер у Обреновцу, шабачки фризер Драган Ђорђевић, који је омогућио шишање деци чији су родитељи слабијих материјалних могућности, те Зорица Селаковић која спрема колаче волонтерима у Чачку.

 

Заслужено признање отишло је и у руке Милорада Јурковића који већ пет година прави и поклања дрвене столице за исхрану беба.

 

Награђени су и Бранко Антић, хумани таксиста који бесплатно превози медицинске раднике после напорног дана на послу, Милена Станисављевић из Мале цркавице на Косову и Метохији која је правила колаче за волонтере који су бринули о старима, као и Вера Цуцић Иконов која шије маске за здравствене установе.

 

Награђена је и Рената Илић из Зрењанина која је донирала косу оболелима од рака, као и Виктор Лазић који спроводи акцију "Милион књига за Србију", у оквиру које је поклонио 3.500 књига ковид болницама и Жења Трбојевић из Новог Сада која је донирала 200 визира здравственим установама, пумпама и апотекама у Новом Саду и Сомбору.

 

Признање је примио и Милош Белегишанин чија је пекара делила бесплатне седвиче за све којима је недостајала храна, као и пијанисткиња Александра Александровић, која шије маске за особе оштећеног слуха.

 

На свечаности су истакнута и имена највећих српских доброчинитеља, дародаваца и ктитора, како њихова имена и дела не би била заборављена.

 

Доделу признања пратио је филм, којим се промовишу најлепше људске особине, који носу поруку да је година за нама била тешка за све, али да је победник - доброчинство и реч - хвала.

 

Уручење награда „Доброчинитељ“ претходила је представљању резултата 100 дана рада Владе Србије.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Влада Србије


Последњи пут измењено субота, 06 фебруар 2021 21:37

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија