A+ A A-

Дигитализација као изазов данашњице и потреба будућности

Оцените овај чланак
(1 Глас)

RESEETEKONOMIJAНа четвртој онлајн конференцији, под називом „Дигитализација –трансформација производа и процеса“,која је одржана данас у оквиру RE-SET SUMMIT, који организује Адриа Медиа Груп у стратешком партнерству са Привредном комором Србије, говорило се о значају технологије, предностима и проблемима у дигиталном свету.

 

На самом почетку конференције обратила се гувернерка   Народне   банке   Србије Јоргованка Табаковић,која је истакла велики допринос развоју иновација у банкарском систему које побољшавају квалитет живота, затим детаљно представила резултате НБС, као и могућности које сваки грађанин може искористити путем   најсавременијих   банкарских сервиса.

 

Она је најавила и услугу коју ће банке пружити од марта 2021.,а то је да од куће можете да трансферишете новац само ако знате број мобилног а не и рачуна.Гувернерка је нагласила и да је у овој години за више од 100одсто порастао промет роба и услуга путем интернета, а ускоро ће бити представљен и регистар свих старт-ап компанија у Србији.У уводном делу „Отворено о дигиталној агенди“ разговарали су Михаило Јовановић, директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Владе РС, и Владан Дабовић, специјални саветникЕкономског института.

 

Михаило Јовановић је говорио о досадашњем улагању у дигитализацију и колико је значајна њена примена за грађанина, а ексклузивно је најавио и отварањедатацентра у Крагујевцуу децембру.У три панела учесници суразменили мишљења и поделили своја знања и искуства у вези са новим технологијама.У првом панелу, који је модерирао Владан Дабовић, специјални саветник Економског института, учествовали су Милош Цветановић, државни секретар Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Владимир Лучићиз Телекома Србија, Горан Личанин из компаније Huawei CEE & Nordici Зоран Бањац, представник Влатацомом Института. Они су се сложили да улагање у инфраструктуру и телекомуникације даје највећи раст БДП.

 

Државни секретар најавио је увођење брзог интернета и у најруралније делове Србије до 2025. године. Другим панелом под називом „Нова генерација плаћања“ модерирала је Кјара Цветиновић изУдружења банака Србије. Панелисти,међу којима су били Драгана Станић, вицегувернерка Народне банке Србије, Катарина Оцокољић из Привредне коморе Србије, Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије, Мирослав Пивић, саветник ИО Директне Банке.

 

Марија Поповић, председница ИО Моби банке, и Владимир Дорникиз ОТП банке Србија покренули су питања о развоју мобилног банкарства, значају инстант плаћања, наредним корацима и новим услугама које су планиране у наредном периоду. О дигиталним трендовима и брзом прилагођавању променама, важности повезивања ИТ сектора и традиционалне индустрије и успешним примерима у бизнису причали су Марјан Стојановићиз Привредне коморе Србије, Вук Губеринић, оснивач и директор компаније ЦарГо тецхнологиес, Душан Васиљевић, директор Њестерн Балканс Цонсултинг Глобал,и Срђан Пламенац изТехноманије, док је модератор био Владан Дабовић,специјални саветник Економског института.

 

Комплетну   конференцију   можете детаљно погледати на линку OВДЕ.

 

 

У петак, 20. новембра, одржава се последња конференција посвећена економији „Туризам покретач привреде од 2021. године“, чији пренос уживо можете пратити на сајту ОВДЕ.

 

RE-SET SUMMIT, траје до 27. новембра, а теме које ће бити у фокусу следеће недеље су: образовање, здравствои одржива будућност.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 новембар 2020 17:57

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани