Кућа Добрих Вести

Login

Упутства за употребу живота

Оцените овај чланак
(5 гласова)

uputstvozazivotukdjfkdjfkdkfjdkfДеле га на детињство, младост и старост; на време када си имао снове и оно време када си престао да сањаш; на доба у којем растеш, физички, духовно и свакојако и оно за које су везане одреднице слабљење, пад, губљење... снаге, памети, воље, идеала, идеја и којечега још.

 

На оно у којем ти се чини да можеш и умеш све па чак и да полетиш и оно, кад ти се чини да су ти ноге од олова, а мисли успорене и смор(е)не. На оно које те вуче напред и оно које ту гура назад. На оно у којем је кревет појам везан за љубав и оно у којем асоцира на болест. На оно у којем не пазиш ни на шта и оно у којем пазиш на све: на храну и пиће, на лекове, на метео прилике, на дебеле чарапе усред лета и "смета ми сунце после девет"...

 

Живот је оно што осећамо док ходамо и дишемо.

 

Не оно што смо пропустили, одболовали, одсањали, отуговали... Не оно што смо дали и узели, већ оно што примамо и дајемо. Чиме зрачимо и чиме мрачимо.

 

Живот су људи који су радо уз нас и они којима се радујемо. Не они које избегавамо и који нас не желе ту, поред себе. Они са којима можемо да плачемо. И да се посвађамо, али да после не заћутимо. Да се насмешимо и када нам је тешко. Да оћутимо и кад бисмо им баш... али баш кад бисмо им рекли. Да их се сетимо без неког посебног разлога. Да нас позову тек онако, да нас чују. Да нам умесе колаче. Да им направимо омиљену питу. Да нам рођендан честитају без поклона. Да им банемо непозвани уз "дај ми парче хлеба, цркла сам гладна".

 

Не очекујте упутства за употребу живота.

 

Може се десити да вам неко да мање или више корисне савете, који ће вам унеколико помоћи на том, самом вашем, јединственом и непоновљивом животном путу. Али...

 

Хоћете ли заурлати пред препреком коју нисте очекивали или ћете је савладати тако што ћете се попети на њу, срушити је или је заобићи... то већ зависи од материјала од којег сте саздани. Од гена, средине у којој живите, од људи које одувек посматрате, од васпитања, од књига које сте прочитали и знања које сте током... да не кажем школовања, јер је толико оних који током школовања и не науче ништа, али, ето, током одрастања, стекли.

 

Хоћете ли ићи редовним путем, у свему, или ћете хватати кривине, везе и пречице, где год вам се укаже прилика, не зависи од онога ко вас саветује, инструира и упућује, него од тога можете ли... да погнете главу или да је дигнете високо, да молите или да урадите сами, да будете спремни да се пред неким заувек стидите јер је сведок ваше неспособности или да се сами изборите.

 

Хоћете ли у ова тешка, претешка времена, погнути главу и учланити се у странку (коју год, али да је на власти), јер сви кажу да се једино тако може... добити посао, успети, напредовати, обезбедити будућност или ћете кренути путем којим се теже иде, али се сачува достојанство?

 

Хоћете ли мислити својом главом или ћете ићи на мејл да сазнате сопствено мишљење за данас и инструкције за поступање у случају томитом?

 

Хоћете ли аплаудирати "свом" вођи или ономе чије мишљење цените? Хоћете ли се дивити оном ко је заслужио ваше дивљење или оном ко је "успео", ма какав да је? Хоћете ли се продати за сендвич? Погазити Човека у себи за шаку власти? Пропасти у земљу... једном, кад схватите шта сте...

 

И јесте ли сигурни, уосталом, да ће се оне лекције којима вас којекакви коучеви затрпавају даноноћно, често и уз тражење пуне контроле над вашим мислима, вашим поступцима, вашим профилима на друштвеним мрежама... гарантовано на вас примити? Да неће наићи нека плима, нека бура, нека поплава или суша па да се баш тај путоказ, вама нацртан, окрене за неколико степени?

 

Важно је читати, учити, паметније саслушати, сазнавати. Важно је преиспитивати се, проверавати, расти и мењати се. Важно је знати и те примере... како други...

 

Али је једнако важно, ако не и најважније, ослушкивати себе. Тражити свој пут и мисвој начин. Признати да си погресио, кад си погрешио, схватити шта ниси смео, хтети баш то што си заиста хтео. Очекивати за себе само најбоље и радити да то и досегнеш. Не газити и не повредити друге. Не отети, не лагати, не варати. Не завидети. Не одбити пружити помоћ кад вас замоле, али је и нудити ако не кажу да им треба. Не зато што је неће ценити, ту нетражену помоћ, већ стога што ће можда помислити да очекујете нешто заузврат. Или ће престати да вас цене, јер се мешате у њихова посла. Јер вас ништа нису питали. Јер сте посумњали у њихове способности. Јер сте им показали да мислите да не вреде. Да неће моћи сами.

 

Знате ли ко су најуспешнији мултилевел продавци, они који су највише искористити МЛМ, обогатили се и уживају све погодности овог система?

 

Они који су прихватили инструкције, несебично дељене на њиховим семинарима... да буду упорни, да нуде, да нуде... и да нуде, да направе спискове свих људи које знају и да их бескрајно дуго и често зову, без престанка и без устезања... најпре да купе, а онда кад су купили, да купе поново... и опет и поново и тако... све док, евентуално, позивани не престану да им се јављају. А није искључено да их чак и тада смарају.

 

Можете ли то? Па да... да можете, сада не бисте читали овај текст него бисте седели на неким Бахамима или на некој Флориди, захваљујући попустљивости свих оних око вас који су, јадни, мислећи да ће вас се отарасити, пристали да их увучете у тај бескрајни низ нових позива и нових нуђења и нових куповина...

 

Слушала сам такве људе. Знам њихов репертоар напамет. Знам им домете и успехе. Авионске летове и дестинације.Знам како су, шта су, где су... и знам где су били док нису ушли у МЛМ. Али, шта вреди, кад знам да ја то... не могу. Јер се својим пријатељима и познаницима јављам кад мислим да је ред, а не да бих им нешто увалила. Јер не умем да глумим, убеђујем, лажем... И сад ће неко рећи, сви имају једнаке шансе, али неко хоће да ради, а неко неће.

 

Чуј... хоће да ради. Или да смара свет око себе?

 

Е, у томе и јесте разлика између њих и нас.

 

Извор: Кућа добрих вести/Negoslava.blogspot.com


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија