Кућа Добрих Вести

Login

За Египат су веома значајни туристи из Србије

Оцените овај чланак
(3 гласова)

zamenica ministraКАИРО - Српско тржиште је веома витално и обећавајуће, тако да је Египат у њега пуно инвестирао повећавајући стално своја маркетиншка улагања.  У 2019. години Египат је посетило рекордних 57.950 туриста из Србије, изјавила је заменица министра туризма Арапске Републике Египат Гада Шалаби (Ghada Shalaby) у разговору са делегацијом новинара из Србије у Каиру.

 

Шалаби, која је учестовала на овогодишњем 42. Међународном сајму туризма у Београду, у фебруару, на коме је Египат био земља партнер са изузетно запаженим и атрактивним учешћем, предочила је делегацији новинара из Србије, да се промотивне активности на српском тржишту реализују организовањем породичних и медијских излета из Србије до омиљених дестинација српских туриста - Хургада и Шарм ел Шеик, уз више кампања са овдашњим туроператорима.  

 

Број туриста из Србије у Египту од 2010. до 2019. године

 

Новинарима из Србије, који су били у службеној посети Египту од 28. новембра, до 5. децембра, у организацији Амбасаде Египта из Београда и Министарства туризма и антиквитета Египта, предочени су и статистички подаци о броју туриста из наше земље. Тако је, рецимо, 2010. године у Египту боравило 37.404 туриста из Србије, који су остварили 401.660 ноћења, да би 2017. тај број пао на 18.195 туриста и 204.791 ноћења. До раста посета из Србије долази већ наредне године, да би у 2019. достигао 57.950 туриста који су реализовали 544.944 ноћења.

 

Само у периоду од 24. јануара до краја новембра ове године, упркос кризи у свету са корона вирусом, у Египту у региону Црвеног мора, летовало 21.500 туриста из Србије, изјавио је новинарима из Србије, приликом боравка у Хургади, Његова екселенција, Гувернер египатске регије Црвено море (Red Sea Governorate), у које спада и познато летовалишта Хургада, Амр Ханафи (Major General Amr Hanafi).  

 

                     dolina kraljeva

 

Говорећи о утицају пандемије на привреду Египта, заменица министра туризма Гада Шалаби навела је да је корона погодила целокупну привреду, посебно туризам, с обзиром да постоје региони у Египту, попут Хургаде и Шарм ел Шеика, који у потпуности зависе од те привредне гране. Због тога власти ове земље посебно брину о безбедности туриста. 

 

Уведен је обавезан ПЦР тест за улазак у земљу, али се он може урадити и на самом аеродрому, приликом слетања у Египат. У случају да се покаже да је туриста позитиван на корону, он бива пребачен у изолацију где добија сву неопходну негу. Госпођа Шалаби је нагласила да током претходних месеци туристи који су се разболели нису морали да плаћају додатне трошкове, јер, ,,Ми смо осећали да су они наши гости и да о њима морамо да бринемо док не стигну кући. Трудимо се да покажемо људима да, када дођу овде, нису препуштени туроператерима, већ да о њима брине и држава Египат”, нагласила је она.

 

На питање новинара како се Египат спрема за дочек Нове године и да ли ће Влада дозволити окупљања на трговима и прославе у ресторанима, Шалаби је рекла да још није одлучено на који начин ће се, у оваквим условима, прославити новогодишња ноћ.


„Ми желимо да се људи забаве, али не желимо да се разболе. Велики је ризик. Сваки корак ће бити разматран и проучен од стране струке”, закључила је она.

 

Чињенице о корона вирусу у Египту

 

Према статистичким подацима достављеним новинарима из Србије од стране Министарства туризма и антиквитета, Египат је био једна од првих одговорних земаља у борби против повећања присуства вируса ковид 19 у тој земљи. Египатска влада је увела мере превентиве у контроли броја инфицираних од корона вируса.

 

Због свега предузетог, египатски бизнис у области туризма је био у стању да се поново отвори 15. маја ове године, захваљујући примени правила хигијенске и сваке друге заштите. Вредно је поменути да је укупан број инфицираних случајева у Египту, закључно са 15. новембром, износио 100.946 , а да се дневно бележи око 228 нових случајева оболелих од овог вируса. Напоменимо да Египат има готово 100 милиона становника.

 

Туризам је један од водећих извора прихода круцијалних за египатску економију. На његовом врхунцу 2010. године овај сектор је запошљавао око 12 процената од укупног броја радника у Египту, који су пружили услуге за око 14,7 милиона посетилаца из целог света и остварили приход од скоро 12,5 милијарди долара, што је више од 11 одсто бруто домаћег производа и 14,4 процената од укупног девизног прилива земље.

 

Египатски туризам се сматра успешном причом која је повећана од 2,9 милиона посетилаца 1995. до 14,7 милиона посетилаца 2010. године, што је готово 506 процената повећања у ових 15 година. 

 

Извор: Кућа добрих вести

 

 

 


Последњи пут измењено уторак, 08 децембар 2020 14:25
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија