Кућа Добрих Вести

Login

Велики човек - Јелена Генчић

Оцените овај чланак
(19 гласова)

JELENAБЕОГРАД - Част нам је била познавати, разговарати и сарађивати са великим човеком - Јеленом Генчић, великом дамом, великог срца и љубави, пре свега, за најмлађе са којима је и по 12 сати дневно проводила на тениским теренима, учећи их првим тениским корацима и ударцима, чак и у својој 77 години. 

"Сама себи кажем: 'Јецо, смањи темпо', а уместо да смањујем, још га повећавам. Није ми доста што сам лети на терену, него сам и зими, иако сам по рукама и ногама имала промрзлине које сам добила у балону. Али појавило ми се ново, талентовано дете, па уместо да смањим рад преко зиме, ја сам га удвостручила”, са осмехом је за једне наше новине не тако давно испричала Јелена Генчић.
Управо у тим њеним речима може се описати сав животни и огромни радни ентузијазам и прегалаштво које ју је красило целог живота и у коме је Јелена, тениска мајка Новакова, Моникина, Горанова.....и још многих тенисера и тенисерки, истрајавала до свог одласка, сигурна сам, на дивне травнате терене, на којима неће осећати умор већ само срећу, срећу какву је заслужила. Истрајавала је и трајала тихо и ненаметљиво, али је њено дело било громогласно, познато у целом свету. Управо такви требају бити наши национални хероји - људи чије дело говори више од речи и који брину и узор су младим нараштајима.

Радом до свих животних победа – живела је више живота у једном

Ни три живота некоме не би било довољно да уради оно што је само за један – али за вечност, урадила Јелена Генчић, врхунски тениски педагог, врхунски телевизијски редитељ и прегалац, радник без одмора, иза кога су остали светски тениски шампиони, документарне емисије о нашој културној и историјској баштини - које данас представљају право национално благо које треба заштитити.
У једном дужем разговору за “Кућу добрих вести”, који смо недавно водили у нашој редакцији, а желели смо да га објавимо када госпођи Генчић здравље буде боље (тако смо се бар тада договарали, планирајући многе нове подухвате), она је рекла да у “тенису нема пензије и да када се једном уђе у тај свет, остаје се до краја”. Управо тако се и догодило.

Генчић - најлепше ми је било на телевизији

Иако је тенис њена велика, огромна љубав, најлепше дане је, како је у марту ове године, изјавила нашим интернет новинама, провела радећи на телевизији. Као редитељ у ТВ Београд, током више од четири деценије, потписала је преко 1.000 емисија у културно-уметничкој и музичкој редакцији, драмском и школском, образовном програму.
“Једино нисам радила ниједну спортску емисију”, предочила је Генчић, која је посебно била поносна на серију емисија коју је урадила о нашим манастирима, као и о српском средњовековном минијатурном сликарству, “јер то до тада нико није радио”. Такође, како је рекла, на серију емисија о наркоманији које су се, осим код нас, емитовале и у многим другим земљама. Та серија одвела је Јелену Генчић и на заседање Уједињених нација...
Крајем деведесетих пензионисала се као редитељ, али тенисом, како нам је говорила, “намерава да се бави докле год буде могла”. Управо тако је и било. На жалост, није се остварила, како нам је рекла пре двадесетак дана, њена садашња највећа жеља - да и овог лета води међународни тениски камп у Луковској бањи.

Подршка Јелене Генчић “Кући добрих вести”

Кући добрих вести”, госпођа Јелена Генчић пружала је искрену подршку од оснивања, подржавајући наш пионирски рад и кроз многобројне интервјуе које нам је давала. Радовала се, како је говорила, “свакој доброј вести која може да обогати и оздрави овај свет”. Велико хвала јој на томе.
Настојаћемо да реализујемо бар део од многобројних идеја и планова које су наше интернет новине заједнички са госпођом Генчић намеравале да предузму, посебно у вези подршке великих спортова – малим, на пример, да “тениска лоптица пружи подршку стонотениској”.
Част нам је била, нека Вас анђели чувају госпођо Генчић.

                         

                                                                                                                                         Извор: Кућа добрих вести                                                                                         

 


Последњи пут измењено субота, 01 јун 2013 23:26
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

1 Коментар

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија