A+ A A-

Бесплатан софтвер за органске пољопривреднике

Оцените овај чланак
(1 Глас)

SljivaaaaaБЕОГРАД - По први пут у Србији, пољопривредници који се баве органским узгојем имају могућност бесплатног коришћења јединственог софтвера, који ће им омогућити да модернизују пословање и смање административни терет који пада на произвођаче у органској пољопривреди.

 

Јединствени софтвер под називом AGROLIFE развила је фирма GREENSOFT, а бесплатно коришћење у Србији, у оквиру програма Немачко-српске развојне сарадње, омогућила је Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

 

Обуке произвођача и контролних организација за коришћење овог софтвера, такође уз подршку ГИЗ-а, почињу у марту 2018. године. Планирано је да до краја године до 70 % органских произвођача у Србији пређе на овакав начин вођења докумената.

 

Органским пољопривредницима административни део пословања представља велики, некад и несавладив део посла, јер су административне обавезе у тој области пољопривреде сложеније. Намера да послују савремено и према законским прописима, често се врати као превелики терет, јер им вођење записа и састављање извештаја за контролне организације и државне органе, одузима драгоцено време и средства, у случајевима када плаћају професионалне услуге.

 

АGROLIFE софтвер, обезбеђен у оквиру пројекта Развој приватног сектора у Србији (ПСД), који се спроводи у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, потпуно бесплатно сада могу да користе сви органски произвођачи, овлашћене контролне организације (сертификационе куће), као и Дирекција за националне референтне лабораторије испред Министарства пољопривреде РС.

 

Овај софтвер омогућава корисницима унос података у дигиталну базу и редовно дигитално ажурирање, што смањује утрошак времена и енергије који су до сада улагали у вођење записа и састављање извештаја за контролне организације и Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

 

Такође, олакшава им праћење административних активности и активности у пољу, а смањује могућност грешака. Овлашћеним контролним организацијама, АGROLIFE софтвер убрзава и олакшава рад и знатно сманује обим посла.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 09 март 2018 14:47

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани