Кућа Добрих Вести

Login

Март – месец франкофоније 2021

Оцените овај чланак
(2 гласова)

frankofonija2021fdfdffdfdУ целом свету, сваке године месец март обојен је бојама франкофоније. Србија ће и ове године у марту истаћи богатство и виталност француског језика и франкофоних култура, приређујући догађаје који ће привући и окупити њихове бројне љубитеље.

 

Посебан датум је 20. март – дан франкофоније, који заједнички прославља 88 земаља чланица Међународне организације франкофоније.

 

Франкофонија – заједничко културно пространство

 

Школе, гимназије и универзитети у Србији броје преко 100 000 ученика француског језика. У Србији постоје четири катедре за француски језик и седам двојезичних француско-српских одељења. 700 младих из Србије студира у Француској, која сваке године додељује тридесетак стипендија. Након посете Србији француског председника Емануела Макрона, у јулу 2019, 350 000 € издвојено је за развој наставе француског језика у региону Западног Балкана (Србија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина), за период 2019-2020.

 

Шире гледано, франкофонија – то су 300 милиона жена и мушкараца који говоре исти језик, француски, на пет континената. У наредних тридесет година број франкофоних ће се највероватније утростручити, те ће француски тако постати други или трећи светски језик (8% популације у 2025. у односу на садашњих 3%).

 

Овогодишњи месец франкофоније биће посебан, с обзиром на све веће залагање српских власти у корист франкофоније. Министар спољних послова Србије, Никола Селаковић, изјавио је крајем новембра прошле године да Србија, која од 2018. има статус придруженог члана, жели да постане пуноправна чланица Међународне организације франкофоније.

 

Међународна организација франкофоније, која је основана 1970. године и окупља 88 земаља, посвећена је промоцији француског језика и успостављању политичке, образовне, економске и културне сарадње међу чланицама. Србија сарађује са Групом франкофоних амбасадора, која окупља франкофоне амбасаде и дипломатске мисије у Београду (њих 21), а учествовала је и у формирању, у јулу 2021, Групе франкофоних државних службеника, која броји педесетак чланова. Они учествују у многим активностима које организује амбасада Француске у Србији.

 

Март 2021 - један другачији месец франкофоније

 

Месец франкофоније 2021. разликоваће се у односу на претходне и по томе што ће због здравствене кризе многе амбасаде, културне и школске установе бити спречене да организују догађаје за широку публику. Упркос овим ограничењима, организатори ће се потрудити да истакну, онлајн или уживо, уз поштовање прописаних мера, богатство и потенцијал француског језика.

 

Тако ће традиционално такмичење "франкофона песма"», чије је финале до сада било организовано у Нишу, ове године бити организовано онлајн на Инстаграму, а носиће назив " Певам на француском". И ове године постојаће две категорије такмичара – јуниори и сениори, а чланови жирија који ће их оцењивати биће Бојан Зулфикарпашић, као и први саветници амбасада Швајцарске и Туниса. Амбасада Марока представиће 15. марта последњи роман писца Махи Бинебина. Амбасада Канаде организоваће округли сто на тему писања у мултикултуралним срединама са књижевницом Ким Туи Ли. Амбасада Египта организује 24. марта семинар о мировним мисијама у франкофоним земљама. Поред ових, предвиђени су још бројни догађаји у оквиру месеца франкофоније.

 

Комплетан програм биће доступан од 1. марта на сајту Француског института у Србији.

 

 

Месец франкофоније 2021. започеће виртуелним Даном отворених врата Француског института у Србији (онлајн, 1. март 2021, од 9 до 17 сати)

 

Тога дана сви заинтересовани позвани су да се прикључе и директно сазнају све о часовима француског у Француском институту. Моћи ће да изаберу виртуелну салу у складу са својим потребама за учењем француског језика. У назначено време чекаће их професор Француског института, са својим бившим и садашњим ученицима и одговарати на сва њихова питања. Ближа обавештења о овоме пронаћи ћете ОВДЕ.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 02 март 2021 19:15

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија