Кућа Добрих Вести

Login

Ширимо добре вести - медији кључни у представљању добрих дела

Оцените овај чланак
(4 гласова)

SirimooioodobtevesteТоком кризе изазване вирусом КОВИД-19, Catalyst Balkans је прикупио податке по којима су од марта до 31. јануара 2021. године појединци, компаније и непрофитне организације у Србији донирали више од 21 милиона евра за санирање последица узрокованих овом пандемијом.

 

О томе колико је значајно да добра дела буду не само учињена, већ и призната и препозната, најбоље говори велико интересовање за пријаву за ВИРТУС награду за филантропију Траг фондације, која се ове године додељује по 14. пут. ВИРТУС награда за 2020. годину додељује се уз финансијску подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у оквиру Пројекта за унапређење оквира за давање, као и подршку Европске уније и Балканског фонда за демократију.

 

Две недеље пре затварања конкурса за ВИРТУС награду за филантропију, Траг фондација је организовала онлине конференцију за медије, на којој је још једном истакнуто колико је важно уважити оне појединце, компаније, мала и средња предузећа, која су током 2020. године чинили добра дела, а било је речи и о стању филантропије у Србији, као и о улози медија у њеној промоцији.

 

“У Србији се филантропија све више препознаје и практикује, а број акција и износ донација се сваке године повећава за трећину. Чини се да је и ова, попут осталих кризних ситуација, допринела солидарности, уједињавању заједнице и већој спремности на помоћ. Ипак, за дугорочније ефекте филантропских иницијатива неопходно је стратешко планирање, као и боље повезивање различитих актера. Поред тога, уочава се потреба за системским приступом који би подразумевао укључивање теме филантропије у формално образовање у Србији”, изјавила је Марија Митровић, директорка за филантропију и партнерства Траг фондације.

 

Радојка Николић, главна и одговорна уредница Магазина Бизнис и часописа Економетар и дугогодишња председница жирија за доделу ВИРТУС награде, истакла је значај правовременог и тачног информисања о филантропским активностима. “Медији играју велику улогу у подстицању филантропије. Они могу да покрећу иницијативе, да подижу свест грађана о важности давања, а информишући све заинтересоване стране о релевантним аспектима филантропских активности, повећају транспарентност самих филантропских акција. Посебно је важно да пренесу тачне информације о донираним сумама и резултатима акција, како би се спречило пласирање неистина и нарушавање угледа филантропа, који улажу огроман труд да би помогли најугроженијима”, закључила је Николић.

 

Конференцији су присуствовали и прошлогодишњи добитници - Тамара Кларић, добитница ВИРТУС награде за индивидуални допринос филантропији за 2019. годину и Светлана Јовановић Митић, менаџер маркетинга компаније дм-дрогерие маркт, која је добитник Специјалне ВИРТУС награде за најиновативнији пројекат за 2019. годину.

 

Позив за пријаве за 14. ВИРТУС награду за филантропију је отворен до 25. фебруара 2021. године, а више информација се може наћи на линку: www.tragfondacija.org/virtus-nagrada.

 

Добитници ВИРТУС награда за 2020. годину биће проглашени током прве половине маја месеца.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 12 фебруар 2021 12:07

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија