A+ A A-

Ревија јапанских филмова у Београду

Оцените овај чланак
(1 Глас)

japankinoooooЈапанска амбасада у Републици Србији обавештава све заинтересоване да ће се од четвртка, 04. Фебруара до недеље, 07. Фебруара 2021. године у музеју Југословенске кинотеке у Београду (Косовска 11) приказати четири нова јапанска филма.

 

Филмови су обезбеђени у сарадњи са Јапанском фондацијом и титловани на српски језик.

 

Јапанска кинематографија представља укупност филмског насlеђа, традиције, филмске индустрије и производње у Јапану. Према броју годишње изданих филмова убраја се међу пет највећих на свијету, као и међу најстарије пошто се прва комерцијално филмско приказивање (пројекција) у Јапану одвило годину и пол након првога филма браће Лумиере.

 

Најбољим јапанским филмом сматра се Токијска прича, који се према британском филмском часопису Sight and Sound убраја у десет највећих филмова свих времена. Међу јапанским класицима који су постигли међународни успех истичу се Рашомон култног редатеља Акира Куросање, који је означио је почетак "златног доба" јапанског филма 1950-их и упознавање запада с јапанском кинематоиграфијом], Gozilla, филм о чудовишту које је израсло у међународну икону Јапана и икону популарне културе као пандан Кинг Конгу те Куросањини класик Седам самураја који је био надахнуће за хваљени вестерн Седморица величанствених.

 

Јапан је са четири освојена Осцара за најбољи страни филм најуспјешнија азијска држава.

 

У јапанској филмској производњи превладавају домаћи жанрови који се умногоме разликују од еуропских или америчких пандана. Посебна подврста јапанске анимације (anime) сa препознатљивим начином цртања и производње постигла је велики међународни успех и постала значајна одредница за јапанску филмску производњу.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 03 фебруар 2021 12:41

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани