Кућа Добрих Вести

Login

Изложба Вез и чипка моје баке

Оцените овај чланак
(1 Глас)

vezzzzz3434343Историја израде чипке и веза у породици Александре Вучетић, аутора Ирене Филеки отворена je у четвртак 26. децембра у Манаковој кући (Гаврила Принципа 5).

 

Изложба Вез и чипка моје баке је прича о три генерације жена у земунској породици које повезује знање и умеће веза и израде чипке. Изложбом желимо да прикажемо дела тог умећа и чињенице повезане с кратком историјом породичног знања.

 

Изложени су примерци веза и чипке који припадају породици Александре Вучетић из Земуна. Наша идеја је да се њиховим музејским представљањем омогући подстицање очувања породичних умећа и знања. Прича о породичном умећу је важан део свеукупних напора да се заштити нематеријално културно наслеђе, али и да се забележи историја једне породице, односно њених чланица које својим „женским пословима” на истанчан начин остављају траг у времену.

 

Реч је о техникама веза и чипке које је Александра Вучетић научила од своје баке Данице Милић, удате Ћурчић (1909-1984). Александра израђује чипку коју породично зову беле раде, котурићи и звездице и вез са називом стари српски вез.

 

Сва та знања потичу из детињства и девојаштва Данице Милић и везана су за село Госпођинци у јужној Бачкој, живот у многочланој породици и касније за Земун.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 29 децембар 2019 20:03

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија