Кућа Добрих Вести

Login

Празник Рамазан за све вернике исламске вероисповести

Оцените овај чланак
(2 гласова)

BajraklidzamijaБЕОГРАД - Радост за све муслимане и муслиманке широм света је среда, 16. мај 2018. године јер посте први дан месеца рамазана, а у џамијама се клања прва рамазанска теравија.

 

Рамазан је девети месец хиџретског календара који муслимани и муслиманке проводе у посту, суздржавању од хране, пића, ружног говора и понашања, а пост почиње од зоре и траје до заласка сунца.

 

За муслимане је месец рамазан свети месец, јер је у њему почела објава Кур'ана и пост један од пет стубова ислама.

 

У Кур'ану се каже “О вјерници! Прописује вам се пост, као што је прописан онима прије вас, да бисте се гријеха клонили.” (ел-Бекаре, 183.).

 

Пост је обавеза физички и психички здравим и пунољетним особама, а за болесне и они који су на путу постоје олакшице.

 

У Кур'ану је та обавеза јасно назначена, “…Ко од вас у том месецу буде код куће, нека га у посту проведе, а ко се разболи или се на путу задеси, нека исти број дана напости… “(Ел-Бекаре, 183 -185.)

 

Поред поста, муслимани такође клањају и теравих-намаз (теравија), проводе време у слушању, учењу и разумевању Кур'ана, организирају заједничке ифтаре и сехуре.

 

Рамазан (2018/1439) има двадесет и девет дана, почиње 16.05.2018. , а завршава 15. јуна 2018. године, када наступа Рамазански бајрам.

 

Поводом наступајућег благословљеног месеца Рамазана свим верницима исламске вероисповести празник је честитао Министар рада и социјалне политике Зоран Ђорђевић.

 

„Желим да овај месец поста, јасних мисли и добрих дела, допринесе јачању међусобног уважавања, толеранције и суживота народа, вера и култура, као што нам налаже наша вишевековна традиција на овим нашим заједничким просторима. Честитам вам и желим да испостите у миру, добром здрављу и сваком Божјем благостању, заједно са вашим породицама, пријатељима и комшијама. Нека вам је Мубарек Олсун месец Рамазан”, написао је министар у честитци.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 15 мај 2018 18:21

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија