A+ A A-

Где се Србија налази на путу дигиталне (р)еволуције?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

karlldldodoОнлине Конференција посвећена дигиталној револуцији пословања одржана је данас, у организацији Удружења италијанских индустријалаца - Конфиндустрије Србија, уз подршку компаније Вип мобиле, под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација као и Амбасаде Италије у Београду.

 

Надовезујући се на претходне ДИГИТАЛ иницијативе, које Конфиндустрија промовише већ последњих пет година, овогодишња конференција имала је у фокусу два аспекта дигиталне економије које су услед глобалне здравствене кризе доживеле своју експанзију; изградњу широкопојасне мреже и е-трговину. Сусрет је био и прилика да се направи осврт и на и 5Г технологије, на њихов статус, али и на предуслове за 5Г мрежу.

 

Отварајући конференцију, која је окупила најзначајније телекомуникационе компаније у Србији, бројне експерте из области електронске трговине али и представнике традиционалних компанија председник Конфиндустрије Србија, Патризио Деи Тос је изјавио: „Ова година која се полако ближи крају све нас је натерала да постанемо „дигиталнији“ него што смо на то навикли, планирали или очекивали. Истовремено, у целом свету потреба за приступом Интернету постала је предуслов за остваривање наших основних права: права грађана, ђака, студената и радника. Искрено верујем да је ово аспект од суштинске важности: одсуство равноправности до које може довести немогућност приступа мрежи, требало би да буде изазов за све нас да се суочимо са савешћу“. Осврћући се на значајни пораст електронске трговине у 2020. години, Деи Тос је додао да је „Електронска трговина прилика која отвара нову визију и перспективу продаје, контакта са потрошачем, затим логистике и производње. То је питање које дотиче сваког од нас“, закључио је Деи Тос.

                                                                  loerenceo

 

Амбасадор Италије Карло Ло Кашо је указао на то да дигитализација представља кључно питање, посебно у светлу изазова које представља пандемија, наглашавајући да су бројне италијанске ИТ компаније које носе значајно италијанско наслеђе у пољу иновација увелико присутне на тржишту Србије.

 

 

У обраћању у оквиру панела посвећеном широкопојасној и 5Г мрежи Милан Добријевић из Министарства трговине, туризма и телекомуникација, осврнуо се на нове приоритете министарства, а то је, пре свега, обезбеђење приступа интернету свим грађанима Србије од урбаних до руралних средина, а предуслов за стварање такве врсте повезаности јесте адекватна инфраструктура, што управо и представља главну фокус Министарства у овом тренутку.

 

Надовезујући се на изазов који је пандемија поставила у погледу оптерећења мреже, Марко Јовић из компаније Вип Мобиле се осврнуо и на предности које ће у том смислу донети 5Г мрежа као и на спремност свих оператера да равноправно учествују на аукцији права коришћења опсега за 5Г, чије је расписивање, услед новонасталих околности, одложено за годину дана.

 

На скупу је такође говорила и Невена Праизовић испред Одељења за развој Дигиталне агенде Министарства трговине, туризма и телекомуникација која је дала преглед развоја е-трговине у последње две године као и активне кампање Министарства на промоцији како безбедности на интернету тако и безбедне е-трговине.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено петак, 18 децембар 2020 16:58

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани