Кућа Добрих Вести

Login

Пет начина да умањите стрес

Оцените овај чланак
(2 гласова)

palmiceeeeС обзиром на темпо савременог живота, већина људи је под свакодневним стресом. Потребно је да научите како да умањите стрес, будући да он представља главни окидач за бројне болести.

 

У наставку прочитајте којих 5 ствари вам предлажем да практикујете, како бисте се опустили и сачували здравље.

 

Не посећујте друштвене мреже након 20 часова

 

Будући да не можемо потпуно избећи модерне информационе технлогије, јер се наша кулутра ослања на њих, важно је да развијемо здрав однос према њима. Један од начина за то јесте и органичавање њиховог коришћења. Наиме, предлажем вам да друштвене мреже не посећујете након 20х. Нотификације о вестима, Инстаграм објаве, твитови или разговор у групним четовима могу сачекати до јутра. Сва обавештења која добијате на мобилном телефону утичу на мозак на начин да му не дозвољавају да достигне стање опуштености. Зато, уместо што пред спавање скролујете на Инстаграму, то време искористите за читање књиге или за нешто друго што вас опушта.

 

Медитирајте, упознајте се са Реикијем или вежбама дисања

 

Медитација, Реики и вежбе дисања су технике којима можете да умањите стрес. Предлажем вам да барем једну од ове три укључите у своју свакодневицу.

 

Вежбе медитације подстичу опуштање тела и представљају један од најбољих начина за борбу са свакодневним стресом. Медитацијом ћете умањити лучење хормона стреса, смирити нервни систем, и временом га учинити отпорнијим на стрес. Ова техника представља спор, лаган, али сигуран процес достизања унутрашњег мира.

 

Реики је јапанска техника којом можете да сведете стрес на минумум. Она помаже релаксацију и лечи. Суштина Реики методе лежи, пре свега, у отварању енергетских центара (чакри) и повезивања са виталном животном енергијом у циљу слободног протока исте кроз све нивое организма.

 

Вежбе дисања такође представљају одличну технику релаксације и начина на који можете да умањите стрес. Начин на који дишемо има директан утицај на ниво тензије коју носимо у телу и може повећати или умањити симптоме узнемирености. Када осетите да сте под стресом, удахните и издахните неколико пута, јер правилно, дубоко дисање умирује и опушта тело, те стога представља моц́но средство за ублажавање анксиозности. Овај трик можете да користите у било које доба дана када осетите да вам је потребан одмор.

 

Водите рачуна о дневном уносу кофеина, алкохола и претерано зачињене хране

 

Превише кофеина, алкохолних пића, као и претерано зачињена храна оптерећују организам, те могу бити окидач за стрес.

 

У стресним ситуацијама, можда ћете доћи у искушење да попијете чашу вина или пиво да бисте смирили живце. Међутим, пијење алкохола, нарочито интензивно и током дужег временског периода, заправо може појачати анксиозност и стрес. Не делује свако пиц́е пођеднако на организам, па ако баш желите да се опустите уз једну или више чаша, размислите коју врсту алкохола ћете одабрати. Црвено вино је најбољи, а коктели најгори избор.

 

Без обзира на то што кофеин има и бројне позитивне ефекте на човеков организам, требало би да ограничите његов унос уколико сте под стресом. Наиме, кофеин подстиче производњу адреналина из надбубрежних жлезда. То значи да су особе које овај напитак редовно конзумирању практично у стању стреса. Мој предлог је да кафу замените чајевима и другим напицима, који имају умирујуће дејство на организам.

 

Спавајте сваку ноћ 7-8 сати

 

Важно је да спавате најмање седам сати током ноћи, јер спавањем регенеришемо тело, јачамо имунитет, поправљамо расположење и умањујемо негативне последице стреса. Моја рутина је да спавам 8 сати, те сам након буђења много смиренија и одморнија. Спавањем се активира парасимпатички нервни систем, снижавајући ниво кортизола (хормона стреса), тиме врац́ајући тело у равнотежу.

 

Уведите редовну физичку активност

 

Физичка активност је најбољи лек за анксиозност. Испланирајте тренинге у току радне недеље и од тога не одступајте, јер ћете на тај начин смањити стрес, умирити се, побољшати сан и осећати се добро у свом телу. Осим тога, редовно вежбање повећава ниво допамина и сератонина у мозгу који су повезани са осећајем задовољства. Вежбање побољшава способност ума да издржи свакодневне стресове и промене.

 

Извор: Кућа добрих вести/Tottalywellnes


Последњи пут измењено петак, 09 октобар 2020 11:08

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија