Кућа Добрих Вести

Login

Скуп "Биткоин - нова валута или нови шпекулативни балон?"

Оцените овај чланак
(1 Глас)

bitkoinnnnnnnnБЕОГРАД -  Шта су криптовалуте и блокејн технологија, које су претње са којима се суочавају корисници, колики су ризици које кирптовалуте доносе, шта је Initial Coin Offerings и каква је правна регулатива у Европи и свету - питања су на која ће скупу у Привредној комори Србије одговарати Никола Корбар, директор Центра за економска истраживања Београд са вишегодишњим професионалним искуством у раду са криптовалутама.

 

Догађај се одржава у среду, 20. децембра са почетком у 13 часова, Привредна комора Србије, Ресавска 15, сала 2.

 

Биткоин је дигитални новац, створен и чуван електронички. Биткоин није штампан и није контролисан од стране било кога.

 

 

Производе га бројни људи помоћу компјутера у целом свету користећи софтвер који решава математичке проблеме. Биткоин је први пример овакве валуте назване криптовалута. С обзиром да је то тек почетак револуције дигиталног новца, биткоин је најлакше објаснити уз помоћ класичног развоја данашњих валута кроз злато.

 

 

Биткоин се користи за куповину у електричном облику. У том се смислу не разликује ни од једне друге валуте (куне, долара, еура…) којом се тргује дигитално.

 

Међутим, биткоинова најзначајнија карактеристика и уједно највећа разлика од осталих валута јест што је децентрализован. Ниједна институција не контролише биткоин мрежу. Тренутни поборници биткоина то сматрају енормним плусом, будући да до осцилација вредности долази једино због људи.

 

Биткоин је настао као продукт идеје софтвер девелопера Сатоши Накамотоа, електронско плаћање на темељу математичких доказа. Идеја му је била стварање валуте без централне власти, с електронским преносом  и с врло малим или никаквим трансакцијским трошковима.

 

Због тога биткоин не издаје нико. Биткоин није физички издат од стране централних банака, где га људи не могу пребројати и где банке постављају своја правила. Управо те банке, када упадну у дуг, једноставно издају више новца што резултира смањењем вредности новца, тј. инфлацијом.

 

Уместо тога, биткоин је створен дигитално, од стране заједнице којој се свако може придружити.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 16 децембар 2017 17:03

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија