A+ A A-

Које су то најважније лидерске компетенције?

Оцените овај чланак
(2 гласова)

leadershippandemicccccccШта је то што чини ефективног лидера?

 

Ово питање је у фокусу многих истраживања научника који проучавају организацију и саветника који се баве развојем лидерства. У потрази за одговором, извршено је истраживање у коме је учествовало 195 лидера из 15 земаља у преко 30 глобалних организација. Од учесника се тражило да, са листе од 75 ставки, изаберу 15 најважнијих лидерских компетенција. Најважније су груписане у 5 главних категорија које предлажу скуп приоритета које би лидери требало да негују као и програме за развој лидерства. Иако вас неке вероватно неће изненадити, све компетенције је тешко савладати.

 

 

Снажна етика и осећај сигурности

 

Ова категорија комбинује два од три најбоље оцењена својства: високи етички и морални стандарди (67% испитаника изабрало га је као један од најважнијих) и саопштавање јасних очекивања (56%).

 

Све ове карактеристике, посматране заједно, узимају у обзир стварање безбедне животне средине. Лидери са високим етичким стандардима показују посвећеност правичности, уливајући поверење да ће и они и њихови запослени поштовати "правила игре". Ова компетенција подразумева понашање у складу са вашим вредностима. Ако схватите да доносите одлуке које се косе са вашим принципима или оправдавате поступке упркос осећају нелагодности, вероватно је решење у томе да се поново повежете са вашим суштинским вредностима. Постоји једна чудна вежба која вам може помоћи у овоме: Замислите своју сахрану и шта је то што људи говоре о вама? Да ли је то оно што желите да чујете? Ова вежба ће вам дати јаснији осећај о томе шта вам је заиста важно, што ће вам, заправо, олакшати свакодневно доношење одлука.

 

Оснаживање других да се организују

 

Пружање јасних смерница уз истовремено омогућавање запосленима да сами организују своје време и посао, идентификовано је као наредна важна лидерска компетенција.

 

Ниједан лидер није у стању да уради све сам. Стога је од пресудног значаја распоредити моћ у целој организацији и ослањати се на доношење одлука оних који су непосредно одговорни за њихово извршење.

 

Истраживања су више пута показала да су оснажени тимови продуктивнији и проактивнији, пружају бољу корисничку услугу и показују већи ниво задовољства послом и посвећености свом тиму и организацији.

 

Неговање осећаја повезаности и припадности

 

Лидери који често и отворено комуницирају и стварају осећај успеха и неуспеха заједно у пакету граде снажне темеље за повезивање.

 

Људи су друштвена врста - теже повезивању и осећају припадности. Из перспективе еволуције, повезаност је важна јер нам побољшава шансе за опстанак у свету пуном предатора. Истраживања показују да осећај повезаности такође може утицати на продуктивност и емоционално благостање. На пример, научници су открили да су емоције "заразне" на радном месту. Запослени се могу осећати емоционално исцрпљено само посматрајући непријатне интеракције између колега на радном месту. Постоји неколико начина да подстакнете осећај припадности код запослених: Насмешите се људима, зовите их именима и запамтите њихова интересовања и имена чланова породице.

 

Отвореност за нове идеје и неговање организационог учења

 

Уколико је лидер флексибилан да промени мишљење, отворен за нове идеје и приступе и обезбеђује сигурност за покушаје и грешке, он такође подстиче и учење.

 

Како би подстакли учење међу запосленима, лидери првенствено морају да покажу да су и сами отворени за учење. Неуспех је неопходан за учење, али неуморна потрага за резултатима може обесхрабрити запослене да преузму ризик. Да би решили овај сукоб, лидери морају створити културу која подржава преузимање ризика.

 

Неговање раста

 

Посвећеност континуираном тренингу и помагање у постизању титуле "next-generation" лидер чине последњу категорију.

 

Замислите људе којима сте најзахвалнији - родитеље, наставнике, пријатеље, менторе. Врло је вероватно да су они бринули о вама или су вас научили нечему важном.

 

Када лидери покажу посвећеност расту и развоју запослених, заузврат ће сведочити истим искреним емоцијама. Запослени су мотивисани да узврате на сличан начин, изражавајући своју захвалност и оданост. Ако из свог тима желите да извучете најбоље, залажите се за њих, подржите њихову обуку и унапређење, као и њихове важне пројекте.

 

Ових пет категорија представља значајне изазове за лидере. Ипак, променом личне перспективе, постоје велике могућности за побољшање учинка свих запослених усредсређивањем првенствено на себе.

 

Извор: АФА

 

 


Последњи пут измењено субота, 22 мај 2021 19:41

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани