A+ A A-

БОРБА: Дивље депоније у Србији морају постати прошлост

Оцените овај чланак
(2 гласова)

NovembarrrrrrЧак 85% комуналног отпада завршава на депонијама, којих има више од 3.000 у Србији.

 

Међутим, како се не би стварала нова сметлишта, први приоритет НАЛЕД-овог Савеза за заштиту животне средине биће да у потпуности развије систем примарне селекције, тј. културу раздвајања отпада у домовима.

 

То ће постићи кроз бољу сарадњу са локалним самоуправама и постављање више рециклажних контејнера, како би грађанима понудили избор за здравије окружење, најавила је Бојана Перић, нова председница Савеза и директорка Екостар Пака, на данашњој седници овог радног тела.

 

Масовнија рециклажа, кроз ширење сакупљачке мреже и изградњу инфраструктуре, увођење депозитног система за амбалажни отпад и усвајање Програма развоја циркуларне економије, као основе за решавање еколошких проблема, главни су приоритети које ће Савез заговарати пред Владом, у циљу спровођења зелене агенде.

 

Савез ће предложити и унапређење политике наплате еко такси и накнада у циљу смањења загађења ваздуха, јер тренутни износи не подстичу велике загађиваче да смање штетне емисије гасова и нису сразмерни количини загађења. Такође, члановима НАЛЕД-а биће у фокусу и чистије реке, а решење виде у строжим наџорима предузећа која отпадне воде испуштају директно у реке и језера, без претходне обраде.

 

Како би Србија достигла развијене европске земље и испунила захтеве ЕУ, неопходно је да уложи више од 10 милијарди евра у очување животне средине, од чега око три милијарде само у инфраструктуру за рециклажу отпада.

 

Тим поводом, државна секретарка Министарства за заштиту животне средине Сандра Докић најавила је да ће крајем ове или почетком следеће године бити усвојене измене Закона о управљању отпадом и почети изградња нових регионалних центара. „Увођење депозитног система, такође, ће наћи место на нашој агенди, али овој теми морамо приступити јако озбиљно да се не би десило да нарушимо систем који смо почели да градимо и који има перспективу“, изјавила је Докић. 

 

Агенција за заштиту животне средине, ове недеље, објавила је Извештај о управљању отпадом у 2021, према којем је количина отпада који се прикупља на правилан начина, порасла од 2016. до прошле године са 14% на 42%. Међутим, према њиховој анализи од 1.170 очишћених дивљих депонија, у току праћења, на 987 локација поново вратило одлагање отпада. Помоћница директора агенције Тамара Перуновић Ћулић рекла је да због тога СЕПА подржава приоритете НАЛЕД-а у овој области и наглашава да се главни изазови управљања отпадом у Србији још увек односе на обезбеђивање добре покривености и капацитета за пружање услуга, као што су сакупљање, транспорт и санитарно одлагање отпада.

 

Пођеднако важну област у спровођењу зелене агенде, представљају и јавне набавке, у којима ће НАЛЕД радити на увођењу еколошких критеријума, са циљем да барем 50% набавки буде зелено. Уз подршку Шведске агенције за међународни развој и сарадњу, израђени су водичи и критеријуми за набавке јавне расвете, изградње путева, зграда, канцеларијског материјала и електричних возила у јавном превозу, а НАЛЕД је става, да по угледу на Словенију, ови критеријум и у Србији временом треба да постану обавезни.

 

Ново председништво Савеза за заштиту животне средине

 

Чланови Савеза за заштиту животне средине изабрали су ново руководство овог тела. Наредне две године водиће га Бојана Перић, директорка Екостар Пак. Потпредседници у новом сазиву биће Небојша Грбушић, директор компаније Veolia Water Solutions & Technologies, Тиса Чаушевић, менаџерка за јавне и регулаторне послове у компанији Coca-Cola HBC и Драган Рајковић, директор одрживог развоја у компанији Тетра Пак.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено субота, 26 новембар 2022 15:50

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани