Кућа Добрих Вести

Login

ЛЕТЊИ ЕКОЛОШКИ ФОРУМ: Иницијатива „Право на воду” – Право на воду је право на живот

Оцените овај чланак
(1 Глас)

ekolskiporektffdfdfdУ оквиру изложбе „Ефекат прегледа”, Музеј савремене уметности отвара простор за дискусију о разноврсним еколошким проблемима с којима се становници Србије суочавају у локалном контексту.

 

Догађај почиње у Музеју (Ушће 10, Блок 15) вечерас, са почетком у 18 часова.

 

Програм је осмишљен као јавни форум у коме ће актери – еколошке организације, активистичке групе, стручњаци, уметници и грађани – у изложбеном простору Музеја дискутовати о актуелним проблемима заштите животне средине у Србији, разлозима за настанак тих проблема, као и могућим предлозима за њихово решавање.

 

Организатори сматрају да је битно да се и у институцијама културе бавимо еколошким темама и да подстичемо развој свести о неопходности заштите природе коју непрекидно угрожавају партикуларни финансијски интереси великих корпорација. То је уједно и разлог за отпор бројних грађанских иницијатива, јер ће без чисте воде, ваздуха, без шума и паркова, и наша егзистенција како локално тако и на читавој планети бити све угроженија.

 

У четвртак 19. августа од 18 до 20 часова биће одржан четврти у низу форума на коме ће инцијатива „Право на воду” представити своје активности и начин борбе против приватизације воде.

 

„Право на воду” је мрежа активисткиња и активиста са идејом заштите водних добара, која су у нашој земљи веома угрожена загађењем, приватизацијом и неодрживом експлоатацијом. Мрежа се залаже за заштиту и очување животне средине, посебно водотокова, изворишта, лековитих вода, језера и поџемних вода. Њихов став је да вода треба да буде и остане јавно добро под демократском контролом и у јавном власништву како би се спречила злоупотреба ради профита неколицине привилегованих приватника. Сваки човек мора имати приступ довољној количини квалитетне воде да би задовољио основне потребе. Активисти се зато противе распродаји обала, извора, потока и система водоснабдевања. Право на воду је право на живот.

 

Данас у Србији готово половина градских водовода производи неисправну воду, а у Војводини око 650.000 људи користи воду загађену арсеном. Климатске промене већ изазивају суше и глобалну кризу водоснабдевања, која није заобишла ни Србију. Истовремено, мање од 15 посто отпадних вода у Србији се пречишћава, изворишта пијаће воде и лековите воде се дају у концесију и неконтролисано експлоатишу а планинске реке и потоци стављају у цеви мини хидроелектрана.

 

Иницијатива „Право на воду” противи се приватизацији воде и водних добара. Интерес приватних компанија није дугорочна и одрживо планирана производња воде, већ стицање што већег профита. Због тога, вода мора бити јавно добро у заједничком власништву, а имовински статус не сме бити услов приступа води. Активисткиње и активисти иницијативе се залажу за промену законодавног и стратешког оквира која би гарантовала одрживо снабдевање домаћинстава квалитетном водом за пиће на непрофитној основи.

 

Шира јавност познаје „Право на воду” по многобројним еколошким кампањама и иницијативама, радили су неколико важних истраживања и публикација, иницијатори су и основачи мреже жена за животну средину и природу и регионалне мреже „Спасимо р(иј)еке Балкана”, а фацилитирали су и писали захтеве за неколико протеста од којих је највећи априлски „Еколошки устанак” који је окупио преко 10.000 људи и преко 70 организација из целе Србије.

 

На „Летњем еколошком форуму” о искуствима иницијативе „Право на воду” говориће Ива Марковић.

 

Сви заинтересовани су позвани да се придруже форуму и активно укључе у дискусију.

 

Више информација о пројекту „Ефекат прегледа” - ОВДЕ.

 

Више информација о активностима иницијативе „Право на воду“ на: www.pravonavodu.weebly.com и на друштвеним мрежама Facebook и Instagram

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 19 август 2021 14:11

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија