Кућа Добрих Вести

Login

Oптимизам за српски туризам

Оцените овај чланак
(2 гласова)

naputuoporavkaКонференција „Туризам 2021: На путу опоравка“ коју организују компанија Color Media Communications у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација уз подршку АМС Осигурања организована је данас.

 

На отварању конференције министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је да у односу на свет и Европу, Србија може бити оптимистична бар када је у питању домаћи туризам.

 

„Опоравак туризма зависи искључиво од брзине имунизације која се спроводи. Ако изузмемо Велику Британију, Србија је по степену имунизације прва у Европи. То нам говори да можемо очекивати раст домаћег туризма у односу на прошлу годину који наравно неће бити приближан ономе на шта смо ми навикли, нарочито у рекордној 2019. години. Требаће нам доста година да се вратимо на тај ниво“ навела је министарка Матић.

 

Она је додала и то да када се поредимо са развијеним туристичким дестинацијама у свету које је пратио велики раст туризма у последњих 20 година, тај велики раст је довео до чињенице да у 2020. години имамо пад путовања за чак 72% и ово је вратило међународна путовања тамо где су она била далеке 1990. године. Матић је такође истакла да ће Савет за развој и опоравак туризма почети ускоро са радом и предложиће читав низ мера које ће омогућити Србији да постави нове приоритете у области туризма.

 

Покрајински секретар за привреду и туризам АП Војводине Ненад Иванишевић истакао је на отварању конференције навео „Буџет Секретаријата за привреду и туризам увећан је за 66 одсто и већ од 1. марта кренули су први конкурси јер желимо да што пре тај новац дође до људи који се баве туризмом, а све у циљу развоја туристичких потенцијала Војводине“.

 

Иванишевић је навео и то да је њихов циљ ове године да поврате ознаку „Најбоље из Војводине“, али не само за производе, већ и за услуге, тако да могу да конкуришу и туристички потенцијали. Додао је да је Влада Војводине издвојила и значајна средства за ову акцију која почиње средином године.

 

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић навела је да је укупан промет домаћих туриста умањио штету која је настала претходне године, а гледано према укупном броју ноћења вратили смо се у 2014. годину када смо имали укупно око 6 милиона ноћења.

 

„Променила се и структура туриста, у 2020. години око 70 одсто ноћења је реализовано од стране домаћих туриста. Оно што ми видимо као неопходан пут опоравка јесте стабилизација пандемије. Охрабрујући податак су резултати истраживања Светске туристичке организације који показуј да је чак 54 одсто испитаника из 10 кључних емитивних тржишта Европе изјавило да ће путовати у наредних 6 месеци“, нагласила је Лабовић.

 

Директорка Туристичке организације Војводине Наташа Павловић је истакла да се није осетило толико велики суноврат када је туризам Војводине у питању.

 

„Тим Туристичке организације Војводине је још почетком ванредног стања направио кампању „Запловите панонским морем“, а у кампањи „На војвођански начин“ смо говорили и утоку летњих месеци и то је довело до пораста туристиа за 26 одсто. Ово није период када треба нешто чекати, много се ради, субвенције државе, као и систем ваучера такође су допринели су добрим резултатима“, навела је Павловић.

 

Током остатка конференције говориће амбасадори и експерти из иностранства о очекивањима у њиховим земљама, али и представници туристичке привреде из нашег региона. Представници HoReCa индустрије говориће о томе како ће ова грана преживети другу годину пандемије.

 

Први панел нам је приближио искуства и очекивања када је у питању туризам страних земаља. Амбасадори и инострани стручњаци говорили су на тему тренутног стања у њиховим земљама и поделили са нама своја очекивања у вези са даљим развојем туризма. У панелу су учествовали Њ.Е. Едуардо Ботелхо Барбоса, амбасадор Бразила, Њ.Е. Мариа Виргиниа Пина, амбасадорка Португала, Др Асма Моулаy, директорка комуникације и сарадње у Министарству туризма, заната и породичног рада у Алжиру, Nabil Bziouech, директор Националне туристичке организације Туниса за Србију и Тиаго Фереира, члан УО Serbia4youth, Њ.Е. Едуардо Ботелхо Барбоса, амбасадор Бразила истакао је како би волео да заборави 2020. годину и да сви морамо да гледамо искључиво ка будућности.

 

“Вести из моје земље у последња два дана нису сјајне због појаве варијације тачније мутације вируса који је досао из Амазоније и много је заразнији. Ипак, морамо да наставимо са нашим животима. Туризам је изузетно важан сегмент. Идемо напред. Имамо планове за будућност без ковида, а имамо и план Б за наредних пар месеци уколико се пандемија настави.” изјавио је амбасадор.

 

Осврнуо се потом на туристичке односе између Бразила и Србије и истакао да верује да је Србија нова дестинација Бразилаца.

 

“Мој посао је лак у том пољу, јер Срби имају позитивну слику о Бразилу. Циљ је да покушамо да наведемо што више људи да путује. Приметно је да се из године у годину повећава број Бразилаца који долазе у Србију. Верујем да је Србија нова дестинација која је све више на радару Бразилаца.” изјавио је амбасадор.

 

Њ.Е. Мариа Виргиниа Пина, амбасадорка Португалије истакла је значај вакцинације на путу опоравка туризма једне земље и нагласила да када је у питању побољшање туристичких односа Португалије и Србије приоритет је успостављене директне авио линије.

 

“Опоравак је у току, не иде лако из разлога што су варијације вируса пореметиле све. Рачунали смо на вакцинацију, која се и дешава, али не темпом као у Србији. Србија је шампион по том питању.” изјавила је амбасадорка Португалије.

 

Тиаго Фереира, члан УО Сербиа4yоутх истакао је да је на промоцији српског туризма почео да ради од 2011. године путем својих онлине канала.

 

“Српски туризам је у успону. У последњих 6 месеци имао сам огроман број порука људи који долазе из Бразила и питају за информације. Ми имамо потребу да упознајемо нове људе и нове културе чак и ако то значи да морамо да радимо ПЦР тест с времена на време, да носимо маске и избегавамо места са великим бројем људи.”

 

“Мислим да ће Бразил помоћи Србији и региону на путу ка опоравку јер срећом Србија и поједине земље имају политике које нису толико строге за интернационалне путнике. Људи и даље могу доћи и могу путовати.” нагласио је Фереира.

 

Учесници другог панела, представници туристичке привреде региона: Александар Сеничић - директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије -YУТА, Тијана Маљковић, секретар Удружења за туризам, Привредна комора Србије, Бранислав Кнежевић, директор Туристичке организације Новог Сада. Изнели су своја мишљења, анализе и предвиђања везана туризам у региону током 2021.

 

Током трећег панела учесници су покушали да дају одговор на питање да ли ће HoReCa индустрија преживети другу годину пандемије. Мишљења су разменили: Георги Генов, директор Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије - ХОРЕС, Ивона Боројевић, директорка продаје и маркетинга хотела Фонтана, Врњачка Бања, Радивој Нићин, директор Агро-туристиичког комплекса Карин салаш и Кармен Кривокапић, угоститељ и члан Управног одбора Удружења угоститеља УГОНС.

 

Конференцију „Туризам 2021: На путу опоравка“ можете погледати ОВДЕ.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија