Кућа Добрих Вести

Login

Милион књига за Србију

Оцените овај чланак
(1 Глас)
milionknjigaУдружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“ наставља са пројектом поклањања публикација библиотекама и појединцима широм Србије и региона „Милион књига за Србију“, што је једна од највећих акција помоћи библиотекама у историји Србије. 

 

Нови пакети су спремни за десетак библиотека, а међу њима су и веће донације за библиотеке у Куманову и Никшићу. Недавно су послате књиге за манастир Васелиње (поред Гламоча), донација која треба да пружи значајну помоћ у организовању допунске наставе српског језика у овом месту.

 

У претходних неколико година поклоњено је више од пола милиона књига које су отишле у више од три стотине институција. У протеклих годину дана десет хиљада књига даровано је за 29 затворских библиотека, а велике количине квалитетних наслова примило је и 25 болница, стационара и амбуланти широм Србије, што је организовано у сарадњи са Српским лекарским друштвом. У току је акција поклањања књига за 50 школа, а захваљујући досадашњим акцијама овог удружења основане су три сеоске школске библиотеке.

                                                       lepotaknjoiga           

 

Треба истаћи поклоне библиотекама у Граду Требињу (10.000 књига), Тутину (6.000), Филолошком факултету у Бања Луци (2.200) а књиге из Адлигата су добијали и српски центри широм света – од Љубљане до Џакарте.

 

Пројекат подржавају многобројне институције међу којима се по броју поклоњених књига истичу САНУ, Удружење књижевника Србије, Народна библиотека Србије, Српско књижевно друштво, Библиотека „Влада Аксентијевић“ из Обреновца, Библиотека „Карло Бијелицки“ из Сомбора као и издавачи међу којима су нарочито великодушни били Трећи трг, Савременик, Просвета и Филип Вишњић.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 17 март 2019 21:42

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија