Кућа Добрих Вести

Login

Привредници од данас могу да се пријаве за помоћ од пола априлског минималца

Оцените овај чланак
(2 гласова)

novacddddddddПредузетници, микро, мала, средња и велика предузећа од данас до краја месеца могу да се пријаве за помоћ државе за пола минимале зараде за запослене за април.

 

Та финансијска подршка запосленима део је трећег пакета помоћи фирмама које заједно запошљавају око 1,5 милиона људи и за ову меру је издвојено 69,8 милијарди динара из буџета Србије.

 

Послодавци се за коришћење ових мера могу пријавити на порталу Пореске управе и то за сваки месец посебно, а за пријаву имају времена до последњег дана априла.

 

Прва исплата половине минималне зараде биће извршена 8. априла и она ће се односити на месец март, а затим следе уплате у мају и јуну.

 

Новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне који ће за привреднике бити аутоматски отворени, а одатле ће новац моћи искључиво да буде пребачен на рачун запосленог.

 

Уредба о утврђивању Програма директних давања којом је предвиђена та помоћ прописује да нема отпуштања више од 10 одсто радника током три месеца по исплати последње половине минималне зараде и да они који узму помоћ немају право исплате дивиденди.

 

Када је реч о пријави за половину минималне зараде, више информација порески обвезници могу наћи на сајту Пореске управе Републике Србије. Такође, могу се обратити Контакт центру Пореске управе на бројеве телефона 0700-700 007 и 011-33 10 111, као и непосредно на шалтерима „Ваш порезник“ у 37 филијала широм Србије.

 

Трећим пакетом је проширена гарантна шема договорена са банкама за додатних 60 милијарди динара.

 

Вредност кредита које банке могу да пласирају са гаранцијом државе, а која се увећава са две милијарде евра, предвиђених претходним пакетом помоћи, за 500 милиона евра, тако да ће износити укупно 2,5 милијарди евра.

 

Део привредника најаву могућности ових повољних кредита разумео је као прилику која се даје само компанијама из угрожених сектора, али није тако.

 

Проширењем постојеће гарантне шеме не мењају се услови подобности, тако да сви предузетници, микро, мала и средња предузећа која испуњавају услове прописане Законом о утврђивању гарантне шеме могу да аплицирају за кредите који имају гаранцију државе у складу са предметним законом. Са друге стране, Република Србија успоставља и другу, нову гарантну шему, која јесте намењена свим фирмама из угрожених сектора, као и фирмама у другим секторима са падом пословних прихода већим од 20 одсто у 2020. години. Максимална вредност кредита покривених другом гарантном шемом износиће 500 милиона евра.

 

Кредити покривени постојећом гарантном шемом, додаје он, дају са са периодом отплате до 36 месеци, са укљученим обавезним грејс периодом од девет до 12 месеци, док се кредити покривени другом гарантном шемом дају са са периодом отплате до 60 месеци, са укљученим обавезним грејс периодом од 18 до 25 месеци.

 

Ти кредити биће расположиви до 30. јуна 2022.

 

 

Извор: Кућа добрих вести/Министарство финансија


Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија