Кућа Добрих Вести

Login

Тесла станује овде - утисци с Тесла глобал форума

Оцените овај чланак
(21 гласова)

genijalcipredodlazakfiksnaФРУШКА ГОРА - Завршен је други Тесла глобал форум, а 14. јула су се, с поздравом "видимо се догодине", после четири дана пуна приче о науци, као и стваралаштва, лепоте, духа и позитивне енергије посебне врсте која се ширила кроз поглед, осмех, реч и стисак руке, срдачно опростили учесници ове манифестације која се сама изборила за значајно место у календару догађања која славе нашег и светског научника Николу Теслу.

 

О Теслином се доприносу напретку модерне цивилизације у областима комуникација, телекомуникација, енергетике, иновација, културе, екологије и филозофије стваралаштва овде говорило на један нов, модеран начин.

 

Место за учење и дружење

Тесла сајбер камп, организован у оквиру Форума, окупио је 150 најталентованијих студената из Србије, са наших Универзитета, али и са Кембриџа, Оксфорда, Сорбоне, америчких и других факултета, као и десетак средњошколаца из Математичке гимназије у Београду која ствара светске шампионе. Били су ту и амбасадори најпрестижнијег светског форума за младе One Young World, као и алумнисти Харварда, Кембриџа и Оксфорда, са представницима Организације српских студената у иностранству (ОССИ).

                        teodorfonburgirus

Нашли су се, у право време на правом месту, оном на којем се изнова, али са новим информацијама и сазнањима говори о научној, културној и цивилизацијској заоставштини Николе Тесле.

 

Ученици, онај посебан сој младих заљубљеника у науку од малих ногу, тек завирили у свет науке, који имају времена и за игру и провод и компјутере и школу и Петницу и... све што воле млади. Наши студенти са домаћих универзитета и са свих престижних светских факултета и тек стасали академски грађани, већ дубоко повезани у, за нас обичне, недокучиве тајне истраживања, науке, проналазаштва - млади генијалци који већ савладавају зацртане етапе у свом напредовању, развоју и доказивању кроз дела своје осведочене генијалности.

                     jovanmarkovnateslaforumu

 

И неки успешни, способни, надасве специфично предузимљиви, потпуно посвећени ономе што раде, паметни људи. Којима до потпуног остварења фали још само то да неко у овој држави увиди њихове квалитете и једним радним местом какво сви ти њихови квалитети заслужују верификује и делом покаже да и нама требају ти, наши, млади, паметни, образовани, а не да их поклањамо свету тако спремне за стварање, ко да их имамо на претек. И још многи други, некада само таленти и потенцијали, као сви набројани, који су успели... који су упркос тешкоћама које прате сваки, па и пословни корак под овим небом, изградили своје фирме, реализовали своје пројекте, створили оно НЕШТО, велико, вредно и трајно, по чему се издвајају, по чему их препознајемо и по чему оцењујемо да и овде и сада може да се ствара, напредује и буде успешан. И свој на своме. И још много, такође паметних и успешних људи који поштују и на свој начин славе Теслу, дошлих са свих меридијана.

                   filipvuksateslaforum

 

Стрип ,,Проналазач” о Николи Тесли у америчким школама

Током четири дана посвећена Тесли у Хотелу "Норцев" на Фрушкој гори, окружени експонатима из Теслиног музеја у Београду, премијерном изложбом чувеног стрипа "Проналазач" америчког графичара Раве Мехта (Rave Mehta), књигама о Тесли и музиком њему посвећеном, наследници и настављачи Теслине мисли и идеје имали су прилике да прославе Теслин рођендан и да на предаваљима, трибинама и округлим столовима виде и чују много тога занимљивог.

 

И то не само допуну списка свега онога чиме је задужио човечанство и не само причу о његовој болести и излечењу захваљујући чудотворном оближњем манастиру Шишатовац, о његовој инспирацији, белој голубици по којој и једна од награда Форума носи назив. Већ и причу о томе како је поменути стрип Раве Мехта доживео издање у 30 милиона примерака и како се дели по америчким школама зарад едукације младих о томе шта нам је све подарио Тесла и колико је и чиме све задужио свет. И како је сестра Раве Мехта, Рада Мехта (Radha Mehta), која је учествовала на Егзиту (EXIT), написала песму посвећену Тесли, коју је својим дивним гласом извела на последњој вечери Форума.

                    ravemehtaxn

 

И како млади руски научник кога у домовини зову "нови Тесла", Руцкој Андреј Сергејевич, при задавању одређених услова и стварању резонанце користи Земљу као проводник електричне енергије, откривајући два нова режима рада једносмерне струје. Он истиче да предстоји "завршавање развоја математичког модела који омогућава да се опише режим рада и утврде сви потребни показатељи, као и одређивање геометријских параметара намотаја", што је из првог реда слушао наш математички геније, најбољи на свету, сада оксфордски студент Теодор фон Бург. "Кућа добрих вести" сматра, а што је и поставила као задатак за размишљање Теодору, да се још штошта из овог сусрета два генија може изродити и можда већ на неком следећем Форуму и та математичка формула до тада открити и обелоданити.

 

Две приче о успеху - сада и овде 

И чули су причу, из прве руке, о томе како се знањем и преданим радом, предузимљивошћу и коришћењем Теслиног знања, може створити фирма. Као она, Милоша Милисављевића, оснивача компаније „Strawberry energy“ и аутора првог на свету јавног соларног пуњача за мобилне уређаје „Strawberry drvo“,који омогућује не само уштеду енергије и пуњење батерије преносивих уређаја када вам се испразне ван куће, негде у граду, већ и дружење са људима и пуњење "људских батерија", док чекате да се оне за мобилни телефон или компјутер, напуне.

 

И причу о једној још већој и успешнијој, светски познатој фирми Шнајдер електрик ДМС Нови сад (Schneider Electric DMS NS), чији су оснивачи четворица професора с новосадског универзитета и која је данас модел успешности на светском нивоу, а све у њој је базирано на домаћој памети.

                    nikolateslaforum

Много тога у јавности се не зна, или се интерпретира на погрешан начин и о односу Тесле и другог српског великана, научника и добротвора - Михајла Пупина. О томе и о Пупиновим заслугама и за свет, али посебно за српски народ, говорила је Александра Нинковић-Ташић, жена која је велики део свог живота посветила проучавању Пупиновог лика и дела и о чијем ће раду на страницама “Куће добрих вести” још бити речи.

 

За ову прилику издвајамо само то да је поређење односа Тесле и Пупина са оним који је важио за Моцарта и Салијерија потпуно погрешно и да се, супротно неким тврдњама, Тесла појавио и на сахрани Пупина, за шта постоје и фотографије, као и дирљив последњи сусрет два генија на Пупиновој болесничкој постељи.

 

Теслин допринос светском миру

Међународни мировни и активисти и представници УНЕСКО мрежа учествовали су на округлом столу који је био посвећен миру. Један од организатора фестивала и његов научни директор, полетни Александар Протић који је све конце свих догађања држао у својим рукама и био на сваком месту, који је Теслу представио на најпознатијим светским факултетима и форумима, започео је округли сто говорећи о Теслином доприносу светском миру, да би се и међународни гости сложили са тим мировним доприносом Тесле и Србије. И наравно, специјалиста за Михајла Пупина, Александра Нинковић -Ташић, допринела је округлом столу подсећајући и на велики допринос миру и овог нашег научника.

 

И још су имали прилике да чују много инспиративних порука, искустава и порука од успешних и утицајних гостију као што су директор међународног центра за мир у Вашингтону, Ги Џокен (Guy Djoken), председник француске Федерације за УНЕСКО Ив Лопез (Yves Lopez), директор међународног самита за одрживо лидерство Умеш Муки (Umesh Mukhi), међународни активиста за мир Тијаго Фереира Лопес (Tiago Ferreira LOPES), прослављена професорка Наташа Чича (Natasha Cica), наше горе лист, која је убројена у сто најутицајнијих Аустралијанаца.

 

Туга се дели, а љубав се умножава – хуманитарни концерт посвећен Александру Марићу - Цолету

И на крају, и овај форум је доказао да се туга дели, а "Љубав се умножава", како је назван концерт организован у знак сећања на члана тима Тесла Глобал Форума, студента, музичара, репера, првог волонтера Форума, Александра Марића- Цолета, који је недавно изгубио живот у саобраћајној несрећи у Новом Саду.

За учеснике форума а Цолету у част, целовечерњи концерт припремили су његов отац, Горан Марић, др. Неле Карајлић и чланови Београдског синдиката, Бошко Ћирковић-Шкабо и Огњен Јанковић-Оги, а приредили га најпознатија имена српске и регионалне хип-хоп и реп сцене, као и велики број пријатеља Цолетове породице који су обележили југословенску и српску поп и рок сцену осамдесетих и деведесетих година.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 21 јул 2014 16:16
Негослава Станојевић

Негослава Станојевић, дипломирани економиста, новинарством се бави од 1983. године. Најдужи део радног века провела је пратећи бурна дешавања у нишкој и српској привреди, нажалост више везана за њено уништавање, радничке штрајкове и, коначно, њено свођење на ово што имамо данас.
Доживела је, тако, да јој се предмет рада готово укине. И решење за сврабеж прстију навиклих на свакодневно писање нашла је у вођењу два своја блога.

Онда је открила ,,Кућу добрих вести", медиј чију мисију види као онај зрачак из тунела који новинарству може да врати пољуљани углед, а читаоцима изгубљени оптимизам. Највише воли да пише приче о неким успешним, вредним, паметним и предузимљивим људима, који нас уверавају да није све тако црно и да има наде...

Аутор је збирке приповедака на заплањском дијалекту- "Јоште чекам тај реч да ми рекне".

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија