Кућа Добрих Вести

Login

Српска Нова година у Џакарти

Оцените овај чланак
(1 Глас)

jakartааааааУ главном граду Индонезије, Џакарти, синоћ је дочекана Српска нова година. У ресторану „Припито мајмунче“ окупила се група пријатеља Србије решена да одржи традицију да се сваке године на неки начин у овом граду обележи Српска нова година.

 

Са оближњег моста испаљен је ватромет, а срећну Српску нову годину Србима је пожелео и принц султаната Тернате, једног од најстаријих и најважнијих индонежанских султаната.

 

Нова година у Џакарту, иначе, стиже шест сати пре него у Београду, тако су Срби и Индонежани у овом граду били први који су је прославили.

 

Већ годинама Срби са својим пријатељима Индонежанима у ресторанима у Џакарти обележавају Српску нову годину. Међутим, ове године је, због личних проблема организатора, уобичајена прослава отказана. У Џакарти тренутно борави председник Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат, Виктор Лазић, који каже: „Било ми је жао да та лепа традиција престане. Моји индонежански пријатељи су спремно прихватили да се провеселе поводом Српске нове године и веома брзо смо организовали цео дођагај, са фантастичним ватрометом који је тим поводом осетлео небо Џакарте. Индонежани су Српску нову годину, као добру прилику да се провеселе, озбиљно схватили па вам могу рећи да оваквом весељу поводом наше нове године никада нисам присуствовао у Србији!“.

 

Пријатељ Удружења Адлигат из Београда, господин Форамадиахи Фирман Бин Мудафар Шах, веома уважавани принц султаната Тернате, син славног султана Мудафара Шаха који је преминуо 2015. године, пожелео је да упути видео честитку Србима али и амбасади Републике Србије у Џакарти поводом Нове године и најави свој долазак у Србију.

 

Султанат Тарнате је најстарија муслиманска држава на територији Индонезије, коју је предак принца Фирмана Бин Мудафара Шаха основао пре 49 генерација, давне 1257. године. Налази се у северноисточном делу Индонезије, на три сата лета од Џакарте.

 

Принц је у својој видео поруци изјавио: „Ја сам Фирман Мудафар Шах, принц Теранте султаната и желим да пожелим срећну Нову година српском народу, желим вам све најбоље. Прихватио сам позив Удружења Адлигат и желим да ускоро посетим Србију. Још једанпут (на српском): Сретна Нова година!“.

 

Председник Адлигата је претходно боравио у службеној посети принцу, када је и договорена његова посета Србији и Адлигату. Том приликом је, Лазићу показана султанска палата, као и владарске инсигније које уобичајено нису доступне оку јавности.

 

Односи између Србије и Индонезије су изузетно блиски од независности ове огромне државе, која је са више од 250 милиона становника уједно највећа муслиманска држава на свету. Пријатељство између два народа нарочито развија Удружење Адлигат у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања са посебном индонежанском збирком, најзначајнијом таквом збирком у овом делу Европе. У истом удружењу отворен је и Музеј српске књижевности.

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено уторак, 14 јануар 2020 21:40

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија