A+ A A-

Шести Фестивал науке у Новом Саду

Оцените овај чланак
(22 гласова)

НОВИ САД – Да ли сте спремни за два дана незаборавног провода, јер ће 10. и 11. маја 2014. године бити одржан шести Фестивал науке у Новом Саду?

Суперхероји науке у Новом Саду 10. и 11. маја

Уколико сте били на фантастичном прошлогодишњем Фестивалу науке у Новом Саду, и одушевљени њиме помислили да не може бити бољи, 10. и 11. маја ћете се уверити да може, и то мнооого бољи. Ове године нас чека ватромет невероватних тема, експоната, поставки, радионица и још много тога.


У централном кампусу Универзитета у Новом Саду и згради Ректората, у извођењу веома богатог и занимљивог програма учествоваће 30-так институција. Укупно 85 радионица, осам научно-популарних предавања и остали пратећи сегменти, приказаће научна достигнућа и принципе кроз забавне и интерактивне експерименте, тестове и дискусије, из готово 40 различитих научних области.

извор: www.festivalnauke.uns.ac.rs

извор: www.festivalnauke.uns.ac.rs

Ове године, на Фестивалу ће се традиционално представити чланице Универзитета у Новом Саду: Филозофски, Пољопривредни, Правни, Технолошки, ФТН, ПМФ, Економски, Грађевински, Технички факултет „Михајло Пупин“, Факултет спорта и физичког васпитања, Академија уметности, Медицински, Педагошки факултет и Научни институт за прехрамбене технологије. Поред њих, на Фестивалу ће учествовати и Менса Србије, Астрономско друштво Нови Сад, Друштво младих истраживача „Бранислав Букуров“, Асоцијација молекуларне гастрономије Србије, ДунавНЕТ, Научно-технички центар Нафтне индустрије Србије, ФИМЕК, Удружење заштите животне средине „Рио“, Висока техничка школа струковних студија из Зрењанина и Војвођански ИКТ кластер.

Научне радионице (место где ћете науку дословно моћи да видите, пипнете, омиришете и осетите)

Шта вас све занимљиво очекује на Фестивалу можете наслутити из назива радионица које су за вас припремили домаћини:

Супер природњаци: Упознај дивље животиње, Мој кљун - моја правила, Одакле сам ја!?, Опасни становници Фрушке горе, Кроз око телескопа, Провири кроз прорез, Стварање фантазије, Шта је филтрација, Лансирање ракете, Заврзламе у колору, Загађена животна средина: Не малтретирај; Третирај!, Ја као Њутн, На крилима физике, Мала школа географије, Снага Земље, Обновљиви извори енергије и сортирање отпада, ЕУРЕКА, сада знам!

Супер друштвењаци: Imagine all the people... поп музика и друштвени активизам, Упореди се - тест издржљивости - степ тест - телесни састав, Како истражујемо језик, Како звуче језици, Метаморфоза часописа - распад Гутембергове галаксије, Употреби кликере, Деца у скупштини, Безбојне зелене идеје бесно спавају, Имате ли и ви свог близанца?, Забавна књижевност, Симулација увиђаја и Забавни економски кутак.

Супер технолози: Од зрна до смокија, Приближимо се природи својим чулима, Чаролија хидрауличне класификације, Необични кућни љубимци, Склопи слику и погоди биљку, магија воћа, Храна под лупом, Јао, какво бреме носи једно семе, Пољопривредна географија и Моћни молекули.
Супер инжењери: Кад порастем бићу програмер, Фигурице од праха оставиће вас без даха, Роботи у праисторијском свету, Разговор са хуманоидним роботом Марком, EGGCNC, MOBILEAPP, Веб портал за младе математичаре, Колико чисто удишемо?, Технологије будућност - сад и овде, Такмичење мехатроничара у програмирању рада фонтане, Мала школа програмирања, Мобилни телефон управља машинама, Виртуелни 3Д модели, Juicemachine, Оригами у архитектури, Звучни мозаик, Ласерско скенирање, Тајна термалног вида, Ко седи на електричној столици и друге приче, Виртуелно заваривање и Добре вибрације и бука.
Супер медицинари: Фармација – од експеримента до лека, Матичне ћелије – будућност регенеративне стоматологије, Беба нам долази, Чаролија издаха, Свет на длану, Плућна скаламерија, Стигла нам је беба, снађи се!, Одреагуј снажно и Обојимо се.

FED 5780

извор: www.festivalnauke.uns.ac.rs

Супер омладинци

У посебном сегменту Фестивала, представиће се „супер омладинци“ – ђаци основних школа „9. мај“ и „Јован Цвијић“ из Зрењанина, Гимназије „Светозар Марковић“ из Новог Сада, Средње пољопривредне школе из Футога, Средње медицинске школе „Драгиња Никшић“ из Сремске Митровице, као и предшколска установа „Наше дете“ из Шапца.

Супер гости

Специјални гости ове године су гостујући студенти са Универзитета „Prince of Songkla“, Тајланд, који су припремили радионицу на тему мобилних апликација, али ће истовремено посетиоцима представити и културу Тајланда и пружити јединствену могућност да сазнају занимљивости о њиховој земљи из прве руке.

Супер предавања

Као шлаг на торти биће одржана више него интересантна предавања са веома интересантним и увек актуелним темама: Болести зависности у зависничком друштву – Стеван Свилокос, Жетва на електромагнетским пољима – Николина Јанковић, Пси луталице – опасност или жртве људи и закона, Трибина: Изазови превенције малолетничке деликвенције – Тијана Карић, Ана Билиновић, Стефан Нинковић, Стефан Самарџић и Изабела Хорват, Физика суперхероја – Тијана Продановић (проф. др Тијана Продановић је, иначе, програмски координатор овог фестивала и једна од најбољих научних комуникатора у Србији, а и шире), Лажи ме – Валентина Баић, Значај Вакцинације – Смиљана Рајчевић и Биохемија Мамурлука – Ивана Беара.
Шести Фестивал науке у Новом Саду ће бити одржан у организацији Универзитета у Новом Саду, уз генерално покровитељство Владе АП Војводине - Покрајинског секретаријата за науку и технолошки развој, генерално партнерство са Фестивалом науке Београд, подршку Центра за промоцију науке , пријатељем Фестивала Ерсте банком и многих других партнера.

FED 6119

извор: www.festivalnauke.uns.ac.rs

Доживљај за памћење и препричавање

Детаљни програм шестог Фестивала науке у Новом Саду можете видети ОВДЕ.
Програм РАДИОНИЦА ће се одвијати континуирано од 10 до 18 сати. Поједини програмски сегменти, као што су предавања и радионице са посебним терминима, биће реализоване по сатници: http://www.festivalnauke.uns.ac.rs/2014/rs/program-satnica.html

Задивљујући свет науке

Поново ћете бити у прилици да, уз помоћ правих научника и заљубљеника у науку откривате задивљујући свет ове магије реалности и доживите га сопственим чулима. Само не заборавите да поделите ову вест са пријатељима, па да можете заједно да пођете у испробавање узбудљивих експеримента, слушање инспиративних предавања и упознате се са најновијим научним достигнућима која се у разним областима изучавају на Универзитету у Новом Саду!

Програмски садржаји су намењени посетиоцима свих узраста a УЛАЗ ЈЕ СЛОБОДАН!

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 04 мај 2014 15:25
Јован Марков

Ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. Аутор је и један од координатора Школског фестивала науке у својој бившој основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” у Београду. Повремено сними и постави понеки видео на свој YouTube канал: youtube.com/user/jovanmjunior који је посвећен популаризацији науке. Аутор је блога: jovanmarkov.wordpress.com.

У седмом разреду се заљубио до ушију (и преко) у Петницу, за време Летње научне школе. Полазник је Зимског кампа физике у Сокобањи и семинара физике у Истраживачкој станици Петница. Сарађује са Центром за промоцију науке, Фестивалом науке у Београду, Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Регионалним центром за таленте Београд2,... Добитник је стипендије “Млади таленат у области науке” у оквиру избора “Личност животног стила 2012.” у организацији Фабрике добре енергије. Воли да се дружи по републичким такмичењима из физике, математике и хемије. У слободно време излази са друштвом, вози бицикл, чита књиге, осмишљава и прави експонате за фестивале науке... (прича се да понекад и спава).

Приступио је пројекту “Кућа добрих вести” јер сматра да је то идеално место са кога може да шири позитивну енергију, идеје и ентузијазам, и утиче, пре свега на вршњаке, да узму свој живот у своје руке и учине максимум за своју будућност.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани