Кућа Добрих Вести

Login

Јединствена спортска породица у Србији

Оцените овај чланак
(14 гласова)

sestre-tuba-2-uvodnaБЕОГРАД: Породица доктора рачунарских наука, професора Математичког факултета и Универзитета "Мега Тренд“ у Београду, др Милана Тубе јединствена је у спортском свету Србије, али вероватно сличних примера да нема, ни у Европи и свету. Четири кћерке др Тубе су репрезентативке у два спорта - рвању и џудоу у три конкуренције - кадетској, јуниорској и сениорској.

Др Туба је са супругом Горданом изродио шесторо деце, која имају необична имена и сва деца су укључена у спорт. Осим тога, необично је и то што шесторо деце - четири кћери и два сина укупно имају девет имена са јединственим презименом Туба.

На 59. европском првенству у рвању слободним стилом, које је недавно завршено у Београду, боје Србије браниле су четири сестре Туба - Ева (рођена 1991. година, Менхетн, САД), Ира Аурора (1993, Ричмонд, САД), Ана (1989, Менхетн, САД) и Уна Светлана (1994, Београд). Старији брат је Виктор Милан, а најмлађи Милан, који носи очево име. Обојица синова се рекреативно баве спортом, као и њихов отац. Једино је мајка Гордана ван спортских активности. Сва деца др Тубе кренула су очевим стопама, па им је пре других наука математика избор.

У историји спорта није познато да се икада догодило да четири сестре репрезентују земљу у било ком спорту на међународној сцени.Таквих примера није било ни у домаћем, некадашњем југословенском, а сада српском спорту.
Сестре Туба су у рвању чланице клуба Београд, а у џудоу наступају за Младост из Земуна. У оба спорта су биле репрезентативке у кадетској, јуниорској и сениорској конкуренцији.

Тренер сестара Туба у рвању је Сретен Станков, а у џудоу Србислав Пантић.

Стручњаци сматрају да је најталентованија Уна, која је до сада освојила три медаље на Европском првенству (ЕП) у рвању у кадетској и јуниорској конкуренцији, док је у џудоу освојила једну европску медаљу.

Пошто су технике, како кажу сестре Туба, сличне у оба спорта, разлика је само у томе што се у рвању носи трико, а у џудоу кимоно, па и због тога што се термини такмичења не преклапају, могуће је да се надмећу у оба спорта током целе године.

Све сестре Туба учествовале су на сениорском првенству Србије у џудоу, који тренирају 15 година. Рвањем се баве четири године, што је било довољно да стекну статус репрезентативки Србије на ЕП у слободном стилу.
Сестре Туба, које су у својој каријери већ освојиле укупно више од 1.500 одличја на разним такмичењима, рвање су почеле да тренирају у бесплатној рвачкој школи, чије седиште је у основној школи ,Ђура Стругар" у Земуну, под надзором Сретена Станкова.

Да би прича о сестрама, са више имена, била потпуна, можда је интересантно објаснити порекло њиховог ретког и необичног презимена. Сестре Туба су прославиле дедино презиме, пореклом Мађара из банатског села Врачев Гај, које се налази између Панчева и Вршца.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 29 август 2012 15:54
Александар Цвејић

Новинар Александар-Саша Цвејић рођен је 1953. године у севернобанатском селу Ђала. Основну и средњу школу похађао је у родном месту и Београду. Факултет политичких наука, на одсеку за новинарство, завршио је у Београду. Ожењен је супругом Светланом са којом има кћерку Катарину и сина Илију. Радио је у Спортској рубрици Новинске агенције Танјуг од 1978. до 2011. године. У новинарској каријери пратио је догађаје из више од 40 спортова. Извештавао са више Олимпијских игара, светских и европских шампионата у фудбалу и боксу. Пет година је обављао функцију генералног секретара Удружења спортских новинара Србије.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија