Кућа Добрих Вести

Login

Културни догађај посвећен алжирској жени

Оцените овај чланак
(6 гласова)

poyivnicaБЕОГРАД - Поводом националног празника Алжира, којим се обележава 1. новембар 1954, дан када је отпочела борба алжирског народа за национално ослобођење, Амбасада Народне Демократске Републике Алжира у Београду, организује 3. новембра културни догађај посвећен алжирској жени.

 

Догађај се организује у сарадњи са Народном библиотеком Србије и Друштвом пријатеља Алжира са почетком у 17.30, у Народној библиотеци Србије.

 

Алжир је, од 1. новембра 1954. године до 5. јула 1962. године, водио жестоки рат за независност. Овај рат се сматра једним од највећих догађаја у историји XX века. Алжир је поднео више од милион и по жртава, а карактеристичан је по томе што су борби за слободу, веома допринеле алжирске жене. У том смислу, овом приликом, у галерији ове институције културе, биће изложене фотографије алжирских жена у данима отпора против окупације и њихово учешће у оружаној борби.

 

Такође, за ову прилику, биће представљена и књига „Сећања на Алжир“, Александре Војиновић, која је недавно објављена у издању Друштва пријатеља Алжира. Ауторка ће говорити о својим утисцима о Алжиру и изразити дивљење алжирској жени, као и храбрости коју је показивала у временима тероризма, 90-тих година прошлог века.

 

Догађај ће бити затворен извођењем позоришног комада алжирског драмског писца, Мохамеда Бенгетафа, монодраме „Фатма“, коју игра српска глумица Ивана Шћепановић, и која се бави проблемима алжирске жене и њеним суочавањем са животним тешкоћама.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено недеља, 30 октобар 2016 16:24
Марко Јелић

Рођен у Подгорици, а одрастао у Београду. Од малена путује. Растао је у породици књижевника где су се окупљали многи беоргадски интелектуалци, а пре свега књижевници и сликари. Зато је љубав ка путовањима учврстио често слушајући уметничке импресије са путовања које су се испредале у његовом дому у детињству, као и гледајући уметничке слике многих сликара фасцинираних лепотама света.

Струковни је економиста у туризму. Објавио је више десетине путописа и радова из туристичке географије. Писао је за часописе: „Војска“, „Просветни преглед“ „Глобус“, „Земља и људи“, „Геа“, „Свет туризма“, „Привредни преглед“, као и за неколико веб портала. Члан је Удружења новинара Србије (УНС) од 2010. године.

Одувек су га интересовале егзотичне дестинације, али посебно земље Северне Африке и Југоисточне Азије, које сваким даном постају све утицајније земље. Труди се да скрене пажњу на значај Алжира, Индонезије, и многих других земаља „трећег света“, као и да укаже на традиционално добре, пријатељске везе с којим Србија и земље Балкана тек треба да обнове и учврсте и дипломатске, а нарочито економске односе.

Одлучио је да се придружи редакцији ,,Кућа добрих вести" зато што је портал расадник добрих, позитивних вести, оаза занимљивих, добрих људи, који зраче позитивном енергијом.

 

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија