A+ A A-

Одржан први семинар посвећен предузетничком новинарству у Србији

Оцените овај чланак
(8 гласова)

vebnovinarБЕОГРАД - Први семинар посвећен „предузетничком новинарству“ у Србији oдржан је протекле седмице у Београду у оквиру Медијског програма за Југоисточну Европу Фондације Конрад Аденауер.

На семинару је учествовало 11 младих новинара из Југоисточне Европе, а током три радна дана новинари су учили како самостално да покрену своје медијске пројекте на вебу и обезбеде њихову финансијску одрживост. 

Предавачи су били Марко Недељковић, асистент на Факултету политичких наука у Београду и аутор пројекта, Верољуб Змијанац, консултант за развој услуга каријерног информисања у Канцеларијама за младе на пројекту GIZ-a „Професионална оријентација у Србији“ и оснивач директног сајта Trčanje.rs,  kao Милош Петровић, интернет предузетник и директор агенције за израду сајтова, интернет маркетинг и веб консалтинг МWEB.

Основни циљ семинара је био да младе новинаре обучи за самостално истраживање тржишта и проналажење недовољно искоришћених тржишних ниша у којима постоји слободан простор за покретање нових веб сајтова, који ће одговорити на потребе читаоца заинтересованих за дату област, а младим новинарима уједно омогућити зараду.

Новинари су, осим упознавања са специфичностима веб новинарства, обучавани и за дефинисање бизнис модела, као и за продукцију веб сајтова који ће захваљујући свом садржају и дизајну на најбољи начин одговорити на потребе специфичне циљне групе.
Директор Медијског програма за Југоисточну Европу Фондације Конрад Аденауер Кристијан Шпар каже да овај програм доноси двоструку корист, јер омогућава младим новинарима самозапошљавање, а истовремено обезбеђује развој независног он-лајн новинарства које недостаје свим земљама Југоисточне Европе.
Он лајн медији –пут ка независном новинарству
„Предузетничко новинарство је недовољно познат термин у јавности, али у основи он подразумева развој независног он-лајн новинарства, рад новинара као фриленсера и самозапошљавање новинара, као и разумевање новинарства као независног бизниса, првенствено на интернету. То је веома битно за све земље региона јер традиционални медији још не обезбеђују довољно разноврсности и уравнотеженог извештавања који су неопходни за сваку демократију“, каже Шпар.
Он каже да би управо он-лајн медији могли да обезбеде ту медијску разноврсност и уравнотежено извештавање које нам недостаје, јер су медији у нашем региону изразито поларизовани, па тако, примера ради, с једне стране имамо медије који изразито позитивно извештавају о својим владама, а с друге стране медије који извештавају изузетно негативно.
„Новинари дефинитивно треба више да размишљају на предузетнички начин или бар да размотре могућност самозапошљавања, јер су услови рада у већини традиционалних медија веома лоши и многи власници не подстичу новинаре на критичко и независно новинарство, а познато је да новинари нису ни довољно плаћени. Због тога се данас предузетничко новинарство јавља као нека врста алтернативе, али и одлична шанса за младе новинаре да започну своје каријере и буду независни“, објашњава Шпар и додаје да за покретање сајта није потребно много средстава и новца као за покретање неког штампаног медија или телевизије, што додатно олакшава развој овог новог концепта у новинарству.
Допринос плурализму и демократији
Иако су курсеви посвећени предузетничком новинарству већ годинама саставни део студијских програма на престижним америчким универзитетима који образују новинаре, овај концепт је још увек недовољно познат у Европи, па је организовање првог семинара посвећеног предузетничком новинарству у Србији изузетно значајан корак у развоју веб новинарства у целом региону.
Један од основних циљева Медијског програма за Југоисточну Европу Фондације Конрад Аденауер је управо да едукује новинаре и омогући њихово усавршавање како би својим независним радом допринели развоју плурализма у друштву, а самим тим и демократије, што је уједно један од основних разлога због којег је ова фондација подржала овај пројекат.

                                                                                                                         Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 27 октобар 2013 11:48
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани