Кућа Добрих Вести

Login

Елементи: Бициклизам и његова историја

Оцените овај чланак
(1 Глас)

element22454545БЕОГРАД - Дванаести број научнопопуларног часописа Елементи појавио се на киосцима у суботу, 14. априла, а главна тема броја су бициклизам и његова историја, чиме се обележава тачно два века од патентирања бицикла. 

 

Поред ове важне и забавне теме, нови Елементи доносе и приче о томе шта организам ради лековима, самообмањивању, заблудама о брзом читању, леворуким и десноруким животињама, софтверу који пише смислене СФ приче, Помпеји, Франкенштајну, стрипу, као и интервју са чувеним математичаром Китом Девлином.


Ко је и како измислио први бицикл? Предање каже да је за све „крив“ индонежански вулкан Тамбора, који је 1815. године експлодирао и притом избацио дотад највећу познату количину прашине у ваздух, и учинио наредну, 1816. годину, „годином без лета“ на већем делу северне Земљине хемисфере. Глад је достигла невероватне размере, па су коњи масовно убијани због несташице сточне хране. На позорницу историје у том тренутку ступа барон Карл фон Драјз, који, управо због мањка коња, конструише „машину за трчање на два точка“. Свој изум први пут је демонстрирао јуна 1817. године, а патентирао га је у Бадену јануара 1818.


Истражите више о овој и другим причама у новим Елементима.

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено среда, 18 април 2018 13:36

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија