Logo
Одштампајте ову страницу

Данас отворен Фестивал науке

Оцените овај чланак
(3 гласова)

noseca

 

БЕОГРАД - Осми Фестивал науке, који се на три локације у Београду свечано је отворен данас под слоганом “Све је могуће”.

 

Фестивал под слоганом "Све је могуће" који ће трајати до 7. децембра, отворио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић.


"Фестивал има сјајан слоган, али нико није ту зато што је заиста све могуће, већ да би добили одговор на питање ''како је нешто могуће'' јер управо на то наука покушава да да одговоре", рекао је министар.


Он је додао да је наука пре свега изазов, као и да је леп, али и тежак посао којем је тешко одолети. "Сви који су пришли науци довољно близу никада се од ње нису одвојили", рекао је он.


Вербић је истакао и значај научника аматера који по његовим речима дају велики допринос науци, а нису научници, међу њима су Грегор Мендел, Мајкл Фарадај, Артур Кларк и други.


Директор Фестивала науке Ана Јовановић истакла је да је Фестивал науке један од бољих и већих у Европи, као и да добијају бројне комплименте.

Први дан Фестивала протекао је у знаку радозналих ученика из целог региона, који су на Фестивал дошли у оквиру организованих посета из више од 160 школских установа. Њих су у Цептер Експо центру (бивша РК Клуз) дочекали бројни научници са којима су могли да открију тајне Ејмсове собе, изазову прави мали торнадо или се врате у прошлост и вечерају са нашим прецима из Винче.

 

Они најзнатижељнији могли су да завире у мрачну комору и добију јединствене фотографије, провире у унутрашњост зуба и открију супер моћи чула слуха. Посебно занимљиви били су сусрети најмлађих посетилаца са Експертинејџерима, вршњацима из целе Србије који разноразне научне проблеме и дилеме решавају без муке.

 

Студентски културни центар подигао је фестивалске завесе и на Научно-фантастичној бини угостио прве научнике из Европе који су дочекани уз аплаузе, осмехе и разигране умове спремне за научне изазове. Са гостом из Мађарске Ласлом Робертом Зсилосом заинтересовани су на најкреативнији научни начин решавали проблеме, уз помоћ Шекспира су открили хемијске замке и необичне реакције, док су они мало старији из прве руке сазнали све што су хтели о дроновима, тим све популарнијим летелицама невероватних могућности.

 


Фестивал науке је највећи догађај који се бави промоцијом науке и образовања у региону. Мисија Фестивала науке јесте већи значај образовања у друштву, кроз занимљиве, модерне и нове методе. Седми Фестивал науке, за четири дана, посетила је 31.000 људи, од којих 15.000 основаца и средњошколаца из више од 300 школа из целе Србије, као и из региона.


Појединачне улазнице за програм у СКЦ-у и у простору Галерије Народне банке Србије се могу купити на лицу места по цени од 300 динара. За поједине програме на Великој сцени Студентског културног центра неопходна је резервација по цени од 100 динара.
Радно време Фестивала науке у четвртак и петак је од 10 до 18, када су и дани препоручени за школске посете, док је у суботу и недељу од 11 до 20 часова.


Кућа добрих вести је већ најавила одржавање овог фестивала а детаљНије о програму прочитајте ОВДЕ.

 

Извор: Кућа добрих вести

 




Последњи пут измењено четвртак, 04 децембар 2014 21:22
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015