Logo
Одштампајте ову страницу

Придружите се Светској недељи Свемира

Оцените овај чланак
(12 гласова)

СРБИЈА - Ове године се по петнаести пут у свету и шести пут у Србији, од 4. до 10. октобра, одржава манифестација Светска недеља Свемира (World Space Week). Оно што је најважније и најлепше је да и ви можете да учествујете!

Уколико желите да се играте правећи макете сателита, дружите са себи сличним људима организујући радионице и предавања, или осмислите нешто потпуно ново посвећено свемирским летелицама и вештачким сателитима, довољно је да ваш догађај региструјете на званичном сајту  WSW. Идеје и материјале за Светску недељу Свемира можете наћи овде, а за одговоре на евентуална питања можете се обратити националном координатору Зорану Томићу. Њему би требало и да, након манифестације, пошаљете писане и фото утиске са вашег догађаја како би их објавио на блогу. Такође ћете моћи да поставите фотографије свог догађаја у албум Светске недеље Свемира на Фликеру.

Ви можете организовати било који догађај у вези астрономије и Свемира. Ипак, овогодишњи назив Светске недеље Свемира је  "Space: Guiding your way" и посвећен је космичким летелицама, те би требало да при осмишљавању садржаја идете у том правцу. То можете урадити као појединац, удружење, школа, факултет или нека друга установа.

Пре петнаест година Стетску недељу Свемира је чинило само пар догађаја. Међутим, популарност ове манифестације стално расте, тако је је прошле године било организовано 1.400 догађаја у 80 земаља, на свим континентима (чак и на Антарктику).

Ове године је из наше земље прва пријава стигла из ОШ “Деспот Стефан Лазаревић” из Београда, а затим и из ОШ "19. октобар" у Доњим Комарицама, Академије националног развоја из Београда, веб сајта Kruševac ONLINE и из Дечјег образовног села Чаробно село из Мионице. Има још времена за пријављивање, па је за очекивати да ће број учесника из Србије бити много већи. Списак до сада пријављених догађаја можете погледати овде.

Датуми почетка и краја Светске недеље Свемира су одабрани у част лансирања првог вештачко сателита Спутњик 1, 4. октобра 1957. и ступања на снагу међународног договора о коришћењу Свемира 10. октобра 1967. године.


Последњи пут измењено уторак, 30 септембар 2014 20:54
Јован Марков

Ученик је четвртог разреда Математичке гимназије. Аутор је и један од координатора Школског фестивала науке у својој бившој основној школи “Деспот Стефан Лазаревић” у Београду. Повремено сними и постави понеки видео на свој YouTube канал: youtube.com/user/jovanmjunior који је посвећен популаризацији науке. Аутор је блога: jovanmarkov.wordpress.com.

У седмом разреду се заљубио до ушију (и преко) у Петницу, за време Летње научне школе. Полазник је Зимског кампа физике у Сокобањи и семинара физике у Истраживачкој станици Петница. Сарађује са Центром за промоцију науке, Фестивалом науке у Београду, Институтом за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Регионалним центром за таленте Београд2,... Добитник је стипендије “Млади таленат у области науке” у оквиру избора “Личност животног стила 2012.” у организацији Фабрике добре енергије. Воли да се дружи по републичким такмичењима из физике, математике и хемије. У слободно време излази са друштвом, вози бицикл, чита књиге, осмишљава и прави експонате за фестивале науке... (прича се да понекад и спава).

Приступио је пројекту “Кућа добрих вести” јер сматра да је то идеално место са кога може да шири позитивну енергију, идеје и ентузијазам, и утиче, пре свега на вршњаке, да узму свој живот у своје руке и учине максимум за своју будућност.

Најновије од Јован Марков

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015