Кућа Добрих Вести

Login

НАСА прихватила пројекат тринаестогодишњег дечака из Републике Српске

Оцените овај чланак
(1 Глас)

NASAPROJEKATA6565665Америчка агенција за истраживање свемира прихватила је пројекат 13-годишњег Дејана Лукића из Брода у Републици Српској. У питању је наносателит који пружа интернет и мобилну конекцију са висине од 500 километара. Дејан мора да до маја наредне године изгради сателит који ће Наса лансирати у Земљину орбиту.

 

Дејан има 13 година, иде у осми разред, живи у Броду и његов пројекат прихватила је НАСА.

 

„Ради се о комуникационом сателиту у ниској Земљиној орбити, величине 10 пута 10 пута 10 центиметара. Напаја се помоћу соларних панела, тако се пуне батерије, он комуницира са другим сателитима у вишој орбити и те податке враћа на Земљу“, објашњава млади творац наносателита.

 

Дејан живи са мајком, баком и дедом, који је инжењер електротехнике и професор у средњој школи. Када је у кући рекао да ће свој пројекат пријавити Наси нису га озбиљно схватили.

 

„Морате тај сателит дигнути на 500 километара висине и то ће радити америчка ракета 'Фалкон' као секундарни терет и не само то већ и од осталих кандидата и тај сателит мора орбитирати око планете одређеном брзином. Брзина је јако велика, око осам километара у секунди“, наводи Дејанов деда Миленко Ждрња.

 

Мајка каже да је Дејан уз приче о Тесли, Едисону, Ајнштајну. За компјутером је од своје пете године. Почело је са игрицама, заинтересовало га је програмирање, а онда кренуло даље – интересовање за математику, физику, астрономију.

 

„Наса је платила лиценцу, али није платила израду самог сателита, то је на нама“, каже Дијана Ждрња.

 

Сад сви имају нови изазов. Породица нема новац за овакав подухват. Мајка не ради. Нада се помоћи општине и Републике. Верује да ће Дејан добити потребну финансијску помоћ. Остало ће урадити сам, за рачунаром.

 

Извор: РТС


Последњи пут измењено уторак, 13 август 2019 14:51

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија