Кућа Добрих Вести

Login

Хероји сметова – плус за људскост

Оцените овај чланак
(2 гласова)

herojiiii45454Стиже нови ледени талас, а ми овом приликом желимо да подсетимо на пређашњи ледени талас и храбре људе који су спасавали људе из сметова. Да вас подсетимо да и овога пута нећете остати сами, заборављени у сеоској неприступачној кућици, планинском путу или несхватљиво за савремени свет али не и за Србију на - ауто-путу.


Ватрогасци, полицајци, планинари, ловци, жандармерија, Горска служба спасавања....сви су били на висини задатка. Занимљиво је за Србију увек било да кад затаји систем – на сцену ступају појединци - спасиоци без опреме, без моторизованих санки, без нормалне опреме, обуће, одеће.


Да није било ових хуманих људи, српски зимски минус би забележио још један минус – минус људскости. Запањујуће је још да ту количину солидарности, коју демонстрирамо из године у годину, ни две деценије економског мрцварења и духовног посустајања – ништа није зауставило. И на то смо поносни!


Вести су стизале са Пештера, Златибора, Ваљева, Косјерић, Краљева, из блокаде у близини Ниша на ауто-путу, Врања......
Према писању Јужних вести, шест дечака старости од 8 до 14 година, из Хума и Горњег Комрена недалеко од Ниша, изгубила се у снежним наносима када су 5. јануара на Бадњи дан, кренули у сечу бадњака. У потрагу за дечацима кренули су ловци и полиција. Председник Ловачког удружења „Ниш“ Братислав Ћирковић, наови за овај портал да су ловци у потрагу за дечацима кренули након позива полиције, због одличног познавања терена као и употребе адекватних теренских возила.Дубок снег и јаки удари ветра заробили су дечаке у планинску колибу, одакле су телефонима комуницирали са својим породицама. Због изузетног познавања терена, уз пратњу полиције и породица дечака, ловци су се пробили до колибе у коју су се дечаци склонили.Читава операција је трајала готово четири сата, у најтежим временским условима.


Болесну старицу на носилима извукли из сметова


Из снежних сметова у удаљеном селу Клекова, заселак Јеверице на планини Мучањ припадници ивањичког огранка ГСС-а су на носилима изнели болесну старицу којој је била потребна хитна медицинска помоћ. На педесетом километру од Ивањице, по изузетно тешким временским условима, јаком ветру и дубоком снегу, спасилачка екипа је рекордно брзо стигла до осамдесетогодишње Добринке Драшковић и успела успешно да је транспортује у Дом здрављаСпасилачка екипа болесну старицу је завила у ћебад, причврстила на носила и изнела до теренског возила које је остало на два километра од куће баке Добринке.Ватрогасци су се пробијали преко три километра како би дошли до куће у којој живи ова млада жена.


Спасавање на Кукавици


Ватрогасно - спасилачка екипа евакуисала је из Горњег Јабукова на обронцима Кукавице, жену стару 27 година, која је морала хитно да се прегледа у болници у Врању. Ватрогасци су се пробијали преко три километра до махале Приче у овом селу, како би дошли до куће у којој живи ова млада жена. Она је морала хитно да се прегледа у болници у Врању.


Ватрогасци из Косјерића извукли су из снежних сметова пијаног, промрзлог младића који је пронађен испод брда Град. Младић је, враћајући се са прославе Божића пао у снег поред једног сеоског пута, где је по цичи зими лежао док га нису пронашли мештани који су позвали Хитну помоћ. Лекари Дома здравља из Косјерића затражили су помоћ ватрогасаца који су завејаним путем успели да се пробију у подножје брда Град и евакуишу младића.


Заменик председника општине, новинар и спасиоци кроз снег носили жену два и по киломeтра


Спасилачка екипа успела је да из завејаног сјеничког села Лијева Ријека извуче старицу која је пала у снег и поломила руку.Како преносе “Вечерње новости” спасиоци Бојан Радевић и Рафо Трипковић, уз помоћ заменика председника општине Сјеница Мића Каличанина и новинара Едиба Хонића и Зорана Шапоњића спасли су старицу којој је претило смрзавање.Они су се “ладом-нивом”, па потом и пешице пробили до села, па су старицу на носилим по великом снегу и темеператури од -25 степени Целзијуса вукли скоро два киломтера до најближих кола.Старица је потом пребачена у Сјеницу где јој је указана лекарска помоћ.


Краљевачки спасиоци помажу угроженом становништву студеничког краја


Припадници ватрогасно-спасилачке јединице из Краљева евакуисали су три старије жене из завејаних села студеничког краја. Пробијајући се моторним санкама чак осам километара кроз висок снег и сметове по веома ниској температури и пешачећи неприступачним тереном готово цео километар, спасилачка екипа коју су чинили Дарко Јанић, Ранко Тлачинац, Саша Ђорђевић и Бојан Ристовић успели су да стигну, а потом и да евакуишу тешко покретне и болесне жене из забачених студеничких села.
Из села Засад, недалеко од Студенице, евакуисана је Вера Павловић (87) која је потом привремено смештена код рођака где ће остати све док се снег не отопи. „Кроз високе сметове смо пешачили готово читав километар како бисмо дошли до бака Вере. Успели смо да је извучемо и била је веома срећна када нас је угледала“, каже спасилац Бојан Ристовић. Готово исту спасилачку акцију храбри краљевачки спасиоци извели су и у оближњем и снегом и ледом окованом селу Савово из којег су евакуисали две непокретне жене, кориснице Центра за социјални рад у Краљеву који им је и обезбедио привремени смештај.


Херој са залеђеним трепавицама


Полицијски синдикат Србије објавио је слику ватрогасца Миодрага Рајковића који је цео дан спасавао завејане људе на путевима око Ниша, док се Синдикат српске полиције огласио саопштењем у којем је истакнуто колико су мизерно плаћени хероји који чувају грађане Србије.На Фејсбук профилу синдиката објављен је пост са сликом и следећим текстом:„Један од неколико данашњих хероја! Ватрогасац-спасилац из Ниша после целодневног спасавања завејаних људи на ауто-путу!!! Шта рећи за ово??? Да ли постоји новац којим се могу платити ови болови, ова пожртвованост и хуманост? Господо политичари, он није отишао ради фотографисања, као што то ви чините – он је само радио свој херојски посао“


Стигла награда


Сто припадника Сектора за ванредне ситуације и Дирекције полиције, који су претходних дана учествовали у интервенцијама спасавања људи и доставе неопходне помоћи становништву у снегом завејаним насељима, биће награђено са по 10.000 динара.
Током великих зимских сметова и у данима када је минус бележио минус 30, припадници Министарства имали су велики број интервенција на терену у којима је више од 150 људи евакуисано и спасено од страдања.


Последњи пут измењено понедељак, 16 јануар 2017 14:43
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија