Кућа Добрих Вести

Login

Волите и упамтите – није важан циљ, већ пут до њега

Оцените овај чланак
(62 гласова)

IMG-8343-uvodnaНИШ - Волите и живите свој живот по осећају који Вам долази из срца и упамтите, није важан циљ, већ пут до циља - искуство, јер на том путу изградимо себе, поручује свима, а нарочито младима један од савремених јунака наше интернет заједнице, Предраг Дамњановић - Пеца, оснивач сајта Vesti.rs и форума Мај сити (Мy City).

"Иако сам још као беба 'обележен' - јер ми је дијагностификована церебрална парализа, свој живот сам испунио срећом и љубављу. Научио сам да живот не мора да буде сив чак и упркос чињеници да на самом почетку нисам имао пуно среће", каже Дамњановић у интервјуу за интернет новине "Кућа добрих вести".

Овај дивни млади човек, кога сам упознала у Нишу, где сам отишла да урадим са њим интервју, може да буде истински узор свима, подстицај да пробудимо сва своја успавана светла. Јер он својим радом и животом поручује да се никада не треба предавати, да живот треба волети онаквог какав нам је из неког разлога дат, јер он представља искуство на истинском путу самоспознаје сваког од нас.

Пецу Дамњановића, тог истинског младог борца, ни тежак здравствени проблем није спречио да се школује, ради и осамостали се - има сопствену канцеларију у Нишу, одвојено станује од родитеља, дружи се, има најразноврснија интересовања.

Vesti.rs прати око 30.000 људи дневно

„Имам своју канцеларију коју делим са својим друговима из гимназије, где они раде сервис компјутера, а ја мој посао, имам и свој ауто. Новина је та да је мој рођени, млађи брат Ненад почео да ради са мном у канцеларији - помаже ми много око свакодневних послова, тако да ми је сада заиста много лакше када могу да се ослоним на њега за неке пројекте које радимо“.

Мој дан, предочава Дамњановић, почиње око осам сати ујутру, када се будим, попијем нес кафу, онда у пола 10 брат долази по мене аутом - и заједно идемо у канцеларију, где смо већ у 10 сати, и радимо до 18 сати поподне, заједно, наставља Пеца своју животну причу за наше интернет новине.

Овај програмер, познат у интернет заједници као Пеца Мај сити (Мy City), рођен је 12. марта 1983. године у Нишу, где и данас живи и успешно ради. Матурирао је у нишкој гимназији "Светозар Марковић", а августа 2002. године покреће сопствену фирму "My City - агенција за интернет услуге", као и форум (www.мycity.rs). Тај форум, који је Пеца покренуо, администрира и развија, а о уређењу сајта брине МyCity Тим, тренутно има више од 200 рубрика које већим делом покривају област информационих технологија и имају преко 550.000 посета месечно.

Са великим успехом 2008. покреће портал "Vesti.rs" - један од највећих агрегатора вести из наше земље, са више од 30.000 посета дневно.
"Vesti.rs радим сам, то је аутоматски агрегатор који прикупља и емитује вести са разних сајтова.

"Ја сам програмер, а пошто због церебралне парализе нисам могао да играм лопте са мојим друговима, своје слободно време проводио сам поред мог компјутера. Први компјутер сам добио када сам имао шест година и све своје слободно време сам проводио уз њега, пошто нисам могао да се играм као друга деца. У основну школу у Нишу сам ишао као и сва остала деца. Имам млађег брата Ненада (1988.), оца Братислава и мајку Анђелку. Пре седам година сам се осамосталио, самоиницијативно, желео сам да имам свој мир за рад, имам канцеларију у граду.

Око десете године, када сам већ колико толико научио рад на компјутеру, отац ми је купио прву књигу „Основе програмирања“ и ту је све почело. Из те књиге, а после и многих других, полако сам почео да учим прве кораке у свету програмирања, тако да сам већ у трећем разреду основне школе написао свој први програм – на тему квиза (врло једноставан програм у бејзику). У гимназији сам освојио прво место на регионалном такмичењу из информатике.

У животу је јако битна позитивна енергија

Пеца, који пише и поезију, претежно љубавну, јер сматра да је љубав та која нас инспирише и води у животу, подсећа и на речи Душка Радовића да људи који знају да воле не би ништа више у животу требали да раде. Он сматра да је позитивна енергија јако битна у животу - јер привлачи друге позитивне енергије и позитивне догађаје и окупља дивне и позитивне људе. „Ретко ко је свестан да је део божанског бића. Ја овај живот доживљавам као једно духовно искуство, верујући у бесмртност душе.

То није веровање у Бога (јер је реч "веровање" сувише неадекватна и бледа), ја осећам Бога, његово присуство у мени, и свугде око мене, осећај потпуног духовног мира, пре три године сам то осетио. Свака мисао има своју енергију. Веома је мало духовно пробуђених и свесних људи“, каже Дамњановић.

Предраг воли и класичну музику, али не сву, већ ону која му прија духовно, а много воли и природу, тако да сваки дан иде у шетњу у неки парк у Нишу (користи штаке). Сваки корак, поручује он, „направите с љубављу, јер се тако сједињавате са природом, која је сама љубав, баш као и ви. Кроз природу непрестано кружи љубав, бићете део мреже која преноси ту светлост, најузвишенију љубав. Бићете сам извор – извор енергије и љубави. Напросто – светлећете и осветљаваћете друге, којима треба помоћ, и у радости безусловног вољења и давања узвисићете своју душу до неслућених граница“.

Волите и уживајте у малим стварима

„Поновићу – волите. Оног трена када сваки ваш покрет буде проткан љубављу – живот добија своју дубину, сврху, смисао. Тада вам постаје небитан исход догађаја у вашем животу. Постаје небитан, јер спознајете и умом и срцем да сваког трена остварујете најузвишенији смисао, и сваки проблем у животу нећете више посматрати као проблем, већ као искуство, као пут кроз који ћете још више изградити своју душу“, поручује Дамњановић.

На питање о томе како до свега тога стићи, до, како каже Пеца - висина на којима нећемо више бити преокупирани тражењем љубави и среће за себе – већ ћемо гледати шта другима можемо да пружимо и тако прерастемо себе и своје проблеме и осећамо се добро, Дамњановић поручује - почните од себе, волите себе.

„Заволите много себе, опростите себи све грешке које сте (несвесни да их чините) починили док нисте пронашли љубав у себи. Волите себе, ослушкујте своја осећања, и поштујте их – јер ваше срце најбоље зна шта је најбоље за вас. Ваше срце је само језгро љубави која чучи у вама – зато оно зна шта је најбоље за вас – јер је оно сама љубав. Пратите своја истинска осећања, тако никада нећете погрешити“.

Нађите оно у чему уживате – и приређујте себи што чешће уживање у томе. Тако ћете увек бити испуњени позитивном енергијом. Уживајте у малим стварима, јер ако чекате велике живот вам може проћи у чекању. Не постоји „неодговарајући“ тренутак за уживање, сваки трен је Богом дат за уживање, сваки тренутак је прави тренутак за то. Сваког тренутка можеш осетити своју унутрашњу љубав, и уживати у њој. „Рај је овде и сада“, рече Исус. Осећам ту истину целим бићем, рај је заиста овде, у нама. Треба га само осетити.

„Ако рај није у самом теби, никада нећеш ући у њега“, цитира Пеца - Достојевског, и додаје - живите у складу са природом. Природа је мирна и сталожена. Будите и ви, не нервирајте се, не мрзите свој живот, немојте живети у супротности са природом, већ прихватите хармонију природе, будите њен део.

„Оканите се лоших мисли. Скрените своје мисли ка позитивним стварима – осцилирајте на фреквенцији добрих енергија – тако ћете дозвати још добрих енергија - сијајте и певајте у њиховом ритму – постаните део њих, део природе“, поручује Дамњановић.

Што више дајете – више ћете имати

Волите друге. Реците другима сваког дана да их волите. Што више дајете љубави – више ћете је имати, додаје он. „Више ће љубави бити око вас. Волите свет, и свет ће волети вас. Волите свој живот како бисте између себе и свог живота изградили узајамну љубав. Из срца се осмехните новом дану, јутарњем сунцу, опалом лишћу, цвету, дрвету, природи. Волите природу – и она ће узвратити љубав, бићете окружени љубављу у сваком смислу.

Волећи друге, волећи сву природу, цео свет, ми заправо волимо себе, јер смо ми та природа, њен саставни део, ми смо та велика љубав, каже Предраг Дамњановић, кога је живот дат на рођењу довео до истинске спознаје и самоспознаје чији Вам само део преносимо у овом интервјуу, а целину ћемо у наставцима објављивати на страницама наших интернет новина.

Пеца у интервјуу за „Кућу добрих вести“ наглашава да је веома битно да својом љубављу покажемо пут другима. Јер, објашњава он, када волимо друге ми им заправо помажемо да препознају и истински живе љубав у себи.

Љубав је најчистији начин спознавања и преношења истине, додаје он и поручује - ширите љубав и позитивну енергију, приређујте другима позитивне ствари, будите стваралац и покретач позитивних промена код других. Доносите људима добре вести и радујте се када видите осмехе на њиховим лицима. Једноставно, постаните извор – извор свега доброг.

Тако ћете и себи приредити велику радост, радост стварања, а помоћи ћете и другима – многима ће добро доћи ваша љубав – помозите им – испуните и себе и друге најузвишенијом љубављу и упамтите - није важан циљ, већ пут до циља, искуство, јер на том путу изградимо себе! Ако паднете у покушају да остварите нешто – добро је. Устаните. Покушајте да нађете неки други пут. До среће, спокоја и љубави се може доћи на хиљаду начина, а не само на онај један начин који сте ви себи зацртали, поручује Пеца МyCity.

Поруке људима са посебним потребама

На наше питање о томе шта би поручио људима са посебним потребама, како да лакше савладају препреке које им је живот поставио, Предраг каже да је то ведар дух и осмех у срцу, и да је од изузетног значаја да имају позитивну енергију у себи.

„Лакше се живи тако. Мање ћете бити тужни, осећаћете се добро, а и привући ћете позитивне ствари тако.

Физичка активност, ако ништа друго, чиниће да се боље осећате, јер се кроз физичку активност тело одржава и храни, напаја се позитивном енергијом“.
Уколико можете, додаје он, зацртајте себи неки остварив циљ - макар он био и мали - ако сваког дана радите на томе да га остварите - помераћете се са мртве тачке, чинићете помак - што ће вас на крају дана испунити задовољством.

Интернет, према његовим речима, пружа много могућности за запошљавање. „Пратите шта се по интернет форумима пише, они су извор идеја, тамо ћете наћи много ствари којима бисте се могли бавити. Мање губите време по Фејсбуку (Facebook), углавном тамо ништа корисно нећете наћи (част изузецима од којих се може научити нешто, попут профила Драгана Варагића или фан странице Емоционална интелигенција). Почните да користите интернет да бисте научили нешто, много тога можете научити и касније радити од куће (преко интернета) и зарадити леп новац.

„Ако сте усамљени и сматрате да не можете бити срећни јер немате дечка/девојку - морам вам рећи да сте у заблуди, као што сам и ја био. Љубав партнера није једини начин достизања истинске среће. Шта више. Све док сматрате да неко други треба да буде извор, подстицај или разлог ваше среће - никада нећете доживети истинску срећу и истинску љубав. Љубав је у вама. Срећа је у вама. Мир је у вама. Монаси то савршено добро знају, они су се чак и својевољно одрекли свих спољашних ствари, јер знају да је Најузвишенија љубав у њима самима, и желе да јој се посвете.

Предлози надлежним институцијама

Уучините све што можете да се људима са посебним потребама олакша живот. Сплет околности је њима отежао живот - ви сте они који треба да их олакшају, поручује Дамњановић, одговарајући на наше питање о томе шта би надлежне институције требало да ураде да би помогле особама са инвалидитетом.

Нова стратегија министарства просвете да деца са посебним потребама похађају редовне школе је добра полазна тачка, сматра он. „Људи са посебним потребама су често изоловани и обесхрабљени да се укључе у друштво - преузмите иницијативу, осмислите начин да те људе укључите у друштво, покажите им да су део друштва, нека осете то“.

„Постоје удружења људи са посебним потребама, у сарадњи са њима организујте њихов долазак и учешће на свим догађајима у граду, на промоцијама књига, биоскопским и позоришним представама, фудбалским утакмицама, музичким концертима... Укључите те људе у све поре друштва, они су стидљиви и повучени, али управо сте ви ти који треба да им покажу да су и они део друштва, ви морате направити ту иницијативу. Нека ти људи осете да су део друштва.

Уколико не постоји организовани превоз за људе са посебним потребама - пар минибусева би решило проблем - а тим људима би то много олакшало живот и помогло би им да се лакше укључе у друштво“.

Предлози за оне који немају посебне потребе

Немојте избегавати особе које имају посебне потребе. Њима је то додатни обесхрабљујући чинилац, поред свих проблема које имају.
Немојте правити разлику између „вас“ и „њих“, већ напротив, покажите им да се они не разликују од вас - што и јесте тачно - на оном најважнијем нивоу, духовном... Ту разлике апсолутно не постоје - сви смо предивне душе! - поручује Предраг Дамњановић.

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 05 март 2014 23:38
Агнеза Трпковски

Новинар, оснивач и главни и одговорни уредник интернет новина „Кућа добрих вести“. Дипломирани економиста (међународни економски односи). Радила 23 и по године у Новинској агенцији Танјуг, од приправника, шефа дописништва за Војводину, до дописника из иностранства (Чешка, Словачка). Да би реализовала ову своју идеју и другачију визију новинарства, напустила 2011. године сталан посао, са места заменика уредника Економске редакције Танјуга - ЕКОС и покренула овај лист-магазин чији је основни мото - „Наше је само оно што другима дамо“.

4 Коментара

  • Nebojsa

    Prijatelji ,Tako mogu da Vas nazovem. Drago mije da sam nasao Vas sajt, i da cu stalno od sada da ga posecujem.Voleo bih da razmenjujemo informacije jer i ja se bavim slicnim pisanijem.Istrajte u Vasoj humanoj i cistoj ideji. Samo napred, NE ODUSTAJTE.
    Pozdrav, Nebojsa Nesalomivi

    Nebojsa субота, 03 август 2013 04:19 Линк коментара
  • Tim Euromarket

    Pozdrav kolega !!! Od tima portala Euromarket.rs

    Tim Euromarket субота, 22 септембар 2012 10:39 Линк коментара
  • Verica Milic

    Bravoooo, ljudi ovo treba obavezno da procitate da bi se osecali ljudima, da zacelite sve svoje rane na srcu i dusi!Veliki pozdrav!

    Verica Milic субота, 15 септембар 2012 23:09 Линк коментара
  • Verica Milic

    Bravoooo, ljudi ovo treba obavezno da procitate da bi se osecali ljudima, da zacelite sve svoje rane na srcu i dusi!Veliki pozdrav!

    Verica Milic субота, 15 септембар 2012 23:09 Линк коментара

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија