Кућа Добрих Вести

Login

Отворене Параолимпијске игре у Токију

Оцените овај чланак
(1 Глас)

vilstartdfdfdfdПараолимпијске игре у Токију отворене су церемонијом свечаног дефилеа спортиста, на чијем је крају запаљена олимпијска бакља.

 

Званични мото Игара јесте „Имамо крила“.

 

Србију ће на Параоилимпијским играма представљати 19 спортиста, у дисциплинама стони тенис, атлетика, пливање, стрељаштво, пауерлифтинг, бициклизам и теквондо. Одлазак параолимпијаца Србије на игре у Токио помогла је ЕУ.

Слоган српских параолимпијаца је: „А, која је твоја супермоћ“.

 

На овим Параолимпијским играма учествоваће око 4.400 спортиста из више од 160 земаља који ће се надметати у 22 спорта и 539 дисциплина.

 

Главни град Јапана је по други пут домаћин Параолимпијских игара, а због пандемије корона вируса сва такмичења биће одржана у затвореном простору и без присуства публике.

 

Стонотенисерки Борислави Перић ово ће бити четврте Игре, а у Токију ће бранити злато из Рио де Жанеира. Сад већ легендарна, 49-годишња Бечејка, до сада је на Играма освојила и три сребрне медаље. Такође, била је и Светска шампионка на првенству које је одржано 2014. у Пекингу.

 

Осим ње, Србију ће у стоном тенису представљати и Митар Паликућа (бронза са Игара у Рио де Жанеиру), Горан Перлић, Ана Првуловић и Нада Матић (сребрна у дублу и бронзана појединачно са прошлих Игара).

 

У Атлетици ће наступити бацач диска Небојша Ђурић (првак Европе из 2018. и трећи на првенству света 2019. године) и Жељко Димитријевић, олимпијски шампион из Лондона 2012. и Рио де жанеира 2016. године, уједно и светски рекордер (34,71 метара). Димитријевић је и двоструки шампион света и три пута најбољи на првенствима Европе.

 

У бициклизму, и то у друмској вожњи такмичиће се Милан Петровић и Горан Шмелцеровић, док ће представници у паратријатлону бити Лазар Филиповић и Страхиња Тракић.

 

Чак шесторо спортиста учествоваће у стрељачким дисциплинама, а за медаље ће се борити: Растко Јокић, Здравко Савановић, Драган Ристић (освајач златне и сребрне медаље на првенству света), Ласло Шурањи (златна и бронзана медаља на ОИ у Рију 2016) и Живко Папаз (други са Светског првенства).

 

Теквондо ће први пут бити у програму Олимпијских игара, а Србију ће представљати Данијела Јовановић (до 49 кг) и Марија Мичев (до 58кг), која је до сада освојила сребрну медаљу на Светском првенству и бронзану на Европском две године раније.

 

Једини такмичар у дизању тегова биће Петар Миленковић, који ће наступити у категорији до 97 килограма.

 

Параолимпијац Дејан Јокић неће учествовати на Параолимпијским играма у Токију јер је тест показао да је позитиван на Ковид-19. Јокић је један од шест чланова тима у стрељштву и требало је да наступа у класи СХ2, ваздушна пушка лежећи, ваздушна пушка стојећи и МК пушка лежећи, саопштено је данас из Параолимпијског комитета Србије.

 

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено четвртак, 26 август 2021 23:19

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Врх Десктоп верзија