A+ A A-

НАЈАЧА ПОКРЕТАЧКА И КРЕАТИВНА ЕНЕРГИЈА ДРУШТВА: Међународни дан младих

Оцените овај чланак
(3 гласова)

najboljadfdfdfdМеђународни дан младих је годишњи међународни догађај који се слави 12. августа.

 

Први пут обележен 2000. године, овај датум има за циљ да укаже на значај улоге младих људи у друштву, као и да се млади подстакну на организовање активности у циљу скретања пажње јавности о свом положају.

 

Такође, ово је јединствена прилика за све који имају интерес да се уједине и осигурају да млади буду укључени у доношење одлука на свим нивоима.

 

Према проценама Уједињених нација, а како саопштава генерална директорка Унеска Ирина Бокова, половина светске популације је млађа од 25 година. Она се суочава са многим неједнакостима и неправдама. Некоме фали новца за искоришћавање потенцијала, некоме вештина, знања и самопоуздања, а некоме посла. Она сматра да овај дан треба искористити за признање доприноса младића и девојака широм света развитку друштва. Како каже, омладина ће свет тек наследити, али га већ данас мења.

 

Млади људи су извориште идеја за иновације. Они су данашњи мислиоци, разрешивачи проблема и катализатори мира. Они су најјачи заговорници правде и достојанства на свету. Ипак, потребни су им добри послови, квалитетно образовање и приступ култури за све. Потребно их је саслушати и укључити у друштво.

 

Градоначелник Београда Зоран Радојичић честитао је Међународни дан младих, интернационални празник који се обележава сваке године 12. августа, а који су установиле Уједињене нације 2002. године.

                                                            campdfdfdfdf

 

“Честитам празник свим младим људима Србије. Задовољство ми је што управо на данашњи дан могу поново да истакнем колико су нам млади важни и да им поручим да највеће наде полажемо управо у њих. Млади људи су покретачка и креативна снага нашег друштва. Верујем да ће својим ресурсима, знањима и вештинама, мотивацијом за даљим учењем и напредовањем усавршавати себе и мењати набоље друштво у којем живимо. Последњи пример управо таквог пожртвованог рада, упорности и мотивације на путу до циља су олимпијци који су нас обрадовали освојеним медаљама, а које смо имали прилику да угостимо у Старом двору”, изјавио је за Беоинфо градоначелник Радојичић.

 

Градоначелник Београда је додао да ће Град Београд наставити с бројним активностима и пројектима за младе, осмишљеним да допринесу њиховом бољем положају у друштву.

 

„Стратешки циљ Београда јесте да учини што више како би се младим људима омогућило да се остваре на свим плановима који су им важни у личном, друштвеном и професионалном животу. Преданим радом, у сарадњи са Канцеларијом за младе Града Београда, трудимо се да сваки дан у години буде Дан младих”, нагласио је Радојичић.

                                                        mladidanasdfdfdfd

 

Градоначелник Београда је овом приликом најавио да Град Београд са Канцеларијом за младе, а у сарадњи са многобројним организацијама за младе, удружењима и општинским канцеларијама за младе, данас од 18 до 22 часа организује догађај под називом „Дан младих 2021” на локацији Београда на води, на платоу испред улаза 6, код Тржног центра „Галерија”.

 

Учесници ће имати своје штандове на којима ће делити рекламни материјал и промовисати свој рад како би посетиоце упознали са активностима које су у плану. Своје штандове имаће организације београдских општина и канцеларија за младе, Агенција за безбедност саобраћаја, Црвени крст, Спортски савез особа са инвалидитетом Београда и „Јазас”.

 

„Овим догађајем желимо да скренемо пажњу на све проблеме и потребе омладине, ученика, студената, као и на неизмерно важну улогу младих људи у нашем друштву, затим да их подстакнемо на даље активности, али и да још више ојачамо омладинску политику Града. Кроз Канцеларију за младе током последњих годину дана опредељено је 20 милиона динара за финансирање чак 48 омладинских удружења и организација за младе. Такође, током лета организовани су бројни вебинари, курсеви, радионице, захваљујући чему млади људи стичу и усавршавају савремене вештине у областима мултимедија, дигитализације, јавних наступа, страних језика. Али, оно што бих посебно желео да истакнем јесте то да се млади највише друже, посебно у летњем периоду, па их због тога још једном позивам и подсећам да треба да се вакцинишу, како би сачували своје здравље, здравље својих ближњих и наставили да мењају свет набоље”, закључио је први човек престонице.

 

Где су млади сада?

 

Према регионалном истраживању организације Атина „Млади у Србији“ које је спроведено 2019. године, половина младих доживела неки од облика дискриминације, а најчешће по основу свог узраста или материјалног положаја. Преко 20 одсто испитаника/ца је понекад или често доживело дискриминацију по основу свог пола (31 одсто девојака и 16 одсто младића), материјалног положаја или узраста.

 

Повезано са искуствима дискриминације који млади доживљавају у свом окружењу, а у вези са веома ниским нивом и могућностима напретка на друштвеној лествици, систем наставља са продукцијом образовне и социјалне неједнакости. Ова парадигма везује се директно и за несигурност везану за будућност државе, те лични планови младих попримају друге оквире. Борбе за лични развој и интегритет младих воде се на свим фронтовима, док овоме додатно одмаже висока незапосленост младих, ниске плате – посебно за жене – и тренд све више нестабилних радних односа. Подршка коју је потребно пружити младима, а посебно девојкама мора бити сложенија и уједначенија у свим сегментима и аспектима живота.

                                                     

Уз апел “Верујмо младима и имајмо вере у младе” ова невладина организација је позвала све државне институције да у већој мери преузму одговорност за младе који у њој живе - од укључивања у формалне политичке механизме и одлучивања, како би се додатно допринело враћању поверења, јавности, а посебно младих у институције, до креирања подржавајућих системских решења који ће директно одговорити на потребе младих за образовањем и запошљавање, кроз активну легитимацију истинског интереса младих да својим заједницама доприносе знањима и радом.

 

 Укљученост младих у јавне политике локалног и националног нивоа, не доприности само унапређивању једне заједнице или земље, доприноси акцијама и смисленом ангажману и учешћу младих у решавању проблема глобалним размера.

 

Атина користи прилику да се захвали Канцеларијама за младе Београд, Палилула, Врачар, Стари Град, Вождовац, Савски Венац, Ниш, и Суботица на сарадњи а нарочито девојкама чланицама Клуба Са девојкама и За девојке на ентузијазму, истрајности и посвећености нашој заједничкој идеји.

 


Иницијатива: Млади у Србији далеко конзервативнији од генерације својих родитеља

Иницијатива младих за људска права упозорила је данас да само 21 одсто младих у Србији има позитиван став према ЕУ а да тек 44 одсто младих мисли да је демократија најбољи облик политичког система.

 

У саопштењу поводом 12. августа, Међународног дана младих, из иницијативе су оценили да су млади у Србији данас "далеко конзервативнији и затворенији од генерације својих родитеља и дека и бака".


"Најмање се вакцинишу, најмање верују у демократију, највећи су евроскептици. Драматичан податак, који мора сваког да забрине је да само 45 одсто младих подржава идеју трајног мира са косовским Албанцима, док 55 одсто ту идеју не подржава или није сигурно да је подржава", стоји у саопштењу.

 

Оцењује се да "није случајност" што је генерација рођена за време или након ратова на простору бивше Југославије, "убедљиво најратоборнија у својим ставовима".

 

"То је директна последица затрованог јавног простора, образовног система и медијске сцене. На Међународни дан младих упозоравамо да млади плаћају највећу цену ратнохушкачке политике, и да је огромна опасност да ће та цена бити далеко већа ако Србија настави да срља у ауторитаризам, агресивни национализам и сукоб са свима у региону", навела је Иницијатива младих за људска права.

 

Млади у Србији траже хитну акцију у борби против климатских промена

 

Светски фонд за заштиту природе (WWF) објавио је данас, поводом Међународног дана младих, да су млади у Србији, учесници пројекта „На младима клима остаје“, поручили да је неопходна хитна заједничка акција у борби против климатских промена.

 

У саопштењу се наводи да је, у оквиру сарадње са младима у Србији, WWF заједно са учесницима пројекта ,,На младима клима остаје“, припремио видео поруку о климатским променама и њиховом утицају на будућност младих, која се може видети на овом линку.

 

Након објављивања Извештаја Међувладиног панела УН о климатским променама (IPCC), који је још једном упозорио на важност хитног и одлучног реаговања, млади у Србији поручили су како је нужно ,,да заједно зауставимо апокалипсу“, као и да треба ,,хитно да се покренемо јер све зависи од нас“, додао је WWF.

 

Регионални пројекат ,,На младима клима остаје“ посвећен је младим људима узраста од 15 до 24 године, који желе да покрену иницијативе против климатских промена, односно за ублажавање и прилагођавање климатским променама.

 

Кроз серију радионица и едукативних програма, менторство и подршку стручњака и сарадњу са младима, организацијама младих и за младе, едукаторима, менторима и експертима пројекат има за циљ да оснажи младе да покрену сопствене иницијативе и понуде сопствена идејна решења проблема у дискурсу о климатским променама.

 

У оквиру пројекта, учесници су имали прилику да стекну знања из области развоја грађанских иницијатива, комуникација, јавног заговарања, ангажовања заједнице и развоја политика кроз призму климатских промена у Србији.

 

По завршетку тренинга, започели су сопствене иницијативе које ће на јесен представити на Омладинском климатском форуму у организацији WWF-а на националном и регионалном нивоу.

 

 

Млади ће креирати иницијативе за подизање свести о утицају климатских промена на биолошку разноврсност, промоцију коришћења обновљивих извора енергије, образовање и укључивање вршњака у борби против климатских промена, друштвено одговорна решења за одлагање отпада и бацање хране, као и промовисање одрживих еколошких навика са циљем смањења емисија угљеника.

 

Координаторка пројекта ,,На младима клима остаје“ из WWF Адрије Мина Мирић рекла је да је у пројекту до сада учестововало 15 младих из Србије.

 

,,Њихове генерације ће осетити разорне последице климатских промена. Стога је све важније укључити, оснажити и подржати младе који желе својим активностима да се укључе у питања заштите животне средине и тако осигурати будућност наше планете, нашег дома“, казала је она.

 

WWF организује овај пројекат у Србији, Бугарској, Чешкој и Румунији, и он је део Европске климатске иницијативе (EUKI) Федералног министарства за околину, заштиту природе и нуклеарну сигурност Немачке (BMU).

 

 

Извор: Кућа добрих вести

 


Последњи пут измењено четвртак, 12 август 2021 21:02

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани