Logo
Одштампајте ову страницу

Ршумовић поклонио колекцију минијатурних књига своје супруге Адлигату

Оцените овај чланак
(4 гласова)

zbirka nataše ršumovicБЕОГРАД - Познати писац за децу Љубивоје Ршумовић, један од оснивача и члан Управног одбора Удружења Адлигат у оквиру којег су отворени Музеј књиге и путовања и Музеј српске књижевности, поклонио је овом Удружењу колекцију минијатурних књига које је његова супруга, покојна Наташа Ршумовић, сакупљала годинама.

 

Уз колекцију коју Удружење већ поседује, формирана је једна од највећих таквих специјализованих целина у Европи, прави мини музеј минијатурне књиге са више од 3.500 мајушних публикација, која носи име „Збирка Наташе Ршумовић“.

 

Књижевник Љубивоје Ршумовић дошао је да лично, са сином, редитељем и сценаристом Вуком Ршумовићем и његовом супругом Аном, књиге свечано поређа на полице. Саме полице су ручни рад и такође су јединствене у свету, урађене према величини и облику књига.

 

У фонду ове збирке налази се најмања цела штампана књига на свету, величине три и по милиметра, коју издаје Гутенбергов музеј у Мајнцу.

 

                         2ršum slaže minijature svoje supruge

Овом приликом Љубивоје Ршумовић је председнику Адлигата, Виктору Лазићу, уручио невероватан поклон: два примерка његове књиге „Вести из несвести“, која је одштампана поводом тридесетогодишњице Ршумовог рада давне 1988. године.

 

                               vestiiynvestci

Други примерак, међутим, уместо одштампаних страница, садржи Ршумов рукопис! Више од сто шездесет штампаних страница књиге велики песник је својом руком преписао на више од две стотине страна рукописа у знак уважавања и љубави према Адлигату и Виктору Лазићу, по Ршумовој посвети „правом победнику у тешкој борби за одбрану књиге!“. Ршумову рукуписну књигу су илустровали његови унуци, Вид и Нађа.

 

                    viktor i ršum                         

 

Овим поводом, Виктор Лазић каже: „Замолио сам Ршума да за Адлигат препише својом руком песму 'Десет љутих гусара'. То је свакако једна од најлепших песама српске поезије за децу али и једна од мојих омиљених песама, коју су ми родитељи скоро сваку ноћ читали пред спавање када сам био дете. Међутим, труд који је Ршум уложио у ових двеста и нешто исписаних страница књиге која почиње управо том песмом, не говори само о нашем односу и пројекту Адлигатових музеја, већ и о великом песнику у најбољем могућем светлу. Велики Ршум посвећено је радио чак три месеца на овом чуду, које ће се сада налзити у сталној поставци нашег музеја.

 

Тако смо, на често питање посетилаца, које књиге су нама који стварамо Адлигат најдраже, управо добили још један одговор! Дан када ми је Ршум ову рукописну књигу посвећену мени, али намењену музеју, предао у руке, памтићу до краја живота и сасвим сигурно препричавати деци и унуцима као један од најсрећнијих дана у животу“.

 

       ljubisaaaaaa

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено понедељак, 27 новембар 2017 12:39
Кућа добрих вести

Најновије од Кућа добрих вести

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015