Logo
Одштампајте ову страницу

Изабрани добитници Европске уније и Европа Ностре за културно наслеђе у 2014

Оцените овај чланак
(3 гласова)

horttttttХАГ/БРИСЕЛ – Европска комисија и Европа Ностра највећа мрежа невладиних организација посвећена очувању европског културног и природног наслеђа објавиле су протекле седмице добитнике Награде за културно наслеђе у 2014. години.

Свечана додела награда одржаће се 5. маја у Дворском театру у Бечу.

Ова награда има за циљ да промовише и подстакне посвећеност, добре праксе, квалитетан рад, знање и вештине у области културног наслеђа.

Награде су подржане од стране Програма за културу Европске уније, која је уложила 40 милиона евра у пројекте за суфинансирање наслежа између 2007. и 2013. Нов програм, Креативна Европа, који има буџет од скоро 1,5 милијарди евра у наредних седам година (девет одсто више него претходних) наставиће да подржава пројекте транснационалне сарадње у области наслеђа.

Подсетимо да је Музеј на отвореном Старо село у Сирогојну у оквиру ове иницијативе пре две године добио посебно признање за свој рад на пројекту Најлепше куће Златибора, а Удружење грађана Мнемозина из Србије награду за свој активни рад на попису и дигитализацији споменика на Косову и Метохији.

Иначе, ове године, од предложених 160 пројеката из 30 европских земаља, проглашено је 27 најбољих, заслужних за достигнућа у четири области: очување, повећеност, образовање и обука и подизање свести везано за културно наслеђе.

Од свих победника, шест ће бити изабрано и именовано као добитници Гран При награде.

Сваки од њих добиће и новчану награду од 10.000 евра, а један ће добити Награду гласова јавности, која се додељује на основу интернет гласања спроведеног од организације Европа Ностре.

„Европско наслеђе је један од наших најдрагоценијих средстава – оно гради мостове између прошлости и садашњости, промовише развој, подстиче социјалну инклузију и привлачи туризам“, изјавила је Андрула Василиу, комесарка ЕУ за образовање, културу, вишејезичност и омладину.

„Овогодишња достигнућа показују да чак и у изазовним екномским околностима, пројекти очувања наслеђа могу покренути талентоване и страствене људе и окупити подршку из јавног и приватног сектора. Захваљујући њиховој преданости и несебичности, бројни историјски локалитиети су реватилизовани а окружење и животи многих појединаца улепшани и обогаћени“, додао је Пласидо Доминго, оперски певач и председник Европа Ностре.

Листа награђених пројекатa

Конзервација

Horta Museum, Brussels, Belgium (Хорта Музеј,Брисел, Белгија)

Home for Cooperation: Educational Centre in the Buffer Zone of Nicosia, Cyprus (Дом за сарадњу, едукативни центар у тампон зони, Никозија, Кипар)

Biblioteca Bardensis, Barth, Germany (Библиотека Барденсис, Барт, Немачка)

Basilica Palladiana, Vicenza,  Italy (Базилика Паладијана, Вићенца, Италија)

Teatro Sociale, Bergamo, Italy (Друштвени театар, Бергамо, Италија)

Walser Houses: Preservation of Vernacular Architecture in Alagna Valsesia, Italy (Валсер Куће: Очување народног градитељства у Алања Валсесиа, Италија)

Hovelsrud Villa, Helgøya Island, Nes på Hedmarken, Norway (Вила Ховелсруд, Хелгоиа Острво, Норвешка)

Historical Route of the Lines of Torres Vedras, Lisbon, Portugal (Историјски пут Тореш, Лисабон, Португал)

Dragomirna Church's 17th Century Frescoes, Suceava, Romania ( Фреске из 17. Века Црвка Драгомирна, Сучеава, Румунија)

Agate Rooms in Pushkin, St. Petersburg, Russia (Ћилиб арска одаја у Пушкину, Сент Петербург, Русија)

Cooperative Wineries Programme, Catalonia, Spain (Програм Винајријске задруге, Каталонија, Шпанија)

Historical Landscape of El Sénia’s Ancient Olive Trees, Spain (Историјски пејзаж древних маслина Ел Сениа, Шпанија)

Roman Bridge, Gate of the Bridge, Calahorra Tower and Surrounding Areas, Cordoba, Spain (Римски мост, капије моста, Кула Калахора и околна подручја, Кордоба, Шпанија)

Belle Époque Steamers on Lake Geneva, Lausanne, Swi tzerland (Belle Époque пароброд на Женевском језеру, Лозана, Швајцарска)

Abbotsford: The Home of Sir Walter Scott, Melrose, United Кingdom (Аботсфорд, Кућа Волтер Скота, Мелрос, Велика Британија)

Истраживање

Roman Vaulted Construction in the Peloponnese, Greece (Рисмка засвођена конструкција у Пелопонезу, Грчка)

Transylvanian Castle Gardens, Budapest, Hyngary  (Башта Трансилванијског дворца, Будимпешта, Мађарска)

Church Architecture of the 7th Century in South Caucasus, Moscow, Russia (Архитектура црвке из 7. Века у Јужном Кавказу, Москва, Русија)

Van Dyck in Spain, Madrid, Spain (Ван Дајк у Шпанији, Мадрид)

Посвећеност

 Gustav Klimt Memorial Society, Vienna, Austria  (Меморијално друштво Густав Климт, Беч, Аустрија)

Kempens Landscape Association, Putte, Belgium (Удружење Кемпенс пејзажа, Путе, Белгија)

Jubilantes Association, Como, Italy (Удружење Јубиланте, Комо, Италија)

Образовање, тренинг и подизање свести

Cultural Heritage without Borders’ Regional Restoration Camps, Tirana, Albania (Културно наслеђе без граница, регионални кампови за рестаурацију, Тирана, Албанија)

Passage: From a Rusty City to a New Miskolc, Hungary (Пролаз: од рустичног града до новог Мишколца, Мађарска)

The Coen Case, Hoorn,The Netherlands  (Случај Коен, Хорн, Холандија)

‘Encounters with Heritage’ Radio Programme, Lisbon, Portugal   (Сусрети са наслеђем , радио програм, Лисабон, Португал)

Shaping 24: Promoting Heritage in Norwich and Ghent, United kingdom and Belgium (Обликовање наслеђа у Норичу и Генту, Велика Британија и Белгија)

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено недеља, 23 март 2014 22:14
Маja Јованов

је рођена 1977. године. Она је новинар са вишегодишњим искуством у праћењу реалног сектора, процеса приватизације и тржишта капитала. Сарађивала је и писала за дневне листове и економске магазине. Активно пратила значајне економске форуме и скупове, како у Србији, тако и у иностранству. Данашња интересовања су јој усмерена на интернет и мултимедијални приступ информацијама.

Најновије од Маja Јованов

Сродни чланци

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015