A+ A A-

Почела „Недељa казахстанског филма“ у Србији

Оцените овај чланак
(3 гласова)

kazahsannedeljafilmaУ Београду је свечано отворена „Недеља казахстанског филма“ први пут у Србији.

 

Пројекције се у Академији 28 одржавају у јубиларној 30. годишњици независности Републике Казахстан и 25. годишњици успостављања дипломатских односа између Казахстана и Србије.

 

Фестивал су отворили амбасадор Казахстана у Србији Габит Сиздикбеков и Председница међупарламентарне групе пријатељства са Казахстаном Оливера Недељковић. Почасни гости били су и посланици Народне скупштине, представници Владе Србије, дипломатског кора и чланови Клуба пријатеља Казахстана у Србији.

 

Амбасадор Сиздикбеков је у говору истакао важност одржавања таквих догађаја, који ће послужити за јачање пријатељских веза између земаља и пружити прилику за упознавање са богатом историјом и културом казахстанског народа.

 

Амбасада је заједно са Министарством културе и спорта Републике Казахстан и филмским студијом "Казахфилм", који носи назив по иyуyетној лиццности националне кинематографије Шакену Кензхетајевич Ајманову (1912-1970) припремила богат програм за госте и становнике Београда и Србије.

 

Током недеље српски гледаоци имаће прилику да виде десетак играних и анимираних филмова са енглеским титловима из ове централноазијске државе. Међу њима су и „Жаужурек мын бала“, „Пут ка мајци“, „Аманат“, „Кунанбај“, „Чувар“, „Казахско ханство: Дијамантски мач“, „Казахско ханство: Златни трон“, „Балуан Шолак“, „Жаксилик“, „Музбалак“ и „Куљтегин“.

                                     

Филмски критичари кажу да су казахстански редитељи били под утицајем совјетске кинематографије. После добијања независности почели да снимају другачије филмове, уметничке и историјске, који могу да се виде углавном на међународним фестивалима.

                                              adminis

Тако је и београдска публика, могла прошле године на Фестивалу ауторског филма да погледа филм „Жута мачка“, који је приказан и у Венецији и Сан Себастијану.

 

Програм Недеље казахстанског филма:

 

Понедељак, 24. мај 2021.

 

Myn Bala. Warriors of the Steppe … 17.00

Историјска драма снимљена 2011. је коштала више од седам милиона долара а снимљена је поводом двадесетогодишњице независности Казахстана од СССР.

The Road to Mother… 19.30

Историјска драма редитеља Акана Сатајева снимљена је 2016. и један је од најбољих казахстанских филмова икада.

 

Уторак, 25. мај 2021.

 

Аманат… 17.00

Још један историјски филм из 2016. године дело је редитеља Сатибалдија Наримбетова.

Кунанбаи… 19.30

Награђивани филм је прича о оцу Ибрахима Кунанбаиулија, чувеног песника, теолога, композитора и реформатора који је међу Казахстанцима познат као Абаи.

 

Среда, 26. мај 2021.

 

Shyraqshy (Guardian of the Light) … 17.00

Филм редитеља и сценаристе Јермека Турсунова снимљен је 2018.

Myn Bala. Warriors of the Steppe… 19.00

 

Четвртак, 27. мај 2021.

 

Kazakh Khanate: Diamond Sword… 17.00

Историјски спектакл из 2016. о првим казахстанским кановима и о формирању казахстанске државе.

Kazakh Khanate: Golden Throne… 19.30

Редитељ Рустем Абрашев снимио је 2019. и други део филма о почецима казахтанске државе.

 

Петак, 28. мај 2021.

 

Baluan Sholaq… 17.00

Филм о Балуану Схолаку, казахтанском и турском композитору, певачу, песнику, музичару, џокеју и рвачу.

Zhaqsylyq… 19.00

Драма сценаристе и редитеља Каирбекова Бакита снимљена је прошле године.

 

Субота, 29. мај 2021.

 

Muzbalaq… 14.00

Анимирани филм редитеља Турдибека Мајдана и Тилека Толугазија из 2018. године.

Kunanbai… 15.30

The Road to Mother… 17.30

 

Недеља, 30. мај 2021.

 

Kultegin… 14.00

Историјски анимирани филм снимљен је 2018.

Amanat… 15.30

Kazakh Khanate: Diamond Sword… 18.00

 

Извор: Кућа добрих вести


Последњи пут измењено среда, 26 мај 2021 22:04
Борислав Коркоделовић

Одрастао у Нишу, Скопљу и Београду. Слушајући приче одраслих које су биле много чешће пре доласка телевизије, научио је имена неких светских политичара из средине 1950-тих и пре него што је постао ђак-првак. Први текст за који се сећа да га је написао био је за школске зидне новине о – чудили су се очеви пријатељи – грађанском рату у Конгу 1960. Четврта гимназија у Београду и Факултет политичких наука у Београду, су га научили да покушава да логички и рационално размишља о политици.
Пре него што је ушао у „златни рудник информација“ Новинску агенцију Танјуг да тамо остане наредних 40 година, стицао је праксу код добрих уредника у Радио Београду и на Телевизији Београд, као и од научних радника у Институту за међународну политику и привреду. Био је готово пет година дописник Танјуга са Југа Африке, извештавао са низа међународних догађања. Поред београдских медија, под правим или „илегалним именом“ је сарађивао без проблема са дневницима и недељницима на простору бивше Југославије, загребачким Вјесником, Данасом и Стартом, љубљанским Делом, сарајевским Ослобођењем, скопском Новом Македонијом, подгоричким Монитором...
Увек су га интересовала питања привредног развоја. Позних 1970-тих се заразио „азијским тигровима“ Јужном Корејом, Тајваном, Сингапуром и Хонгконгом чији вртоглави развој до данас прати. Није одолео ни другом валу „азијских тигрова“, Индонезији, Малезији и осталим земљама Југоисточне Азије. Увек заинтересован за лепе економске приче, последњих година учестало пише о привредама Народне
Републике Кине, Индије и осталих земаља BRICS.
Све време му је идеја да читалаштву у Србији и региону пренесе добра искуства из разних делова света и различитих привредних система. Како нам је у привреди, изгледа да није далеко одмакао у том настојању.

Остави коментар

Поља обележена (*) су обавезна. Основна употреба HTML кода је дозвољена.

...:::.„Кућа добрих вести“ не сноси одговорност за садржаје линкова који воде на друге интернет странице (спољашње везе) .:::... © Кућа Добрих Вести 2015

Пријави се или Региструј се

Facebook корисник?

На сајт се можете пријавити и са вашим Facebook налогом.

Пријави се са Facebook налогом

ПРИЈАВИ СЕ

Региструј се

Регистрација корисника
или Одустани